E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAltında 1000 dolar altı kabusu! ---

Altında 1000 dolar altı kabusu!

Altında 1000 dolar altı kabusu!
03 Ağustos 2015 - 16:47 borsagundem.com

Altın fiyatları, geçen hafta kritik seviye olan 1.070 dolara kadar indi. Uzmanlar, "Riski sevmeyen altın almasın" diyor...

Tüm dünyada deyim yerindeyse darbe üstüne darbe yiyen altın fiyatları geçen hafta çok kritik seviye olarak gösterilen 1.000 dolara yaklaştı. Altın fiyatındaki düşüşün sebepleri arasında birçok neden sayılabilir. Önce Çin'den gelen ekonomik veriler moralleri bozdu. Çünkü Çin dünyada en çok altın ve emtia alan ülke. Çin'de büyümenin yavaşlaması altını olumsuz etkiledi. Daha bu şok atlatılmadan Amerikan Merkez Bankası'nm (FED) faiz artırım sinyali geldi. Yapılan son açıklamalara göre FED'in bu yıl iki kez faiz artırması ve ilk artırımın da Eylül ayında olması bekleniyor. Kısacası altın yatırımcısı için korkulan iki gelişmenin art arda geldiğini söylemek yanlış olmaz. Sonuç olarak bütün bu gelişmelerin etkisiyle hafta içinde 1070 doları da kıran altının ons fiyatı haftayı 1095 dolar düzeyinde tamamladı.

Uzmanlara göre altın fiyatında kısa vadede tepki çıkışları olsa bile orta ve uzun vadede düşüş devam edecek. Kısa vadede ise tepki çıkışına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Kısacası elinde altın bulunanlar için 1.100 doların üzerinin test edileceği her dönem uzmanlara göre kar satışı için bir fırsat olacak.

1.000 DOLAR OLUR MU?

Gelelim herkesin korkulu rüyası olan 1.000 dolar seviyesine... Bu konuda ortak görüşe sahip altın uzmanlarına göre, kısa vadede zayıf tepki çıkışı yaşanacak ancak orta vadede altının ons fiyatındaki düşüş sürecek. Eğer 1.000 dolar güçlü desteği kırılırsa orta ve uzun vadede 990-930 dolar denenecek.

Bu nedenle uzmanlar, yatırımcıların yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirmesini öneriyor. Ancak eğer "Fiyat dalgalanmalarından para kazanmak istiyorum, ben risk alabilirim" diyorsanız da altın için portföyünüzün yüzde 20'sini aşmamanız tavsiye ediliyor.

ALTINDA MALİYET 800 DOLAR

HSBC Türkiye Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, altının ons fiyatında uzun vadede aşağı yönlü trendin devam etme olasılığını yüksek görüyor. Bunun temel nedeninin küresel ekonomilerdeki düşük enflasyona karşın kuvvetli dolar olduğunu vurgulayan Aksoy, beklentilerini şöyle özetliyor:

"İran'la P5+1 arasında gerçekleşen anlaşma, altına destek olabilecek jeopolitik destek unsurlardan birini devreden çıkarmış görünüyor. Bu nedenlerle altının ons fiyatında uzun vadede aşağı yönlü trendin devam etmesi yüksek olasılık. Altında 1.070 dolar seviyesi önemli bir destek seviyesi olarak görünüyor. Altın çıkarma maliyetinin küresel olarak ortalamada 800 dolar civarında olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu desteğin kırılması 1.000 dolara doğru harekete neden olabilir. Öte yandan 1.100 ve 1.140 dolar seviyeleri altının ons fiyatı için direnç seviyeleri olarak görünüyor."

ALIM İÇİN 1.050 DOLARI BEKLEYİN

Odeabank Bireysel Bankacılık Yatırım Ürünleri Stratejisti Atilla Yenihayat ise, geçen hafta Çin'de açıklanan imalat sanayi verilerinin düşük çıkmasının altın dahil tüm emtia fiyatlarını yukarı çektiğini söylüyor. Çin'in dünyada birçok emtiada en büyük tüketici olduğunu, bunun da fiyatları baskıladığını belirten Yenihayat, altın fiyatlarının seyrine ilişkin şu öngörüde bulunuyor:

"Altın, petrol, bakır ve nikel gibi emtiaların fiyatları hızla gerilerken Çin'de altına olan fiziksel talebin bu yılın ikinci çeyreğinde son altı yılın en zayıf seviyesine gerilemesi, altın fiyatlarındaki düşüş üzerinde etkili oldu. FED'in faiz artırımlarına bu yıl içerisinde başlayacağı ve ABD Doları'nın değerinin yükseleceği beklentisi ise fiyatlarda düşüşe sebep olan bir başka etken. Ancak 2010 yılında görülen dip seviye olan 1.044 doların düşüşü sınırlamasını bekliyoruz. 1.140 seviyesinin kırılması ile birlikte hızla değer kaybeden altın fiyatının sene sonunda Çin'den gelecek olumlu haberlerle bir kez daha yükselişe geçerek 1.150 doların üzerinde tutunacağını tahmin ediyoruz."

Yenihayat, bu dönemde riski sevmeyen yatırımcıların altın almaması gerektiğini söylüyor. Orta ve yüksek riskli portföylerde ise yatırımcının parasının yüzde 5-15'ini altına yatırabileceğini ifade eden Yenihayat, "2010'un en düşük seviyesi olan 1.044'ün kuvvetli destek oluşturmasını bekliyoruz. Bu seviyenin altında 1.000 dolar seviyesi de psikolojik destek olarak çalışacak. Hızlı düşüşün başladığı 1.140 seviyesinin kuvvetli direnç oluşturması beklenirken, bu seviyenin üzerinde ise 1.200-1.230 bandının hareketi sınırlandırmasını bekliyoruz. 1.050 dolar seviyesine doğru yaşanacak bir gerilemede altına yatırım yapılmasını uygun buluyoruz" diyor.

930-990 DOLAR DENENEBİLİR

Noor Capital Market Menkul Değerler Pazarlama Müdürü Ahmet Uluhan, altın fiyatlarının uzunca bir süre düşük seviyelerini koruyacağı görüşünde. 2013 Mayıs ayında FED'in genişlemeci politikalarında sona yaklaştığı sinyali vermesiyle birlikte altın fiyatlarının baskılan-maya başladığını hatırlatan Uluhan, "Artık FED'in 2015 son çeyreğinden itibaren aksiyona geçerek faiz artırım sürecine hız vereceğini biliyoruz. Bu durum altındaki düşüş eğilimini artırıyor ve dolar karşısında baskılanarak yaşanan ters ralliyi derinleştiriyor. Bu yüzden altının özellikle FED politikalarına paralel uzunca süre daha baskılanarak düşük seyrini sürdürmeye devam edeceğini düşünüyorum" diyor.

Buna karşın Uluhan, altının ons fiyatının kısa vadede özellikle 1.060-1.050 dolar seviyelerindeki önemli desteklerinde tutunacağı görüşünde. Ancak bu sefer tutunma süreci daha kısa sürebilir. Eylül ayına kadar biraz da veri odaklı ve olası jeopolitik risklerin fiyatlandığı bir piyasa eğilimi içerisinde 1.130-1.060 ons arasında dalgalanma yaşanmasını bekleyen Uluhan, altın fiyatlarına yönelik beklentilerini şöyle özetliyor:

"Sürecin devamında altının daha alt seviyelere doğru düşüşünü derinleştirmesi kuvvetli ihtimal olarak önümüzde duruyor. Eylül sonrası ve daha çok yılsonuna doğru özellikle 1.060-1.050 ons desteklerinin kırılması ile birlikte 1.000 doların altı kademeler görülebilir. Bu durumda 930-900 ons kademelerini görebiliriz. Yukarıda ise ilk önemli direnç 1.100 ons seviyesi. Bu direnç sert aşılırsa 1.120-1.130 ons kritik dirençleri karşımıza çıkabilir. Yukarıda özellikle 1.120-1.130 ons seviyelerinin çok kritik jeopolitik risk içeren bir gelişme ya da FED politikalarında büyük bir sapma olmadığı müddetçe aşılmasını beklemiyorum." Bu yüzden Uluhan, yeni hikaye oluşmadan altında uzun vadeli pozisyon almak için henüz erken olduğu görüşünde.

GRAM ALTIN İÇİN 87-92 TL UYGUN

ALB Forex Kapalıçarşı Şube Yatırım Uzmanı Volkan Kuğucuk, uluslararası piyasalarda altın fiyatları düşmesine rağmen doların TL karşısında yükselişi nedeniyle Türk yatırımcısının bundan etkilenmediğine dikkat çekiyor. "Altındaki düşüş gram altın yatırımcısını rahatsız etmedi" diyen Kuğucuk, bunun nedenini ve beklentilerini şöyle özetliyor:

"Bunun nedeni son dönemde dolar/TL'de yaşanan yükseliş. Eğer dolar/ons fiyatlarındaki gerilemeye ek olarak dolar/TL fiyatları da gerilerse, gram altın fiyatlarında 87 TL seviyelerini görebiliriz. Bu nedenle sadece ons olarak bakmamak gerekiyor. Orta vadede altın almak isteyen yatırımcılar için 87-92 TL aralığı uygun olabilir. Bu noktada altın önümüzdeki dönemler için portföylerde olabilir. Ne kadar olabilir sorusu ise yatırımcının kendi risk tercihi ile doğru orantılı. Oran vermek gerekirse yüzde 10-25 arası düşünülebilir."
Kuğucuk'a göre, geçen hafta altın fiyatının 1.130 desteğini kırmasında yalnız FED'in açıklamaları değil, fonların ve özellikle Asya kökenli satışların etkisi oldu. Buna rağmen altının ons fiyatının 1.000 doların altına inmesini düşük ihtimal olarak gören Kuğucuk, "Tüm yatırım araçlarında düşüş trendinde hep daha aşağı noktalar telaffuz edilir. Altında da benzer durumu konuşabiliriz. Yaşanan sert düşüş sonrasında 1.070 seviyeleri aynı zamanda 12 Haziran 2006 tarihinden başlayan yükseliş trendinin fibonacci düzeltme seviyesi. Dolayısıyla altın eğer dip çalışması yapacaksa bunu 1.000- 1.070 bandında yapması gerekiyor. Gerileme eğilimi 1.000 dolar seviyesine kadar devam edebilir. Yalnız burada doğru olan aralık 1.070-1.000 bandı olarak kabul edilebilir" diyor.

"YÜKSELİŞ YIL SONUNDA"

Venbey Yatırım Araştırma Müdürü Dağhan Gökçe

Geçen hafta Goldman Sachs ve JP Morgan, 2015 ve 2016 değerli metallerle ilgili tahminlerini aşağıya çekti, HSBC ise 1.000 dolar seviyesinin muhtemel olabileceği uyarısında bulundu. FED'in sıkılaştırma politikasıyla birlikte güçlü doların etkisi, Çin ve Hindistan'dan gelen zayıf altın talebi, fiyatlar üzerine olumsuz etki yapıyor. Eylül ayında FED'in faiz artırım ihtimali halen masada. FED Başkanı Janet Yellen'ın yaptığı açıklama da bu yönde. Yani tüm gelişme ve açıklamalar altında negatif fiyatlamaya neden oluyor ve satış baskısı yaratıyor. Piyasadaki tüm oyuncular da altında aşağı yönlü fiyatlama bekliyorlar. Bu ortamda özellikle FED'in eylül toplantısının ardından ekim ayında altın fiyatlamalarında sert bir tepkisel toparlanma öngörüyoruz. Bahsettiğimiz tepkide ise sene sonu altın fiyatları 1.250 dolar seviyelerini test edebilir. (ESİN ÇETİNEL – PARA DERGİSİ)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)