E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemElektrik abonelerine kabus gibi haber---

Elektrik abonelerine kabus gibi haber

Elektrik abonelerine kabus gibi haber
19 Mart 2015 - 09:38 borsagundem.com

Elektrik kaçaklarının maliyetlerinin faturalara dağıtılması kabul edildi. Yeni yasayla bu duruma itiraz edenlerin faturasını da halk ödeyecek

Elektrik kaçaklarının tüm vatandaşların faturalarına dağıtılmasına izin veren yasa mecliste kabul edildi. Yapılan yeni düzenlemeyle, daha önceden itiraz ederek kayıp kaçak bedellerini geri alanların elektrik firmalarına yüklediği maliyeti de faturalarımızda göreceğiz.

Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarla Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarıyla, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından belirlenen hedef oranlarını geçmemek kaydıyla teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin maliyetler dağıtım tarifelerinde yer alacak ve tüketicilere yansıtılacak.

Eşit olarak dağıtılacak

Tüketiciler zaten kayıp kaçakdan kaynaklanan farkı ödüyorlardı. Yeni yasa tasarısına göre, bu duruma itiraz eden, hakem heyetleri ve mahkeme kararlarıyla kayıp kaçak bedellerini geri almayı başaranların dağıtım şirketine yüklediği fatura da yine kayıp kaçak tarifesi olarak faturalarını ödeyen vatandaşın üzerine eşit olarak dağıtılacak. Bu rakama şirketler tarafından yapılan iadelerin yanı sıra mahkeme sürecinde oluşan giderler de eklenecek. 2013 yılı sonu itibariyle belirlenen rakamlara göre 21 dağıtım bölgesinde 32 milyar kilovat/saatlik bir enerji kaybı söz konusu.

Kayıp kaçağın % 60 Dicle-Van-Aras’ta

Bu, toplam 229 milyar kilovat/saatlik brüt tüketimin neredeyse yüzde 15’ine yakın. Bu 32 milyar kilovat/saatlik kayıp kaçak tutarının yüzde 60’den fazlası Dicle, Van Gölü ve Aras Dağıtım bölgelerinde oluşuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet19 Mart 2015 13:54

    Hadi bakalım çay kaşığının ucu ile zam verirsiniz , iş büyük şirketleri kayırmaya gelince vatandaştan tırla geri alırsınız..

  • yiğit19 Mart 2015 09:52

    ben hakkımı helal etmiyorum. zehir zıkkım olsun. bu yasaları çıkaranlara. ödemelerimizi düzenli yapıyorum 1000 lira emekli maaşımla. çalan çırpan yandaşlara helal etmiyorum