E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGergedan boynuzu altını solladı---

Gergedan boynuzu altını solladı

Gergedan boynuzu altını solladı
23 Temmuz 2014 - 06:56 borsagundem.com

Soyu tükenme tehlikesi altında olan hayvanların bazı uzuvları batıl inanışlar nedeniyle kesiliyor

Geleneksel Çin tıbbının yol açtığı kimi batıl inanışlar, bazı hayvanların soyunu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Yasadışı yapılan satışlarda Japonya’da ayı safra kesesinin kilosu 1 milyon dolara, Çin’de ise gergedan boynuzunun kilosu 60 bin dolara alıcı buluyor.   
İngiliz The Economist dergisi, ağırlıklı olarak tıbbi beklentileri karşılamak için yapılan yasadışı avcılığın, yıllık 10 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaştığını yazdı.
Bu ay İsviçre’nin Cenevre kentinde hükümetlerarası bir konferansta soyu tükenmekte olan hayvanların avlanması konusu masaya yatırıldı. Yasadışı avcılık, dünyada büyüklük açısından uyuşturucu, taklit ürün, insan kaçakçılığı ve petrol kaçakçılığının ardından 5. illegal pazar haline geldi.
The Economist, vahşi hayvanlara yönelik en büyük tehdidi Mozambik üzerinden yapılan gergedan boynuzu ticareti, Tayland’daki fildişi ticareti ve Güneydoğu Asya’da yapılan kaplan uzvu ticaretinin yarattığını belirtti.

Baş ağrısı içinmiş!

Yasadışı ticareti önlemeye yönelik lobi yapan Traffic adlı grup, Uzakdoğu’da gergedan boynuzunun kilosunun 60 bin doları bularak altın fiyatını çoktan solladığını açıkladı. Bir kilo altının fiyatı şu an 43 bin dolara yakın seyrediyor.
Bazı kesimler suda kaynatılan gergedan boynuzu parçalarının baş ağrılarını yatıştırdığına inanıyor. Ancak bilimsel olarak keratinden oluşan gergedan boynuzunun, insan tırnağından hiçbir farkı yok. Ayılar ise safra keseleri için avlanıyor. Japonya‘da 1 kilogram ayı safra kesesi 1 milyon dolara alıcı buluyor.

Kemiğe 40 bin dolar

The Economist’e göre ayı safrasındaki bir madde gerçekten karaciğer ve safra problemlerine iyi gelebiliyor. Bu madde ursodeoksikolik asit. Ancak bu asidin sentetik versiyonu, tedavilerde aynı işlevi görüyor.
Fildişi ise sadece süs olarak kullanılıyor. Yasadışı olarak Angola’da kilosu 100 dolar olan fildişi, Güney Kore’ye gelince kilosu 1000 dolardan satılıyor. Yine Çin tıbbında şifalı olduğuna inanılan kaplan kemiğinin kilosunun 40 bin dolara yakın, leopar kemiğinin kilosunun da 10 bin doların üzerinde alıcı bulduğu belirtiliyor.  

Yasadışı fildişi ticareti en çok Tayland’ı tehdit ediyor. Afrika ülkesi Angola’da kilosu 100 dolar olan fildişi ülke dışında 10 kat değerleniyor.

Hayvanlar tükendikçe kazançları artıyor 

Asya’da orta sınıfın büyümesiyle birlikte alıcı sayısı da artıyor. Pazar büyüdükçe tehdit altındaki hayvanların sayısı ise giderek azalıyor. Hayvan sayısının azalması, fiyatları daha da yukarı çekiyor. Bu da avcılığı daha kazançlı hale getiriyor.
Aralarında Çin ve Japonya’nın da olduğu 41 ülke, vahşi hayatla ilgili yasadışı ticareti yasaklayan bir anlaşmaya taraf. Çin’de soyu tükenen bir hayvanı tüketmenin cezası 10 yıla kadar hapis. Ancak The Economist, pratikte uygulamaların çok sıkı olmadığını yazıyor.

Ayı safrası,  içindeki bir asit sentetik biçimde üretildiği ve aynı işlevi gördüğü halde karaborsada kilosu 1 milyon dolara satılıyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)