E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBeyaz Saray'dan flaş açıklama---

Beyaz Saray'dan flaş açıklama

Beyaz Saray'dan flaş açıklama
23 Temmuz 2015 - 22:26 borsagundem.com

Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede önemli adımlar attığını belirten Beyaz Saray Sözcüsü, İncirlik ile ilgili sorular "güvenlik" gerekçesiyle yanıt vermedi

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'a günlük basın toplantısında, "ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde, İncirlik Üssü’nün kullanılmasında anlaşmaya varıldığına" yönelik haberler soruldu.

Obama ve Erdoğan’ın görüşmede terör örgütü DAEŞ’e karşı mücadelede iki ülke ve koalisyonun işbirliğinin derinleştirilmesi çabalarını ele aldığını belirten Earnest, şunları söyledi:

"İki lider, Irak’ta güvenlik ve istikrarın teşviki ile Suriye’ye siyasi çözüm getirme noktasında çalışmaya odaklanacak. Şu dikkate değer ki, Türkiye halihazırda DAEŞ karşıtı koalisyonu desteklemek için bir dizi şeyler yapıyor. Bildiğiniz gibi Türkiye, Suriyeli seçilmiş muhaliflere yönelik eğit-donat programlarından birine ev sahipliğinde bulunuyor. Bunun yanında, Türkiye, yabancı savaşçı akışını kontrol altına almak için önemli adımlar attı."

Earnest, Türkiye’nin Suriye ile 900 kilometre sınırı paylaştığına dikkati çekerek, yabancı savaşçı akışını önlemede Türkiye’ye yardım noktasında daha fazlasının yapılabileceğini dile getidi. Earnest, "Açıkçası, bu akışı engellemek sadece Türkiye’nin sorumluluğunda değil, bu çabalarda dünya gelindeki tüm ülkelerin sorumluluğu bulunuyor” diye konuştu.

“Spesifik operasyonel güvenlik kaygıları” nedeniyle İncirlik konusunda konuşamayacağını ifade eden Earnest, "Operasyonel güvenlik durumları nedeniyle hangi üssün ne amaçla kullanıldığından bahsedemem" dedi. 

İki liderin telefon görüşmesinde yeni bir anlaşmaya varılıp varılmadığı konusunda da Earnest, “Özellikle İncirlik’le ilgili olarak, size söyleyebileceğim bir detay yok. Ama şunu teyit edebilirim ki, görüşmede iki lider DAEŞ’e karşı işbirliğimizi derinleştirmede mutabık kaldı” değerlendirmesinde bulundu.  

"Türkiye muazzam bir yük taşıyor"

Earnest, Suruç’taki terör saldırısını da anımsatarak, olayın tam olarak nasıl gerçekleştiğine yönelik daha fazla bilgi toplamaya çalıştıklarını ancak Türkiye’nin güney sınırı boyuncaki istikrarsızlığın önemli bir kaygı yarattığını ve bu kaygının da anlaşılır olduğunu kaydetti.

Earnest, Türkiye’nin insani yardım çabalarında da liderlik üslendiğini vurgulayarak, “Türkiye, Suriye’den gelen 2 milyon mülteciyle önemli bir yükü taşıyor. Bu, Türkiye’nin taşıdığı muazzam bir yük" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)