E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemElektriğiniz kesilebilir---

Elektriğiniz kesilebilir

Elektriğiniz kesilebilir
27 Eylül 2013 - 08:47 borsagundem.com

Dağıtım şirketleri, son ödeme tarihini izleyen 5 işgünü içinde faturasını ödemeyen abonelerin elektriklerini kesmeye başladı

Devlet şirketi TEDAŞ döneminde ödenmediği halde aylarca işlem yapılmayan elektrik faturaları, özelleştirme sonrasında dağıtım şirketleri ile aboneleri karşı karşıya getirdi. Dağıtım şirketleri, son ödeme tarihini izleyen 5 iş günü içinde faturasını ödemeyen abonelerin elektriklerini kesmeye başladı. Elektriksiz kalan abonelerin isyanı mevzuatın da yeniden ele alınmasını gündeme getirdi.
Habertürk'ün haberine göre, elektrik dağıtım tesislerinin özelleştirmelerinin tamamlanmasıyla devlet bu alandan çekildi. Tesisler, özel sektöre devredildi. Özel sektör, devletin işletmecilikte daha ‘esnek' olduğu bazı konularda kuralları harfiyen uygulamaya başladı. Özel sektörün kuralları katı biçimde uygulaması bazı abonelerin ‘canının yanması'na yol açtı. Abone ile dağıtım şirketlerini karşı karşıya getiren en kritik konuların başında ödenmeyen faturalar nedeniyle gündeme gelen elektrik kesme işlemi geliyor.
ANINDA ŞALTER İNİYOR
Özel sektör tarafından işletilen elektrik dağıtım bölgelerinde, abonenin faturasını öngörülen sürede ödememesi halinde anında elektriği kesiliyor. Elektrik dağıtım şirketleri temsilcileri, bu konudaki şikayetler üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'ne işaret ederek, dağıtım şirketlerinin bu mevzuatı uyguladığını söyledi. Dağıtım şirketleri, söz konusu yönetmelik gereğince dağıtım şirketlerinin son ödeme tarihini izleyen 5 iş günü içinde faturasını ödemeyen abonelerin elektriklerini kesme hakkına sahip olduğunu vurguladı.
HEM FAİZ HEM KESME-BAĞLAMA YÜKÜ
Elektriği kesilen abone hem yüklü bir faizle karşı karşıya kalıyor, hem kesme-bağlama faturası ödemek zorunda kalıyor.
EPDK kaynaklarından alınan bilgiye göre abonelerden 6183 sayılı amme (kamu) alacaklarının tahsilini öngören yasa kapsamında işlem yapılıyor. Halen bu yasa gereğince faturasını zamanında ödemeyen aboneden aylık bazda yüzde 1.4 oranında faiz tahsil ediliyor.
Abone, elektrik kesme ve bağlantı için de ödeme yapmak zorunda kalıyor. EPDK'nın 1 Ocak 2013'ten geçerli tarifesine göre konutlarda kesme bağlantı bedeli 17.7 TL, sanayide 89.9 TL düzeyinde bulunuyor.
BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ GELİYOR
Eenerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), hazırlıkları devam eden Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nde dağıtım şirketleri ile aboneleri karşı karşıya getiren bu konuyla ilgili bir madde ekledi. Buna göre dağıtım şirketi, son ödeme tarihinden hemen sonra aboneye bildirimde bulunacak. Aboneye 5 iş günü süre tanınacak. 5 iş günü içinde ödeme yapılmazsa şalter inecek.
İŞTE O MADDE
Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nde yer alan hüküm şöyle:
"Müşterinin perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşmalar kapsamında öngörülen ödemeleri zamanında yapmaması halinde, nihai tüketicilere enerji tedarik eden lisans sahibi şirketlerin bildirimi üzerine, en geç 5 işgünü içerisinde dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından elektriği kesilir. Söz konusu durum iki gün içerisinde dağıtım şirketi tarafından ilgili tedarikçiye bildirilir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ..27 Eylül 2013 09:15

    limit kaç ? atıyorum 5 tl elektrık geldı ben acil durumda hastaneme gittim, yada acil bir iş gezisi yada ne bilim acil bi riş durumu vesile oldu.. 1.000 tl deıl 15 tl elektrık geldi ne olacak ?? eve gelicem elektrık yok ?? olmaz bu böyle bişi... saçmalık... limit belirlenmeli... bazen otamatik ödeme talimatı oluyor ödenmıyor.. yahu neyınız hangı alt yapınız düzgünde bu işe kalkışıyonuz ?? haberdar edın barıde millet bilsin.. AMA OLMAZZZZZZZ HALK BU ŞİRKETLERIN PEŞİNDEN KOŞACAK, ŞİRKETLER DEIL MANTIKDA BUDUR... A