E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBedelli askerlik kaç gün olacak?---

Bedelli askerlik kaç gün olacak?

Bedelli askerlik kaç gün olacak?
18 Kasım 2011 - 07:43 borsagundem.com

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağı düzenlemede yaş sınırının 30, ücretin ise 25 bin lira olması bekleniyor

Yüzbinlerce kişinin merakla beklediği bedelli askerlikle ilgili yasal düzenleme Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Ayrıntılarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağı düzenlemede yaş sınırının 30, ücretin ise 25 bin lira olması bekleniyor. Şehit aileleri ve terör mağdurlarının kullanacağı özel fona gidecek olan toplanan paranın 4 taksitte alınacağı ifade ediliyor. Düzenlemede geliri olmayan için, “kamu görevi ile ödeme” gibi sürpriz bir maddenin de olabileceği belirtiliyor.
Başbakan Erdoğan’ın gelecek hafta çıkacağını söylediği bedelli askerlik düzenlemesi ile ilgili somut adım atıldı. Düzenleme, TBMM’ye gönderilmek üzere önceki akşam bakanların imzasına açıldı. Konuyu özellikle Erdoğan’ın açıklamak istemesinden dolayı da hazırlanan taslakla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.
Kulislere sızan bilgilere göre, yaş sınırı 30 olarak belirlendi. Buna göre, düzenlemeden 400 bin kişi yararlanabilecek.
Döviz değil Türk Lirası
Bedelli askerlik için ödemelerin euro değil TL olarak alınacağı belirtiliyor. Rakamın da 25 bin TL olması bekleniyor. Bedelliden yararlanacaklara, 25 bin TL’yi 4 taksitte ödeme imkanı da sunulacak.
40 yaş üstü için, daha yüksek bir miktarın belirlendiği ifade ediliyor.
Bedelliden yararlanacakların 21 gün askerlik yapacağı belirtiliyor. Bedelli askerlikten yararlanmak için eğitim şartı da aranmayacak. Asker ise bedelli askerliğin üniversite mezunlarına uygulanmasını istiyordu.
Fon oluşturulacak
Ak Parti hükümeti, toplanan paralar için ayrı bir fon oluşturacak. Bu fonda toplanan paraların da şehit yakınları ve terör mağdurları için kullanılacağı öğrenildi.
Ak Parti hükümeti, en geç gelecek hafta bedelli askerlik düzenlemesini TBMM’den geçirmeyi planlıyor.
SÜRPRİZ DE OLABİLİR
Bedelli askerlikle ilgili tasarının Başbakan Erdoğan açıklamadan kamuoyuna sızmaması için bakanlara da sadece imza bölümünün gönderildiği ve içeriğinin gönderilmediği öğrenildi. Tasarının çok gizli tutulması nedeniyle, konuşulanların dışında çok sürpriz maddelerin de olabileceği kulislerde dillendiriliyor.
Geliri olmayana kamu görevi
Askerin “zengin-fakir adaletsizliği olmasın” talebi, düzenlemede, CHP’nin daha önce kamuoyuna açıkladığı önerisine benzer biçimde yer buldu. Düzenlemede geliri olmayan için, “kamu görevi ile ödeme” gibi sürpriz bir maddenin de olabileceği belirtiliyor. Bunun nasıl uygulanacağı merak konusu olurken işsiz ve geliri olmayanın kamu görevi yaparak askerlik hizmetini yapmış sayılacağı kaydediliyor.
CHP: Başbakan dediğimize geldi
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bedelli askerlik konusunda daha önce kanun teklifi verdiklerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın teklifi eleştirdiğini belirterek, “Sayın Başbakan, bedelli askerlik konusunda kuzu kuzu CHP’nin çizgisine gelmiştir” dedi.
125 bin kişi yararlandı
Bedelli askerliğin son 3 uygulamasından toplam 125 bin 834 kişi yararlandı. Son olarak İzmit ve Gölcük depremlerinden sonra uygulanan bedelli askerlik, Hazine’ye 315 trilyon TL tutarında gelir sağlamıştı. 1987’de 18 bin 433, 1992’de 35 bin 111 ve 1999’da 72 bin 290 vatandaş bedelli askerlik uygulamasından yararlandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)