E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAvusturya Parlamentosu'na protesto---

Avusturya Parlamentosu'na protesto

Avusturya Parlamentosu'na protesto
25 Nisan 2015 - 01:24 borsagundem.com

Avusturya'da 15 bin kişi parlamentonun, Ermeni iddialarıyla ilgili ortak bildirisini protesto etti

Sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Avusturya Türk Dernekleri Platformu'nun çağrısı üzerine binlerce kişi, başkent Viyana'daki Westbanhof meydanında toplandı. Yürüyüş, İstiklal Marşı'nın okunması ve şehitler için dua edilmesinden sonra "Hakikat İçin Yürüyüş" pankartının açılmasıyla başladı.

Eyleme katılanlar Türk bayraklarının yanı sıra "Gerçekleri duyun, sadece Ermenileri değil", "Siyaset tarihi yeniden yazamaz, tarihi tarihçilere bırakın", "Soykırım yalanına son-Yalanı inkar ediyoruz, tarihi değil", "Ermenilerin katlettiği 34 diplomatımızı unutmadık" ve "Türk-Avusturya dostluğuna evet, Türk düşmanlığına hayır" yazılı pankartlar taşıdı.

Yaklaşık 20 metrelik dev Türk bayrağı açan göstericiler, "Ne mutlu Türküm diyene", "Erivan şaşırma, sabrımızı taşırma" ve "Her şey vatan için" şeklinde sloganlar attı.

Yürüyüşe katılanlara taş atıldı

Yürüyüş sırasında güzergah üzerindeki bir apartmandan göstericilerin üzerine su şişesi, taş, dergi ve bozuk para atılması üzerine üç kişi hafif yaralandı. Saldırıya tepki gösteren göstericilerle polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. Polisin, göstericilerin üzerine taş atan kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

Tekbirler ve Mehter Marşı eşliğinde devam eden yürüyüş, Başbakanlık binası önünde son buldu. Burada platform adına Almanca ve Türkçe hazırlanan ortak basın açıklaması okundu.

"Niçin yürüyoruz" başlıklı metinde "Hakikat için yürüyoruz. Gerçeklerin ortaya çıkartılması için yaptığımız çağrının artık duyulması için yürüyoruz. 1915 olaylarını anlatma hakkının Ermenilerin tekelinde olmadığını duyurmak için yürüyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'nin Avusturya ile Birinci Dünya Savaşı'nda müttefik olduğu ve o dönemde Osmanlı İmparatorluğu bünyesindeki tüm halkların çektiği acıların din ve ırk farkı gözetmeden paylaşıldığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

"Biz tarihi inkar etmiyoruz. Tarihin çarpıtılmasına, siyasete alet edilmesine, Ermeni anlatısının tek gerçekmiş gibi sunulmasına, hiçbir hukuki ve tarihi temele dayanmadan 1915 olaylarının soykırım olarak nitelendirilmesine karşıyız. Sadece Ermenileri dinleyip bizi yargılayamazsınız. Tarihi gerçekler ortada dururken '1915 olayları tartışılamaz' diyemezsiniz. Tarihi tarihçiler yazar, siyasetçiler değil. Parlamentolarda siyasi tahriklerle alınan kararlar yok hükmündedir."

Açıklamada, ayrıca Türkiye'nin geçmişiyle yüzleşmekten korkmadığı, adil bir hafızanın ışığında tarihi tartışmaya hazır olduğu ve arşivlerini tüm araştırmacılara açtığı vurgulandı. Türkiye'nin Birinci Dünya Savaşı'nda çekilen acılar ve kayıplar için üzüntüsünü en üst düzeyde ilan ettiğine işaret edilen açıklamada, Türkiye'nin dostluk elinin her zaman havada kaldığı belirtildi.

Ermenistan'ın Anadolu’da öldürdükleri Türkler ve katlettikleri 34 diplomat için hiçbir açıklama yapmadığı aktarılan açıklamada, "Eğer Ermenistan da Türkiye ile ortak bir gelecek inşa etmek istiyorsa bunun zemini tarihi gerçeklere dayanan adil bir hafıza ışığında çekilen acılara yönelik karşılıklı saygı ve anlayış kültürüdür. Bu düşüncelerle soykırım suçlamasını reddediyor, gerçeğe ve adalete ulaşmak için fikri ve vicdanı hür insanlarla birlikte tarihi incelemeye ve çıkacak sonucu kabul etmeye hazır olduğumuzu yineliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Yürüyüş, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sona erdi.

Avusturya Parlamentosu'nda grubu bulunan altı parti, 22 Nisan'da bir basın toplantısı düzenleyerek, 1915 olaylarını kınayan bir bildiri yayınlamış ve Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş'ü istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya çağırmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)