E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBandırma'da kuş gribi ve karantina ---

Bandırma'da kuş gribi ve karantina

Bandırma'da kuş gribi ve karantina
03 Mayıs 2015 - 12:40 borsagundem.com

Kuş gribi nedeniyle Bandırma'ya bağlı Edincik Mahallesi'ne giriş çıkışlar ikinci bir emre kadar yasaklandı

Balıkesir'in Bandırma İlçesi’ne bağlı daha önce belde olan Edincik Mahallesi’nde Bandırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce başlatılan incelemede kuş gribinin tespit edilmesi üzerine bölge karantina altına alındı, resmi araçlar haricinde giriş çıkış yasaklandı.
 
Bandırma’nın Edincik Mahallesi’nde 4 ay içinde 40 bine yakın tavuğun telef olması üzerine Bandırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. Telef olan tavuklardan alınan numuneler, bakanlığın İstanbul Pendik’te bulunan araştırma laboratuarına gönderilirken, olası kuş gribine karşı ölen tavuklar açılan kireçli kuyulara gömüldü. 

Numunelerin gönderildiği Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın İstanbul Pendik’te bulunan araştırma laboratuarındaki çalışmalar tamamlandı. Yapılan incelemelerden sonra tavukların toplu telef olmalarının nedeninin Kuş Gribi olduğu saptandı. Bu bilgi, İlçe Kaymakamı Ali Mantı’ya bildirildi. 

Konuyla ilgili dün açıklama yapan Kaymakam Ali Mantı, tavuk ölümlerinin yaşandığı tesislerde önlemlerin arttırıldığını, kanatlılarında itlaf edildiğini söyledi. Kaymakam Ali Mantı, şöyle dedi:

"Resmi araçlar dışında bölgeye giriş ve çıkışlar yasaklandı. Alınan numuneler incelenmek üzere Tarım Bakanlığının Pendik’te bulunan Veteriner Kontrol Enstitüsüne bağlı laboratuarına gönderildi. Yapılan incelemeler sonrasında kuş gribi vakasına rastlanıldı. Hastalığın görüldüğü işletmede her türlü kordon koruma tedbirleri alınmıştır. İtlaf ve imha işletmelerinden sonra temizlik işlemleri yapılmıştır. Ayrıca hastalık tespit edilen işletmenin yanında bulunan ve bulaşma riski bulunan başka işletmelerde bulunan kanatlı hayvanlarda itlaf edilmiştir."

Kuş gribinin tespit edilmesi üzerine bölge karantina altına alınarak Edincik’e kanatlı hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Hastalığın bulunduğu bölgede hijyen ve dezenfeksiyon iki katına çıkartıldı. Giriş ve çıkışlar Balıkesir Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesine bağlı ekiplerin kontrolünde yapılıyor. Çinge-Doğanpınar karayolunda ulaşım ilçe jandarma komutanlığına bağlı ekipler tarafından kapatıldı. Bölgeye resmi araçlar haricinde araç alınmıyor. Kaymakamlık kuş gribinin tespit edildiği Edincik’te her türlü avcılığı da yasakladı. 

Bandırma’da, kuş gribi ve sonrasında alınan önlemlerle birlikte telef olan tavuk sayısının yaklaşık 70 bin olduğu öne sürüldü. Bandırma’nın Edincik Mahallesi’nde 132 besihanede yılda yaklaşık 2.5 milyon tavuk yetiştiriliyor.

GÖÇMEN KUŞLAR BULAŞTIRDI

Beyaz Et Sanayicileri Birliği Başkanı Sait Koca, bütün dünyada kuş gribi olayları gözüktüğüne dikkat çekerek, "Kuş gribinin Türkiye’ye gelme sebebi göçmen kuşlardır. Bandırma’da göçmen kuşların güzergahında bulunan bir bölge. Biz etçiler olarak bio güvenliğe çok önem veriyoruz. Ancak söz konusu bölgede entegre tesis sayısı çok az. Açık alanda yetişen tavuklar tehdit altında. Göçmen kuşların taşıdığı virüsler kapalı üretim tesislerine giremiyor. Açıkta ve doğal diye beslenen tavuklar tüm dış tehditlere açık oluyor” ifadelerin kullandı. Koca, göçmen kuşlar vasıtasıyla ulaşan virüsün ya kuşların virüsünden ya da tavukların yakınlarında konaklamaları sebebiyle bulaştığını ifade etti. Özellikle ABD’deki tavukların kuş gribinden kırıldığına dikkat çeken Koca, “İnşallah yaşanan bu durum birkaç güne bitecek. Türkiye çapında bir salgın olacağını düşünmüyoruz. Günde 4.5 milyon hayvanın kesildiği bir sektörden bahsediyoruz. Toplam etçi tavuk varlığımız da 250 milyon civarında” diye konuştu.
 
GÜVENLİK ÖNLEMLERİMİZ TAM

Tarım Bakanlığı yetkilileri ile bugün (dün) bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) Başkanı Hasan Konya da ilk vakanın geçen ay Kastamonu’da yaşandığını kaydetti. Yaptıkları toplantı ile bakanlık yetkililerinin kendilerine bilgi verdiğine değinen Konya, “Edincik bölgesinde itlaflar başladı. Burada daha çok yumurtacı çiftlikler var. Ancak söylenildiği gibi güvenlik açığı olan çiftlikler yok. Yaklaşık 3 kilometre yarıçapında bir bölgenin karantina altına alındığını öğrendik. Bakanlığın adlığı tedbirler sonrası bu işin daha da yayılmadan bitirileceğini düşünüyoruz. Biogüvenlik açısından yeterli olmayan tesisler zaten Bakanlık tarafından tespit edilip gerekli işlemler yapılıyor. Türkiye bu alanda çok iyi noktalarda” diye konuştu.

Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Keskin Keskinoğlu, yaptığı açıklamada ise kuş gribi vakalarının serbest dolaşım olan hayvanlarda ya da küçük çaplı yerel işletmelerde gerçekleştiği ve bugüne kadar markasını bildiğiniz hiç bir entegre tesiste bu vakaların meydana gelmediğini ifade söyledi. Ayrıca Keskinoğlu, “Bu geçici bir durumdur. Göç zamanı bitince bu risk bu yıl için ortadan kalkacaktır” dedi.

İnsanlara bulaşma söz konusu değil

Bu arada Meltem Özgenç'in Hürriyet'te yer alan haberine göre kuş gribi vak'asının ortaya çıkmasıyla bakanlar da alarma geçti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bandırma’da virüs taşıdığı tespit edilen tavukların itlaf çalışmalarına başlarken, sağlık bakanlığı yetkilileri ise Hürriyet’e verdikleri bilgide, kuş gribinin görüldüğü yerlerde sadece hayvanlar için bir risk bulunduğunu, insana bulaşımın söz konusu olmadığını açıkladı. Yetkililer, “Zaten grip sezonunda son iki haftaya girildi. Daha önce Çarşamba günü yapılacağı duyurulan Grip Bilim Kurulu toplantısının da yarın (bugün) yapılmasına karar verdik” dediler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hakan277204 Mayıs 2015 04:19

    Emperyallerin ülkemiz üzerinde oyunlarından bir tanesi.Mikrobu getiren ve bulaştıranlarda onlar

  • uğur03 Mayıs 2015 17:29

    Ugursuzluk aldi basini gidiyo, gida sektoru yonetenlerin ugurszlugu nedeniile batiyor, et 50 tl, yumurta , sut, peynir, patotes, sogan , sebzeler, ates pahasi, aç kalacaz, uretim yok, , inşaattan baska bisey yok

  • çakır03 Mayıs 2015 15:06

    Tamda Banvit hareket yapacak grıb bankası olur şey değil gelse isyan etme yarın yüzde dört kayıp olası yatırım tavsiyesi değildir sesli düşünce

  • Byk03 Mayıs 2015 14:24

    Bandırma bölgesinden tavukçuluk sektöründe büyük üreticler var.

  • şeker mağduru03 Mayıs 2015 14:03

    Virüs bulunan bölgede şeker piliçin sahipleride olabilir.En tehlikeli virüs tiplerinden biri

  • ender03 Mayıs 2015 12:51

    yine birisi bir virus bıraktı.