E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBabacan'la ekonomiye devam---

Babacan'la ekonomiye devam

Babacan'la ekonomiye devam
30 Ağustos 2014 - 06:49 borsagundem.com

PİYASALAR dün rahat bir nefes aldı, çünkü yeni hükümette ekonomi yönetiminde Ali Babacan ve Mehmet Şimşek yerini korudu

Piyasalar dün rahat bir nefes aldı, çünkü yeni hükümette ekonomi yönetiminde Ali Babacan ve Mehmet Şimşek yerini korudu. ‘Mali disiplinden taviz yok’ şiarıyla 2002’den beri tüm Ak Parti hükümetlerinde görev alan tek milletvekili olmayı başaran Ali Babacan yine Başbakan Yardımcısı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de görevinin başında. Tek değişiklik Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda gerçekleşti. Hayati Yazıcı’nın yerine Nurettin Canikli bakanlık koltuğuna oturdu. 

Yazıcı, 25 Ocak’ta Rize’de yaptığı konuşmada, “Bu topraklarda tek devletin yanında hiçbir zaman paralel diye bir yapı söz konusu değil ama devletin yönetim şeması içerisinde bazı kişilerin paralel uygulamalar içerisine girdiklerini söyleyenler var. Bunlar söylenebilir. Bunların da bir paralel devlet şeklinde değerlendirilmesinin çok gerçekçi olmadığını düşünüyorum” demişti. Yazıcı bir gün sonra ise “Biz aralık ayının ortalarından itibaren Türkiye’de yaşananları, AK Parti’nin lideri Türkiye’nin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karizmasını çizmeye dönük bir proje olarak görüyoruz. Bunda şüphe yok. Paralel yapı anlamında değerlendirme yaparken tabi ki böyle bir şey olmadığının sonucunun çıkarsanmasının doğru olmadığının altını çizmek istiyorum” diye konuşmuştu.

Babacan’ın görevinde kalmasını son 10 gündür fiyatlayan piyasalarda kar satışları yaşandı. Ancak ‘tedirgin’ piyasanın yeni endişesi Ak Parti’de ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcılığı yapan Numan Kurtulmuş’un da kabinede yer alması. Beklenti ilk bakanlar kurulu toplantısında görevlendirme yapılması ve Babacan’ın yeniden ekonominin dümeninde kararının çıkması. 

İLK İCRAAT BÜTÇE

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik için de değişiklik beklenmiyordu ki gerçekleşen yeni hükümette de aynı görevleri üstlendiler. Babacan ve Şimşek’in ilk işi ise 2015 bütçesini hazırlamak olacak. Ak Parti hükümeti, Haziran 2015’e kadar piyasaların güvenini arkasına almış görünüyor. Uluslararası alanda da sözüne güvenilen iki isim yine kabinede. Ancak üç dönem kuralı seçim kadar yeni hükümet için de risk oluşturuyor. Kural değişmezse Babacan devri sona erecek. O zamana kadar piyasanın hükümette yeni güvenli liman bulması gerekiyor. 

İş dünyası memnun

İş dünyası ekonomi yönetiminin büyük ölçüde aynı kalmasından oldukça memnun. Alıştıkları isimlerle yola devam edecekler. Özellikle cumhurbaşkanı ile başbakanın uyumuna dikkat çeken iş dünyası bir an önce ekonominin birinci gündem maddesi olmasını istiyor. Kutlama mesajları yayımlayan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak kabinenin ülkeye yeni bir dinamizm getireceğini dile getirirken İTO Başkanı İbrahim Çağlar yeni kabinenin istikrar ve büyüme yolculuğunu yeni bir enerjiyle, yeni bir güçle yürüteceğini vurguladı. 

İSTİKRAR BOZULMADI

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da, ekonomi yönetimindeki istikrar beklentilerini bozmayacak bir kabinenin oluşumunu da olumlu değerlendirdiklerini belirtti. ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise “Yeni hükümetten beklentimiz, sanayicinin öksüz bırakılmaması” diye konuştu. ATO Başkanı Salih Bezci, TESK Başkanı Bendevi Palandöken de yeni kabineye başarı mesajları yayımladılar. 

Şimdi gözler bürokratlarda

Kabinenin ardından sıra ekonomi bürokrasisinde yapılacak atamalara geldi. Bu konudaki ilk önemli atama Hazine’de gerçekleşecek. Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakçı’nın IMF’de görevlendirilmesinin ardından boşalan müstaşarlığa Babacan’ın yeni bir ismi getirmesi bekleniyor. Müsteşar Yardımcıları Burhanettin Aktaş ve Cavit Dağdaş’ın adları müsteşarlık için geçiyor.  Son dönemde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ve Borsa İstanbul yönetimlerinin de değişeceği yönünde çeşitli spekülasyonlar ortaya çıkmıştı.  

DEĞİŞİM TAKİP EDİLECEK

Merkez Bankası yönetimiyle ilgili olarak da dönem dönem iddialar gündeme getiriliyor. Söz konusu kurumlarda bir değişim yaşanıp yaşanmayacağı önümüzdeki dönemde ekonomi çevreleri tarafından dikkatle takip edilen konular arasında olacak. Bakan değişimleri olmayan kurumlarda bürokraside ciddi bir değişim yaşanması beklenmiyor. Gümrük Bakanlığı görevini devralacak olan Canikli’nin ise, mevcut bürokrat ekibiyle çalışıp çalışmayacağı önümüzdeki dönemde belli olacak.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)