E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDavutoğlu'ndan flaş Rusya açıklaması---

Davutoğlu'ndan flaş Rusya açıklaması

Davutoğlu'ndan flaş Rusya açıklaması
01 Aralık 2015 - 20:24 borsagundem.com

Başbakan Ahmet Davutoğlu, canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu

  Rusya'nın Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımlarını değerlendiren Başbakan Davutoğlu,  tedbirler alındığını söyledi, "İhracatçılarımızın ve turizmcilerin zarar görmemesi için gereken desteği veririz" dedi.
  Davutoğlu, Haber Türk'te gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Düşürülen uçak ve sonrasında Rusya ile olan ilişkiler paralelinde olası bir doğalgaz sorununa ilişkin Davutoğlu, "Biz şu bölgede DAEŞ'e karşı operasyona yapacağız. Koordine edelim denseydi bu olay  yaşanmayabilirdi. Bilseydik. Onlar da zaten daha dikkatli olurlardı. Telafi edici tedbirlere öncelik vereceğiz. Zarar gören ithalatçılarımızın, turizmcilerimizin ve Türk ekonomisinin bundan etkilenmemesi için neler yapacağımızı, kısa vadede alacağımız tedbirleri yakında kamuoyu ile paylaşacağım. İhracat dengeleri, enerji alanında eğer bir zarar söz konusu olacaksa, bu karşılıklı olacak bir zarardır. Yaş sebzeye ve diğerlerine gelen bazı yaptırımlar, Türkiye'nin dünyada meyve, sebze pazarında sıkıntısı yok. Başka yere de satar. Onun tedbirlerini alırız. Yarın ilk alacağımız karar, Rusya gümrüklerinde bekleyen yaş meyve ve sebzelerimizin orada bozulmasını engelleyecek şekilde geri çekmek. Bunları çekeriz. Elimizde kalanlar ve diğerlerini de başka pazarlara sevk edilebilecek olanları sevk ederiz. İhracatçılarımızın zarar görmemesi için de gereken tedbirleri alırız. Bir tür beklenmedik afet gibi değerlendirin. Enerjide ben Rusya'nın böyle bir yola tevessül edeceğini düşünmüyorum uluslararası hukuktan kaynaklanan karşılıklı haklarımız, taahhütler var.

UMARIZ MASAYA OTURMAYI SEÇER

Rus yaptırım paketine karşılık alınacak önlemlere ilişkin Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ümit ederiz ki Rusya hiç kimsenin menfaatine olmayacak olan 2 tarafın da zararına olacak olan bu tür suçlamalar ve bazı ambargolar ilan etme yerine oturup masaya beraberce oturma yolunu seçer. Bunu bir silah olarak kullanmak ters tepen bir silahtır. Sadece hedef alınan tarafı değil, hedef alan tarafı da etkiler. Yaş sebzeye ve diğerlerine gelen bazı yaptırımlar, Türkiye'nin dünyada meyve, sebze pazarında sıkıntısı yok. Başka yere de satar. Onun tedbirlerini alırız. Olay olduğu anda ben bunları arkadaşlarla planlamaya başladım. Türkiye'nin kapısı kapanmaz. Bütün milletimiz sakin bir şekilde bu süreci takip etsin. 
 
Milli güvenliğimizi sarsıcı hiçbir eyleme izin vermeyiz. Fevri tepki göstermeyiz, hissi davranmayız. Söylem savaşına girmeyiz. İhracatçılarımızın zarar görmemesi için de gereken tedbirleri alırız. Bir tür beklenmedik afet gibi değerlendirin.
 
TÜRK, RUS İLİŞKİLERİ DE KOLAY KOPACAK İLİŞKİLER DEĞİL  

İhracatçılarımız hiçbir şekilde paniğe kapılmasınlar. Gördükleri zararlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Turizmcilere 30 Kasım'da dolan desteğin süresini uzattık. Halkımızın herhangi bir şekilde paniğe kapılmasına gerek yok. Arap pazarında bir kampanya başlatılıyor Türk ürünü alıyorlar. Türk, Rus ilişkileri de o kadar kolay kopacak ilişkiler değildir. Karşılıklı ihtiyaç halinde olduğumuz ilişkilerdir. Her şeyden önce soğuk kanlı olmak gerekir.
 
  BU BAVUL TİCARETİ DEĞİL

Enerjide ben Rusya'nın böyle bir yola tevessül edeceğini düşünmüyorum. Çünkü çok ciddi karşılıklı angajmanlar, uluslararası hukuk, reel olarak 2. müşterisiyiz. Hem de uluslararası hukuktan kaynaklanan karşılıklı haklarımız, taahhütler var. Yani bu bavul ticareti değil. Dur dediğinde duracak olan. Karşılıklı taahhütler var. En kötü ihtimalle de hazırlıklı olmamız lazım. Onun için de enerji bakanlığımıza değişik alternatifleri çalışma talimatı verdim. İran'dan doğal olarak gelen gazımız var. Perşembe günü Azerbaycan'da olacağım. Öncelikle Rusya'nın böyle bir adım atmaması yönünde beklentimi ifade etmek istiyorum. Bunun için de gerekli görüşmeleri yaparız. Atarsa, inşallah bu çalışmaların hepsini yaparız.
 
ELİMİZDEKİ TÜM İMKANLARI KULLANACAĞIZ

Geçenlerde Erzurumlulara sormuşlar böyle bir durumda ne yaparız diye? birisi gerekirse 'Tezek yakarız ama sınırlarımızı çiğnetmeyiz gibi' bir açıklama yapıyor. Tabi ben böyle bir şeyi teklif ediyor değilim. Elimizdeki bütün imkanları kullanacağız. Muhtemelen de böyle bir gelişme olmaz. olursa alacağımız tedbirler var. Alıyoruz alacağız. Umarım o noktaya gelmeden Rusya ile ilişkiler tekrar rayına oturur." 
 
VAATLER NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK?

Verdiğimiz her vaadi ilk üç ayda gerçekleştirmeyi planlıyorum. 3 aylık, bir yıllık paketler çıkardık. Kamuoyuna çıkıp, şu vaatleri şu ay içinde, şu yasaları şu ay içinde çıkaracağız diye kamuoyuna bir deklerasyonda bulunacağız. Bunların gerçekleşmesi için bütçeye ihtiyaç var.  Esas bütçeyi bir an önce geçirelim istedik. Bahçeli ve arkadaşları destek vereceklerini ifade ettiler. ben teşekkür ediyorum. Kılıçdaroğlu, arkadaşlarıyla görüşüp bildireceklerdi. Henüz cevap almadık ama ilk intiba olumluydu.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emekci02 Aralık 2015 07:58

    seneye uretım azalır fıyatlar ucar

  • ruslar zaten alımı kesti01 Aralık 2015 22:45

    ruslar zaten bizden meyve sebze almayacaklarını açıklamadı mı?

  • Cüneyt 01 Aralık 2015 22:37

    geri çekersin ama milletten amudunla vergiyi sıyırıyorsun senden daha bir tane adam akıllı açıklama duymadım başbakan...

  • Rahatlayacagiz01 Aralık 2015 22:07

    Kendi milletin pahali yiyor, bolluk gelsin de ucuz yiyelim!

  • xx01 Aralık 2015 21:45

    HELAL SANA .DİK DUR EĞİLME, BU MİLLET SENİNLE...

  • kdv indirimi.01 Aralık 2015 20:37

    turizm de kdv indirimi.. yeni pazarlara açılma için destek.. çin turisti oluşturma için kamu lobisi.. uzak doğu ülkelerinden singapur, japonya, g.kore den turist getirme konusunda yeni reklamlar ve türk turizmini bu rus çetesinden ve ucuz-basit turizm den kurtarma çalışmaları olmalıdır. ayrıca zengin arap ülkeleri için de türkiye popüler bir turizm noktası yapılmalıdır. kamu ajansları ülkenin riskini iyi reklam yatırımı ile aazaltmalıdır