E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBDDK 'sahte kara liste' için devrede---

BDDK 'sahte kara liste' için devrede

BDDK 'sahte kara liste' için devrede
31 Mart 2015 - 04:10 borsagundem.com

BDDK, Hürriyet'te yer alan 'kara liste skandalı' haberi üzerine harekete geçti

Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent, geçen hafta gündeme getirdiği, "Durumu iyi olan şirket, sektör ve illeri batık ilan eden kara listeler" için BDDK'nın harekete geçtiğini yazdı. İşte Levent'in Hürriyet'te yer alan o haberi: 

Türkiye’nin dört bir tarafına virüs gibi yayılan ve aslında ekonomik durumu iyi olan şirketleri, sektörleri hatta illeri batık ilan eden kara listeler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun da gündemine girdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu haftasonu Kartepe’de yapılan Ekonomi Zirvesi sırasında kara listeyle ilgili detayları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Vekili Mutalip Ünal ile paylaştığını söyledi. Hisarcıklıoğlu’nun bu sözleri sonrasında bir araştırma yaptım.

KARA LİSTE SKANDALI

BDDK’ya yakın kaynaklardan aldığım bilgiye göre BDDK Başkan Vekili Mutalip Ünal geçen hafta Hürriyet’te ‘Kara liste skandalı’ başlığı ile yayınlanan yazının hemen ardından bizzat TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu aramış, Hisarcıklıoğlu geçen hafta Hürriyet’e verdiği demeçte firmaları zor duruma sokan kara listeleri bazı bankaların ciddiye aldığına dikkat çekmiş ve BDDK’yı göreve çağırmıştı. Bir firmanın sanal alemde el altından yayılan bir kara listeyle zor duruma düşürüldüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, “Ne yazık ki bir bankamızın o ildeki şubesinin müdürü bu asılsız kara listeyi ciddiye alıp firmanın bankaya daha vadesi gelmemiş bir ödemesi için hesaplarını bloke ediyor. Böyle bir şey olur mu? Bu ne vicdansızlıktır. Buradan bankalara da sesleniyorum. Bu dedikodulara ve kara listelere itibar etmeyin. Yoksa kendi ayağınıza da kurşun sıkmış olursunuz. Tüm bankaları da uyarıyorum. Bu konuda lütfen gerekli duyarlılığı gösterin. Bu tür uygulamaların devam etmesi halinde Hükümetten ve BDDK’dan bu bankalar hakkında yasal tedbir alınmasını isteyeceğiz” demişti.

Mutalip Ünal, Hisarcıklıoğlu’na konuyla ilgili detayları paylaşmaları halinde üzerlerine düşen birşey varsa yapacaklarını belirtmiş. Hisarcıklıoğlu’nun kara listeleri ve banklarla ilgili detayları BDDK’ya gönderdiğini belirten kurum kaynaları, “TOBB’dan kısa bir not geldi. Ancak BDDK’ya şu ana kadar somut bir şikayet gelmedi, bu yüzden henüz bir adım atılmadı. Ancak bu adım atılmayacağı anlamına gelmiyor” diye konuştu. Konuyla ilgili ulaşmaya çalıştığımız Mutalip Ünal’dan ise bir geri dönüş olmadı.

SÖZLEŞME GEÇERLİDİR

Bankacılar da dönem dönem bu tür kara listelerin ortalıkta dolaştığını ancak bankaların bu listeleri baz alarak işlem yapmasının mümkün olmadığını söyledi. Bir bankacı, “Sonuçta ortada bir kredi varsa bir de sözleşme vardır. O sözleşmedeki hükümlerin hangi halde devreye gireceği çok açıktır. Banka sanal bir listeyi baz alıp bir firmayı battı kabul edip kredisini geri çağırmaz. Böyle bir örnek olduysa da bunu tüm bankalara mal etmek yanlış olur” dedi.

Hürriyet geçtiğimiz hafta yayınladığı haberde bir yapının son günlerde elektronik postalar ve sosyal medya aracılığı ile kara listeler yayınlayıp gerçekte hiç sorunu olmayan firmaların battığını iddia ettiğine dikkat çekmişti. Haberde sektörleri ve illeri de hedef alan bu listeleri ciddiye alan iş çevrelerinin bu firmalarla alışverişi kestiğine bazı bankaların da işi kredi çağırmaya kadar vardırdığını belirtilmişti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise kendisine iletilen somut örnekler olduğunu belirtip bu iddiaları doğrulamıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)