E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemCHP vaadlerine uzman görüşü---

CHP vaadlerine uzman görüşü

CHP vaadlerine uzman görüşü
21 Nisan 2015 - 03:20 borsagundem.com

CHP'nin seçim bildirgesindeki ekonomi vaadlerine kaynağı nereden bulacağı tartışması gündeme oturdu

CHP’nin paketi kendi teknik çalışmalarına göre 60 milyar lira bir maliyet getirecek.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise paketin toplam maliyetinin 150 milyar lirayı bulacağını söylüyor. En çok merak edilen de CHP’nin bu vaatleri için kaynağı nasıl yaratacağı? Bazı ekonomistler bu vaatlerin popülizm olduğunu, bazıları ise kaynağın kolay bulunabileceği fikrinde. 

Neşe Karanfil'in Hürriyet'teki haberine göre Eski Hazine Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız, kayıtdışı ekonominin kayıt altına alınması ile kaynak yaratılabileceğini söyledi. 1.5 trilyon liralık ekonominin yüzde 30’nun kayıt dışı olduğunu dile getiren Özyıldız, “Yüzde 30, 450 milyar lira eder. Eğer ‘kayıt dışını yüzde 10, yüzde 15 vergi ile kayıt içine alacağım’ denirse 45 milyar ile 67 milyar lira bir kaynak yaratılır” dedi.

HESABINI YAPMAMIŞ

Seyfettin Gürsel ise CHP’nin seçim vaatleri ile ilgili hesabını yapmadığını belirterek, Batı’da bir partinin seçim vaadi açıkladığında “Bunu şuradan karşılayacağım” diye açıklama yapacağını dile getiren Gürsel, “Bunu belirtmeden beyannameyi çıkartamaz. Hesabı çıkartsın, desin ki 100 milyar lira harcayacağım, şurdan karşılayacağım” dedi. CHP’nin tasarruf oranı hedefini eleştiren Gürsel, şu anda yüzde 15’lerde olan hedefin yüzde 30’lara çıkarılmasına yönelik olarak, “Bunun imkansız olduğunun farkında değil” dedi.

BÜTÇEDEN YÖNLENDİRİLİR

Fatih Özatay da, kayıtdışı ekonominin üzerine gidilebileceğini, yapılan bazı sosyal yardımların dönüştürülebileceğini dile getirerek, bütçe içindeki transfer harcamalarının yönlendirilebileceğini söyledi. Özatay,  “Öncelik meselesi her yere kamu binası mı yapmak, lüks binalarda mı oturmak, her ile stad mı yapmak yoksa sosyal yardımları mı artırmak?” dedi.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTALY32321 Nisan 2015 07:30

    sayın kılıçdaroğlu.....vatandaşın ucuz işçiliği var.yurtdışından gönderilen emek karşılığı dövizler var.....bu ülkenin milli gelirleri var..içi dolu kasası var....en son senin tüm mal varlığın var.