E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇin'le füze anlaşması zora giriyor---

Çin'le füze anlaşması zora giriyor

Çin'le füze anlaşması zora giriyor
01 Mart 2015 - 08:12 borsagundem.com

Çin'li CPMIE C firmasıyla müzakereleri sürdürülen uzun menzilli füze projesi, 'teknoloji transferi' konusunda tıkandı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın "NATO'ya entegre edilmeyecek" çıkışıyla yeniden gündeme gelen uzun menzilli füze ihalesinde yeni bir gelişme yaşanıyor. Sabah'ın haberine göre, ihale süreci tamamlanan, Çin'li CPMIEC firmasıyla müzakereleri sürdürülen uzun menzilli füze projesinde, hükümetin ihaleyi tamamen iptal ederek yeni bir süreci başlatabileceği belirtiliyor.

ŞARTLARI ZORLUYORLAR 

Üst düzey kaynaklardan edinilen bilgilere göre, uzun menzilli füze ihalesinde süreç tamamlandı. Çinli CPMIEC firmasıyla yürütülen müzakerelerde teknoloji transferi konusunda detay çalışmalar yapılıyor. Ancak görüşmelerde, teknoloji transferi konusunda Türkiye'nin istediği düzeye gelinemediği, çalışmaların devam ettiği belirtildi. Eğer Çinli CPMIEC firmasıyla yürütülen müzakereler olumlu sonuçlanmazsa, önce Fransız, o da başarıya ulaşmazsa ABD'li firmayla masaya oturulacak. 

TALİMAT VERİLDİ

Kaynaklar, firmalarla yürütülen müzakerelerin olumlu sonuçlanmaması ihtimalini göz önüne alarak hükümetin, ihalenin tamamen iptalini değerlendirdiğini ve bu yönde ikinci bir çalışma başlattığını belirtiyor. Bununla ilgili savunma sanayisi bürokrasisine çalışma talimatı verildiği öğrenildi. Eğer uzun menzilli füze ihalesinde Türkiye'nin teknoloji transferi konusundaki kesin şartları yerine gelmezse hükümet yeni kartını açacak ve ihaleyi iptal edecek. Bu kararını "Ürün satın almaktan vazgeçtim. Ortak üretim yapacağım. Kendim üreteceğim" açıklamasıyla gerekçelendirecek. 

ORTAK ÜRETİM KARTI

Uzun menzilli füze ihalesi iptal edilirse, farklı ülke ve şirketlerle Türkiye'de ortak üretim seçeneği gündeme gelecek. Bu takdirde yeni bir ihale sürecine girilmesi gerekmiyor. Hükümet, ortak üretim seçeneğiyle hem teknoloji transferi hem de fiyat konusundaki şartlarını sorunsuz bir şekilde yerine getirmeyi hedefliyor. Kaynaklar, ihalenin iptali halinde uzun menzilli füze projesinde gecikme yaşanabileceğini, bu yüzden bu hamlenin en son seçenek olduğunu belirtiyor. Ancak teknoloji transferi 'olmazsa olmaz' olduğu için iptal seçeneği de masada olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)