E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAyakkabıda zehrin panzehiri ek vergi---

Ayakkabıda zehrin panzehiri ek vergi

Ayakkabıda zehrin panzehiri ek vergi
02 Aralık 2014 - 03:46 borsagundem.com

Beta Ayakkabı Genel Müdürü Barbaros Akyıldız, ağustostan beri uygulanan ek vergi sayesinde zehirli ayakkabı sorununun aşılacağını söyledi

Türkiye dünyanın sekizinci büyük ayakkabı üreticisi ama son günlerde zehirli ayakkabılar kabusumuz oldu. Gümrük Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre bu ayakkabılar ithal ve Uzakdoğu ile Çin menşeli. Oysa ağustos ayından itibaren hükümet ithal ayakkabının önüne geçebilmek için ek vergi uygulamasına geçti.

Şebnem Turhan'ın Hürriyet'teki haberine göre Beta Ayakkabı Genel Müdürü Barbaros Akyıldız anlaşmalar nedeniyle gelen ki aralarında zehirlilerin de olabildiği ithal ayakkabıların yılbaşından itibaren yerini daha fazla yerli üretime bırakacağını vurguladı. Akyıldız “Türkiye’de satılan ayakkabıların yüzde 25’i ithal yüzde 75’i yerli üretim. Bu ithal ayakkabıların da yüzde 80-85’i Uzakdoğu ve Çin menşeli. Buralardan gelen kalitesiz ürünler insan sağlığını da tehdit ediyor. Ama artık ithalata ek vergiyle daha fazla yerli üretimle bu zehirli ayakkabı belası da ortadan kalkacak” diye konuştu.

Akyıldız, Türkiye’nin ayakkabı sektöründe cari açık verdiğini hatırlatarak şöyle devam etti: “790 milyon dolar ihracatımız, 990 milyon dolar ise ithalatımız var. 200 milyon dolarlık cari açık veriyoruz. İthalatımızın birim fiyatı 14.5 dolar iken ihracatımızın birim fiyatı sadece 4.5 dolar. Ayakkabı alıp terlik satıyoruz.” Türkiye’nin ihracat pazarlarında Rusya’nın birinci Irak’ın ikinci olduğunu kaydeden Akyıldız iki ülkede yaşanan sorunların da ihracatı etkilediğini vurguladı.

AVRUPA’YI FETHEDEBİLİRİZ

Türkiye ihracatından farklı olarak Beta Ayakkabı’nın birim fiyatı 50 dolardan ayakkabı ihraç ettiğine dikkat çeken Akyıldız şöyle devam etti: “İşte ek vergi sayesinde Türkiye’de üretimin artması söz konusu. Sekizinci büyük ayakkabı üreticisiyiz. Üretimi ve ayakkabı satışını arttırdığımızda ihracat birim fiyatı da artacak.” Akyıldız Türkiye’ni n avantajının Avrupa’da kriz nedeniyle bir çok üretim noktasının kapanması olarak açıklayarak Avrupa’nın ihracatçısı olma potansiyelimiz bulunduğunu belirtti.

5 yıl ayakkabı almadan yaşarız

BARBAROS Akyıldız Avrupa’da kişi başı yıllık ayakkabı tüketiminin 7 çift, ABD’de 8 çift Türkiye’de ise 3 çift olduğunu söyleyerek “Şu an Türkiye’de ayakkabı almak yasaklansa 5 yıl boyunca ayakkabı almadan yaşayabiliriz” dedi.

Kara pazartesi rekor getirdi

BETA Ayakkabı’nın 24 Kasım Öğretmenler Günü için yaptığı indirim kampanyasının tarihi cironun yakalanmasını sağlandığını belirten Barbaros Akyıldız normal pazartesiye göre sekiz kat artan cironun 1 milyon liraya ulaştığını kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)