E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEkonomi ve dış politika birbirinden ayrılamaz---

Ekonomi ve dış politika birbirinden ayrılamaz

Ekonomi ve dış politika birbirinden ayrılamaz
25 Nisan 2014 - 02:15 borsagundem.com

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, 'Büyük Resesyon' sonrası yıllık ihracatın rekor düzeye ulaşmasının büyük başarı olduğunu söyledi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ekonomi politikasıyla dış politikanın birbirinden ayrılamayacağını vurgulayarak, “Büyük Resesyon” sonrası yıllık ihracatın 2,2 trilyon dolara çıkarak rekor düzeye ulaştığını ve bunun da büyük bir başarı olduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İhracat İthalat Bankası’nın (Export Import Bank- Ex-Im) yıllık toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, ülkenin 2,2 trilyon dolarlık yıllık ihracatın 11,3 milyon iş sahası yarattığını söyledi. Kerry, “Büyük Resesyon” sonrası rekor düzeye ulaşan ihracatın ABD ekonomisinin yüzde 14’üne eşit bir büyüklüğe işaret ettiğini belirterek, bunun büyük bir başarı olduğunu kaydetti.

İhracat artışında elde edilen büyük başarıda Ex-Im Bank’ın katkısından övgüyle söz eden Kerry, “Ekonomi politikası dış politikadır ve dış politika ekonomi politikasıdır” dedi.

Dünya nüfusunun yarısının 30 yaşın altında bulunduğunu ve gelecek on yılda yüz milyonlarca kişinin iş piyasasına gireceğini hatırlatan Kerry, ticaret ve yatırımın istihdamdaki önemini vurguladı.

Kerry, Tunus’tan Suriye’ye kadar Ortadoğu coğrafyasında son yıllarda görülen halk hareketlerinin dini veya ideolojik kökenli değil, mevcut düzenden bunalıp daha iyi bir hayat arzulayan gençlerin tetiklemesiyle ortaya çıktığını savundu. Değişimin getirdiği ümitlerden herkesin etkilendiğini belirten Kerry, bu bölgede yeşermekte olan yeni düzenin beraberinde getirdiği pek çok zorluğa karşın iş yapmak için uygun koşulları taşıdığını ifade etti.

Ex-Im Bank’ın zamanında Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerde yaptığı başarılı çalışmayı, bugün başta Afrika olmak üzere gelişmekte olan bölgelerde yerine getirmesi gerektiğine işaret eden Kerry, bu ülkelerin gençleri arasında girişimcilik ruhunun yüksek olduğuna dikkati çekti.

Gençlere fikirlerini iş dünyasına aktarıp enerjilerini ortaya çıkarmada yardımcı olabileceklerini söyleyen Kerry, girişimci ruhun en yüksek olduğu toplumların en hızlı ilerleyen ve birlik ve beraberliği en güçlü olanlar arasında yer aldığını dile getirdi.

Senato’da görev yaptığı 29 yıl boyunca serbest ticareti hep savunduğunun altını çizen Kerry, Başkan Barack Obama’nın da bu amaç doğrultusunda ilk döneminde Güney Kore, Kolombiya ve Panama ile ticaret anlaşmaları imzaladığını hatırlatarak, Pasifik ülkeleri ve Avrupa’yla da benzer anlaşmaları hayata geçirmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)