E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBalıkçılar 'Vira Bismillah' dedi---

Balıkçılar 'Vira Bismillah' dedi

Balıkçılar 'Vira Bismillah' dedi
01 Eylül 2014 - 02:02 borsagundem.com

Denizde av yasağının sona ermesinin ardından balıkçılar 'Vira Bismillah' diyerek denize açıldı. Sahil kentlerinde yeni sezon için törenler düzenlendi

Deniz av yasağının sona ermesiyle birlikte balıkçılar denize açıldı. Yeni sezon nedeniyle İstanbul, Tekirdağ, Adana, Trabzon ve Ordu'da törenler düzenlendi.

2014-2015 Su Ürünleri Av Sezonu Açılışı dolayısıyla Adana'nın Karataş ilçesinde tören düzenlendi. Törene katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile diğer ilgilier, açılış kurdelesini kesti.

İSTANBUL

İstanbullu balıkçılar, yeni balık avı sezonunun başlamasıyla "Vira Bismillah" diyerek denize açıldı.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği, yeni balık av sezonunu Sarıyer Kireçburnu'nda düzenlediği etkinlikle kutladı.

Burada konuşan Birlik Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, yeni sezonun esnafla hayırlı olması temennisinde bulunarak, sektörün özellikle ihracatta çok hızlı geliştiğini söyledi.

PALAMUT, HAMSİ VE SARDALYENİN BOL OLMASI BEKLENİYOR

Sagun, yeni av sezonunun verimli olacağı kanaatinde olduğunu dile getirerek, "Özellikle palamut, hamsi, sardalyenin bol miktarda olacağı kanaatimiz var. Denizlerimiz bereketli bir sezon yaşayacaktır. Tüm kayıklarımız şu anda sezona hazırdır. Gece avlanmaya başlayacaklar" diye konuştu.

Vatandaşın ucuza balık yemesini sağladıklarını ifade eden Sagun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son yıllarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının av yasağı konusunda çok ciddi uygulamaları var. Bu sektörümüzün geleceği açısından çok önemli. Çünkü tüm yatırımlarımız denize yönelik yatırımlar. Onun için av yasaklarına bizler de sektör olarak itaat ediyoruz. Etmek zorundayız çünkü biz ekmeğimizi denizden yiyoruz. Bu nedenle ilgi ve alakasından ötürü Bakanlığa da teşekkürlerimi sunuyorum."

Büyükçekmece Gürpınar'da yapılan yeni balık halini de değerlendiren Sagun, Kumkapı Balık Hali'nin artık çok merkezde kaldığını ve sektöre de hitap etmediğini belirterek, yeni balık halinin sektöre hayırlı olacağına inandığını söyledi.

Sagun son olarak, balıkçıların, hava şartlarının olumsuz olması nedeniyle bu gece Karadeniz'e çıkmayarak, sadece İstanbul Boğazı'nda avlanacaklarını belirtti.

Kumkapı, Sarıyer, Rumelifeneri ve Poyraz gibi balıkçı barınaklarından akşam saatlerinde denize açılan balıkçılar, av yasağının kalktığı gece yarısından sonra Marmara Denizi'nde avlanmaya başladı.

TRABZON

Trabzon Valiliği ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce av sezonunun açılışı dolayısıyla Akçaabat ilçesindeki Akçakale Limanı'nda tören düzenlendi.

Törende konuşan Vali Öz, balıkçılık sektörünün şehre önemli bir ekonomik girdi sağladığını belirterek, "Denizin bereketinden yararlanmamız için belirlenen kurallara uymamız gerekiyor. Bu konuda önemli çalışmalar ve düzenlemeler var. Av mesafesi, derinliği ve büyüklükle ilgili düzenlemelerin yanında mevsimsel olarak yapılan düzenlemeler, bindiğimiz dalı kesmememiz için" diye konuştu.

Doğu Karadeniz'in su ürünleri açısından potansiyeline dikkati çeken Öz, "Bin 100 civarında tekneyle 5 bin kişiye iş imkanı sağlayan bir sektörden dolaylı olarak 10 bin kişi ekmek yiyor. Bu sektör, bizim için bu bakımdan göz bebeğidir. Denizden çıkan bu ürünü iyi korumamız gerekiyor. Av sezonunun bol ve bereketli olmasını diliyorum" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay ise yeni av sezonunun bereketli ve kazasız geçmesi temennisinde bulunarak, "Yaklaşık 110 kilometrelik kıyı şeridine sahip ilimizde 5 ila 50 metre arasında bin 91 balıkçı gemisi ve 4 bin 895 balıkçı tayfası faaliyet gösteriyor. Ülkemiz karasularında balıkçılık sektörüne önemli bir katkı sağlıyoruz ayrıca Müdürlüğümüzce ruhsatlandırılan 4 bin 21 amatör balıkçı, denizde ve iç sularda sportif amatör balıkçılık yapıyor" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Akçaabat Müftüsü Ramazan Tekin, yeni sezonun bereketli geçmesi için dua etti. Vali Öz ve beraberindekiler, duanın ardından tekneyle denize açıldı.

Törene, Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu ve balıkçılar katıldı.

ORDU

Ordu da Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, av sezonunun açılışı dolayısıyla Perşembe ilçesi Kışla Limanı'nda tören düzenledi.

Törende konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, balıkçılık sektörünün şehre önemli bir ekonomik girdi sağladığını söyledi.

500'ün üzerinde teknesi olan Ordu'da balıkçılığın gelişmesi için hem bakanlık hem de büyükşehir olarak bütün imkanları seferber edeceklerini ifade eden Yılmaz, "İnşallah bütün balıkçılarımız bol balıkla kıyıya dönerler. Yaptıkları işin ne kadar zor ve meşakkatli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bizler her zaman balıkçılarımızın yanındayız" diye konuştu. 

Bütün balıkçıların kazasız belasız sezonu tamamlamaları temennisinde de bulunan Yılmaz, sezonun hem balıkçılara hem de balık tüketmeyi seven bütün vatandaşlara hayırlı olması dileğinde bulundu. 

Konuşmanın ardından Perşembe Müftüsü Cemal Uzun sezonun hayırlar getirmesi temennisinde bulunarak, dua etti. 

Törenin ardından balıkçılar "vira bismillah" diyerek tekneleriyle denize açıldı. 

Aileleri, balıkçıları limandan el sallayarak uğurladı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)