E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDevletin zirvesinden Başçı'ya tam destek---

Devletin zirvesinden Başçı'ya tam destek

Devletin zirvesinden Başçı'ya tam destek
25 Ocak 2015 - 13:28 borsagundem.com

Ali Babacan’dan Merkez Bankası Başkanı Başçı’ya tam destek geldi

Cumhurbaşkanı, Başbakan, AK Partikurmayları hatta bankacılık sektörünün duayenlerinin faiz indiriminde cimri davranmakla suçladığı Merkez BankasıBaşkanı’na Ali Babacan moral verdi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu yıl  Türkiye’nin kırılganlıklarının azaldığını belirterek, “Eğer petrol fiyatları  böyle yıl boyu düşük kalmaya devam ederse, yüzde 5’lik bir enflasyon bile 2015  yılı içerisinde mümkün olabilecek gibi görünüyor” dedi. Davos’ta Dünya Ekonomi Forumu’nda soruları yanıtlayan Babacan, bahar aylarında enflasyonda yüzde 6’ya gerileme ihtimalinin yüksek göründüğünü anlattı.

Yüzde 5 sürpriz olmaz

“Hatta petrol fiyatları böyle yıl boyu düşük kalmaya devam  ederse, yüzde 5’lik bir enflasyon bile 2015 içerisinde mümkün olabilecek  gibi görünüyor” diyen Babacan,  Türkiye ekonomisinin kırılganlıklarının bu yıl içerisinde geçen seneye  kıyasla azalmasının beklendiğine dikkati çekti. Babacan, cari açığın iyileştiğini  ve 2013’ü yüzde 7,9’la kapattıklarını, ardından 2014 yılını yüzde 5,6-5,7 gibi  oranla tamamlamış olacaklarını söyledi. Babacan, “Kaldı ki bu yıl için daha düşük rakamlar öngörülüyor.  Dolayısıyla cari açıkta daha iyi bir noktada olacağız. Büyümenin de özellikle bu  petrol fiyatlarından olumlu etkilenmesi mümkün” dedi.

 Merkez Bankası’nın, son dönemdeki politikalarını ve ihracat reeskont  kredilerinin kapsamının genişletildiğini duyurmasını da değerlendiren Babacan,  bunların hepsinin Türkiye için gerekli ve isabetli adımlar olduğunu ve  desteklediklerini ifade etti.

Başbakanın bilgisi var

“Daha önceden kendileriyle görüşmüştük zaten. Sayın Başbakanımızın  bilgisi dahilinde konuştuğumuz konular” diyen Babacan, Merkez Bankası’nın  adımının aynı zamanda turizm sektörünü etkilediğini dolayısıyla bunların  hükümetle istişare halinde yapılmasının doğal olduğunu söyledi.  Babacan, “İyi adımlar... İhracatçılarımıza yaptığımız destek gibi artık  turizmcilerimize de Merkez Bankası kaynaklı uygun şartlı fon desteği bundan sonra  verilmiş olacak” dedi.

Euro’nun ucuz bol olması iyi

Avrupa Merkez Bankası’nın aylık 60 milyar euroluk alım kararını Ali Babacan şu sözlerle değerlendirdi: “Bize olan etkisi olumlu olur. Euro daha bol ve daha ucuz olacak demektir. Avrupa Merkez Bankası’nın aldığı karar o. Biz cari açığı olan ve cari  açığının finansman ihtiyacı olan bir ülke olarak, ABD Merkez Bankası’nın sıkılaştırmaya gideceği bir yılda, Avrupa Merkez Bankası’nın genişlemeci politikaları Türkiye için kısa vadede en azından faydalıdır. Avrupa ekonomisinin asıl ihtiyacı yapısal reformlar. Merkez bankalarının bu tür operasyonları  ilelebet Avrupa’yı kalkındıracak, Avrupa’nın krizini çözmeyi sağlayacak adımlar değil. Güven olmayınca bunların faydasını görmek çok zor.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emekci25 Ocak 2015 18:51

    Euro değer kaybedince oraya yapılan ihracatlardan daha az reel getırı elde edilecek demektır

  • kılıç25 Ocak 2015 18:10

    DOLAR LOBİSİYLE BAŞ GELEMİYOR HÜKÜMET DOLARA YATIRIM YAPMIŞ TL Yİ SIFIRLAMA PAHASINA FAİZ İNDİR DİYOR