E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEn yüksek asgari ücret Türkiye'de---

En yüksek asgari ücret Türkiye'de

En yüksek asgari ücret Türkiye'de
16 Mayıs 2015 - 16:50 borsagundem.com

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "OECD ülkeleri içinde, milli gelire oranla en yüksek asgari ücret Türkiye'de" dedi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, OECD üyesi ülkeleri içerisinde yaklaşık 40 ülkede milli gelire oranla en yüksek asgari ücretin Türkiye'de olduğunu bildirdi.

Muhalefet partilerinin, seçim vaatlerini eleştiren Zeybekci, "Biz bu saçmalıkların hiçbirini yapmayacağız. Milletin menfaatine ne ise onu yapacağız. Biz aldatılan olmayacağız, aldatan da olmayacağız. Biz bu milletin aldatılmasına müsaade etmeyeceğiz. Biz işimize bakacağız. Bunların saçmalıklarıyla Türkiye'nin asla vakit kaybetmesine izin vermeyeceğiz, Türkiye'de müsaade etmeyecek diye düşünüyoruz" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Ben emeklimin çocuğuna, torununa harçlık vermesini istiyorum" sözüne emeklilerinin inanmadığını ifade eden Zeybekci, "Benim emeklim torununun refah bir Türkiye'de, işi gücü olduğu bir Türkiye'de yaşamasını istiyor. Benim emeklim Türkiye'nin geleceğini düşünüyor, 2002'den bu güne kadar emekli maaşlarının nereden nereye geldiğini iyi biliyor" diye konuştu.

Dolardaki düşüş

Bakan Zeybekci, teksil firmalarına yaptığı ziyaretlerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Doların düşüşü"yle ilgili soru üzerine Zeybekci, Türk parasının Amerikan doları karşısında diğer dünya paralarından daha fazla değer kaybetmediğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son 1,5 aya gelene kadar dolar endeksi dediğimiz parama birimleri de yüzde 25-27'ler gibi değer kaybederken Türk lirası yüzde 22 değer kaybetmişti. Son bir yıl içinde 3 seçim yapıldı. Seçimlerin arasında Türkiye, bazı badireler atlattı. Piyasalar, reel sektör seçimi sevmez. Piyasaların seçimlerle ilgili negatif algı içine girmesi, birileri tarafından fırsat olarak değerlendirildi. Bu hep olmuştur. Bu birileri dediğimiz, spekülasyon amaçlı o dalgalanmaları ranta çevirmeye çalışan insanlar bunu hep kullanırlar. Ancak bir yere kadar mümkün olabilir."

Seçimden kaynaklanan bazı spekülatif ve manipülatif hareketlerin faizde, kurda ve enflasyon üzerinde bir marj oluşturduğunu önceden söylediklerini dile getiren Zeybekci, "Bunu noktada dolar Cuma akşamına baktığımızda 2,57'e kadar düştüğünü gördük, faiz ortalama olarak 1 puan aşağıya doğru geldi. Bu tek başına Türk ekonomisiyle aşağıya indi derseniz o da yanlış olur. Diğer etkenlere ve değişkenlere iyi bakmak lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Hükümetlerinin hiçbir zaman seçim ekonomisi uygulamadığını vurgulayan Zeybekci, cari açıkla ilgili çok önemli pozitif gelişmeler olacağını kaydetti.

Türkiye'nin Haziran'dan itibaren çok farklı bir döneme gireceğini bildiren Zeybekci, "Açıklamış olduğumuz 25 ayrı grupta sektörde bin 200 civarında değişim, dönüşüm ve eylemler uygulamaya konulmaya başladı. Türkiye için artık bir devrim ve dönüşüm zamanıdır. İnşallah Türkiye'miz için durmak yok hizmete devam diyoruz" ifadesine yer verdi.

Asgari ücret

Bakan Zeybekci, asgari ücretin Türkiye'de "bin 500, 3 bin veya 5 bin lira" olması vaadinin devleti ilgilendiren bir konu olmadığını belirterek, asgari ücret ne kadar artarsa vergi ve SSK gelirleriyle hazineye denge anlamında pozitif katkısı olacağını kaydetti. Zeybekci, şöyle konuştu:

"Bundan Maliye Bakanlığı memnun olur. Bunun tarafı Hükümet değildir. Hükümete talip olanlar ve bu vaadi söyleyenler, Türkiye'de Asgari ücret Tespit Komisyonu olduğunu herhalde hiç bilmiyorlar. Bu kadar konunun uzağındalar, hayal dünyasında yaşıyorlar. Türkiye OECD üyesi ülkelerin içinde, yaklaşık 40 ülkede milli gelirine oranla en yüksek asgari ücret Türkiye'dedir. Bunu iddialı bir şekilde söylüyorum. Bu herkesin hoşuna gider, ben de asgari ücretle çalışıyor olsaydım, hoşuma giderdi ama bunun tarafı işçi ve işveren sendikalardır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Byk18 Mayıs 2015 00:00

    OECD ülkelerinde etin kilosu 3-5 euro , bizde 15 euro .Vatandaş et yemeyip ot mu yesin.

  • KENDAL17 Mayıs 2015 10:26

    INSANLARLA DALGA GECMEYI BIRAKIN 3 KURUSLUK AKLINIZLA SIZ ANCAK KENDINIZ GIBI ONA BUNA SECDE EDENLERI KANDIRIRSINIZ

  • yusuf yıldız17 Mayıs 2015 09:38

    milli gelir sahibinize(R.T.E) göre sürekli artıyor ama asgari ücret cüzi oranlarda artıyor..ayrıca milletvekillerinin geliri ülke ekonomisinin çok üzerinde..söylediklerinize kargalar bile güler..milleti koyun gibi yaşamaya alıştırmışsınız uyanmalarını istemiyorsunuz..

  • atış serbest16 Mayıs 2015 22:08

    Milletvekili maaslari da ayni ülkeler arasinda son siradadir kesin

  • kılıç16 Mayıs 2015 19:56

    KAFANIXA GÖRE VEKİLMAAŞI DÜZENLİYORSUNUZ ANCAK TÜRKİYEDE OLAGAN DIŞI MAAŞLAR KONUSUNDA TIK YOK YE YE TIKANANA KADAR YEYİN BU SALTANATIN HESABI BİR GÜN GELİR HESAP ALLAHA ÖDERSİNİZ.