E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFatih Çil'den çarpıcı bir bakış---

Fatih Çil'den çarpıcı bir bakış

Fatih Çil'den çarpıcı bir bakış
19 Eylül 2014 - 14:24 borsagundem.com

Ünlü ekonomi gazetecisi Fatih Çil, Erdoğan-TÜSİAD buluşmasını kimsenin bakmadığı 'sürdürülebilir' gözle yazdı: Yeni Türkiye artık bölünemez

BORSAGUNDEM.COM

“Sürdürülebilirlik” kavramı Türkiye’ye yabancı gibi dursa da Fatih Çil ve Dursun Ali Yaz durmuyor. Şirketleri, üç beş yılda tarihin çöplüğüne atılmak yerine daha güçlü olarak gelecek yüzyıllara, ülkeyi müreffeh yarınlara taşıyacak, 80 milyona mutluluk, paylaşımcı bir ruh ve kazanç getirecek bir aklı anlatmak, ardında “süreklilik” barındıran bir kapıyı önlerine açmak için yıllardır ter döküyorlar.

Yaşamlarını bu mücadeleye adayan, yakaladıkları tüm mecraları özenle, ustalıkla kullanan ikilinin imzasını taşıyan “Sürdürülebilir Geleceğe Mektuplar”, fırsatın farkında olan, bu aklı kullanan, sermaye sahiplerinin, patronların, müthiş yatırımlarını, vizyonlarını, gelecekteki planlarını anlatıyor.

İşte bu Türkiye için çok kıymetli kitabın içerdiği mesaj dün ‘can’landı. Hem de Çankaya-İş Dünyası buluşmasında. Yakın zamana kadar Ankara ile Patronlar Kulübü arasında çıkan krizlerin, gerginliğin sürekli olmadığı dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı zirvede kanıtlandı. Cumhurbaşkanı’nın gördüğü samimiyet,  “Zaman tokalaşma zamanıdır” konuşması,  “sürdürülebilecek” olanın barış ve huzur olduğunun ifadesiydi.

“Sürdürülebilir” kavramının gerçek kahramanları dev Türk holdinglerinin salonda oturan kurucuları, şirket sahipleri, ünlü işadamları adına söz alan TÜSİD Başkanı Dinçer’in “Yeni bir toplumsal mutabakat” arzusunu deklare etmesi, uzlaşmanın sürdürülmesinin toplumsal yaşama katkısını öne çıkarmaktı. TÜSİAD üyeleri bu ‘söz’le gündeme samimi bir damga vurdu.

İşin özeti, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı, hepimizin, herkesin içini titretecek, yüzlerini güldürecek, evlere neşe getirecek olan ‘barış sürdürülebilirse Büyük Türkiye hedefine varılır’ı, deyim yerindeyse tüm kem gözlere soktu. Bundan sonrası ise artık toplumun elinde. Bu barışı, bu huzuru sürdürür kılmak, ona sahip çıkacak aklı kullanmakla olur.  Tıpkı, Zirve’yi “sürdürülebilirlik” masasına yatıran ve çarpıcı bir analizle müthiş bir sonuç çıkaran Fatih Çil’in dediği gibi: "SÜRDÜRÜLEBİLİR AKIL BAŞA GELDİ; YENİ TÜRKİYE ARTIK BÖLÜNEMEZ..."
 
İşte ‘işin ustası’ Fatih Çil’in o ders alınacak yazısı…
 
Sürdürülebilir akıl başa geldi; Yeni Türkiye artık bölünemez
 
Sürdürülebilir sistem, bütün paydaşların katılım ve katkısıyla kurgulanarak, kabul görmüş yepyeni bir akıldır.

Amacı, en geride kalanı bile hayattan koparmamaktır. Zira hiç kimse aidiyet hissetmediği fikir ve çabaları benimsemez. Yine değer vermediği yapının gelişmesine hizmet etmez. Bu insanın doğasındadır. Bu yüzden farklı hayalleri yaklaştırmak zorundasınız. Unutmamak gerekir ki, hayalleri yaşatabilen toplumlar insanlık için büyük fikir ve buluşları ortaya çıkarabilmiştir. Nihayetinde insanı mutlu etmeyen bir sistemin sürdürülebilir olması mümkün değildir.
 
Ekonomi, bilim, sanayi, siyaset, ticaret, spor, sanat, hukuk vs. hep bu amaca ulaşmanın birer araçlarıdır. Kendi başlarına amaç olamazlar. Ancak amaç ortaya konduktan sonra araçlar iyi tasarlanmalı ve iyi işletilmelidir. Bu noktada iyi niyet, ortak akıl, istişare, liyakat ve adalet çok önemlidir. Özellikle adalet, tüm canlılara ve gelecek nesillere uzanan bir perspektiften beslenmelidir. ‘Meyve dalına konsa bir karınca/Vebali olur mu karıncayı kırınca?’ sorusunun ‘bütüncül’ açıdan karşılığının verilmesine çalışılmalı ve bu çabalar herkes tarafından içselleştirilmelidir.
 
Güncel ve yerelden devam edersek, bugün önemli bir gündür.
TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi toplantısında; hem Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan hem de iş adamlarımız nezdinde, ‘sürdürülebilirlik’ perspektifini görmek ülkemiz adına çok sevindiricidir. Sürdürülebilirliğin olmazsa olmazları ‘iletişim’ ve ‘ortak akla’ ulaşma iradesi bu toplantıda ortaya konmuştur.

İş adamları, Cumhurbaşkanımıza dünyanın ekonomik yörüngesi noktasında brifing vermiş, Cumhurbaşkanımız da sorunların çözümü noktasında daha aktif olmaya davet etmiştir. Dünyanın sorunlarını çözmek için moral ve entelektüel ipuçları aranan bir dönemde, Anadolu irfanından yola çıkılması çok ama çok önemli bir hadisedir.
 
Türk iş dünyasının en büyük örgütünün başkanı Sayın Haluk Dinçer, ‘İşin amacı iştir!’ önermesini yerle bir ederek, sürdürülebilir kalkınmada kendini konumlandırma çabası olan dünya iş çevrelerine resmen ders vererek, ‘İçinde bulunduğumuz kutuplaşma ortamı, konuşmamda da paylaştığım tüm politika ve önerileri, olumlu bekleyişleri, kalkınma politikalarını anlamsız kılacak, reform alanını sınırlayacak ve toplumda kardeşlik ve güven duygularını zedeleyecek bir aşamaya kesinlikle gelmemelidir’  diyerek kardeşlik duygularını kârın önüne koymuştur. Bu ifade yeni kapitalizmin ötesinde bir yüce hedeflere işaret etmektedir. Cumhurbaşkanımız ise, ‘Türkiye'de ötelenmiş, itilmiş az önce de hani kutuplaşmalar deniliyor ya hatta unutulmuş kesimler vardı. Hepsinin elinden tutmanın gayreti içinde olduk" şeklinde duygularını ortaya koyarken, ‘780 bin kilometrekarelik vatan topraklarının tamamının inşa ve ihyası en önemli hedefimiz oldu. 77 milyonluk milletimizin her birine ulaşmanın çabası içinde olduk. Bırakınız köyleri, şehirlere dahi hizmet gitmezken köylere, mezralara kadar hizmet götüren bir anlayışı hakim kıldık’ sözleriyle sürdürülebilir kalkınmanın başarılması noktasında esas reçeteyi ortaya koyma iradesi göstermiştir.
 
Şimdi top hepimizdedir. Aklımızı başımıza almalı, sürdürülebilirliği bir bilim dalı olarak üniversitelere, fabrikalardaki makinalara, mühendislerin hesaplarına, sanatçıların tasarımlarına, hukukçuların adaletine ve yaşam tarzı olarak hayatımıza sokmalıyız.
 
Yüksek İstişare Konseyi’nden çıkan mutabakat metninde, Küresel oyuncuların temel stratejisi olan sürdürülebilirlik ilkelerinin, tarafımızdan algılanmasıyla birlikte, parçalanmak bir yana tüm insanlığı mutluluğa taşıyarak tarihin altın sayfalarına geçme fırsatını yakalamış olduk. 

Fatih ÇİL
E.Öğr.Görevlisi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş20 Eylül 2014 14:54

    Eşeklerin dostluğu samanı beraber yedikleri sürece devam eder.Saman biterse dostlukta biter...

  • Eruyan20 Eylül 2014 11:32

    Bir Alibaba 400 şirketiyle beraber Türkiye Borsasına bedel.Kerterizi burdan almak lazım yoksa eski bize göre şimdiki biz değil!

  • Yexan19 Eylül 2014 18:03

    Yeni Türkiye mi ? Bu arkadaş Bonzai kullanıyor sanırım. Hiç bir şey bilmiyorsa yurt dışına çıkıp sorsun Yeni Türkiyeyi. Memleket terör yuvasına dönmüş siz hala bölünmez derdindesiniz. Türk halkı utanç içerisinde yaşıyor. Çıkın sokakta insanların suratına bakın. Herkesin başı yerde.

  • tolga19 Eylül 2014 17:35

    yeni türkiyesiniz sizin olsun ben atatürkün eski türkiyesinin vatandaşıyım

  • kıro19 Eylül 2014 16:09

    her kesimin elinden tutulduysa neden bazı kesimler çok zengin oldu, diğerleri ise halen fakir, demek ki iyi tutulmamış eller, sadece seçimlerde parmaklara dokunulmuş sırf oy versin diye...

  • yalçın bulut19 Eylül 2014 15:06

    yeni türkiyede ötv yi kaldırın da vatandaş biraz rahatlasın

  • Murat19 Eylül 2014 14:43

    Yeni türkiye artık bölünemez. çünkü zaten terör örgütü istediği gibi at koşturuyor. bölüp doğunun bi kısmını almaktansa tüm türkiyeyi alıyor...