E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAkıncı'dan Rumlara zeytin dalı---

Akıncı'dan Rumlara zeytin dalı

Akıncı'dan Rumlara zeytin dalı
27 Nisan 2015 - 01:43 borsagundem.com

KKT'C'nin yeni cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, seçim zaferini kutladı. Güney'e mesaj veren Akıncı "Çok acılar çektik, zaman yaraları sarma zamanı" dedi

KKTC'de cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı, "Geçmiş, bizim kuşaklar acıyı yaşadık, acıyı paylaştık. Yalnız biz yaşamadık. Güneydeki toplum da yaşadı bu acıları. 1950, 1963'lerde belki biz daha çok yaşadık. Ama 1974'lerde onlar da yaşadı. Dolayısıyla birbirlerimizin acılarını artık sarma zamanıdır"

Seçim yasaklarının bitmesinin ardından Akıncı taraftarları, Lefkoşa merkez seçim bürosu önünde toplandı. Şarkılar söyleyip, oyunlar oynayan Akıncı taraftarları, "Kıbrıs'ta barış engellenemez", "Birlik mücadele dayanışma" sloganları attı. YSK'nın Akıncı'nın kazandığını açıklaması üzerine coşkuları artan Akıncı taraftarları, birbirlerine sarılarak zaferlerini kutladı. 



İnönü Meydanı'nda düzenlenen mitinge ailesiyle gelen Akıncı, katılımcılara zeytin dalı atarak, vatandaşları selamladı.

Akıncı, seçimden önce son bir haftada erzak dağıtımları, parayla oy satın alma söylentilerinin olduğunu, ayrıca kendisi hakkında da binlerce kilometre ötede bir şahsın ismini verdiklerini belirterek, "Mustafa Akıncı'yı bu kadar yıl sonra Fetullahçı ilan ettiler. Bir yandan da bize hain Rumcu dediler. Hem Rumcu hem Fetullahçı nasıl olur varın siz hesap edin" dedi.

Rakibi Derviş Eroğlu'na yaptığı hizmetler nedeniyle teşekkür ettiği sırada tepki sesleri yükselmesi üzerine Akıncı, "Değerli kardeşlerim. Seçim dönemini bitirdik. Yeni bir sorumluluk dönemine adım atıyoruz. Geçmişe ait yaprakları söktük attık. Yeni bir beyaz sayfa açıyoruz. Şunu unutmayalım sayın Eroğlu'nu destekleyenlerin de ayrımsız Cumhurbaşkanı olacağız. Eroğlu'na bundan sonraki yaşamında sağlık, huzur ve başarılar diliyorum" diye konuştu.

Anastasiadis ve Eide ile görüşme

Çözüm odaklı bir siyaset izleyeceğini söylediğini, güven arttırıcı önlemlerle desteklenecek bir çözüm vizyonuyla hareket edeceklerini ifade eden Akıncı, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in kendisini telefonla aradığını söyledi.

Anastasiadis ile ilk fırsatta bir araya geleceğini ifade eden Akıncı, şöyle devam etti:

"Bu ülkenin artık daha fazla zaman kaybetmeye tahammülü yoktur. Anastasiadis ile biz aynı kuşağın insanlarıyız. Aramızda bir yaş fark var. Belki o benden bir yaş büyük. Ama bizden önceki kuşakların bu adanın sorunlarını çözmesini çok arzu ederdik, olmadı. Eğer biz de bunu çözemezsek bizden sonraki kuşaklar için bu daha da büyük bir yük haline gelebilir. Bunu kendisine söyledim. O da aynı görüşte."

Akıncı, BM'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile de görüştüğünü belirterek, hem Anastasiadis'e hem Eide'ye, kendileriyle iyi niyetli bir iş birliğine hazır olduklarını bildirdiğini kaydetti.

Konuşması sırasında "Kıbrıs'ta barış engellenemez" sloganları atılması üzerine Akıncı, iki tarafın karşılıklı kabul edebileceği bir anlaşmayı yapmak için elbette müzakere süreçlerini yürüteceklerini, Kıbrıs Türk toplumun haklarını koruyan ama aynı zamanda empati de yapabilen, diğer tarafın bakış açısını da anlamaya çalışan bir yaklaşım sergileyeceklerini kampanyasında söylediğini anlattı.

"Acıyı paylaştık"

Geçmişte bu topraklarda çok acılar yaşandığını vurgulayan Akıncı, şunları söyledi:

"Geçmiş, bizim kuşaklar acıyı yaşadık, acıyı paylaştık. Yalnız biz yaşamadık. Güneydeki toplum da yaşadı bu acıları. 1950, 1963'lerde belki biz daha çok yaşadık. Ama 1974'lerde onlar da yaşadı. Dolayısıyla birbirlerimizin acılarını artık sarma zamanıdır. Geçmiş kuşaklar bu acıları paylaştılar, gelecek kuşaklar da bu adanın nimetlerini paylaşsınlar. Güzeliklerini paylaşsın gelecek genç kuşaklar."

Akıncı, partilerin içi ile değil, toplumun iç konularıyla ilgilenen, toplumuna rehberlik eden bir cumhurbaşkanlığı profilinin yarından itibaren geçerli olacağını belirtti.

Türkiye ile ilişkiler

Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti ile karşılıklı saygıya dayalı kişilikli bir ilişki istediğini söylediğini anımsattı.

1974'ten hemen sonra belediye başkanlığı sırasında Lefkoşa Rum Belediye Başkanı ile Lefkoşa Kanalizasyon Projesi ve Lefkoşa İmar Planı konularında uzlaşma sağladığını, bunun hareketten sonraki ilk iki toplumlu proje olduğunu anlatan Akıncı, aynı zamanda yine o yıllarda Ankara ile de kardeş şehir ilişkisi  kurduğunu belirtti.

Akıncı, şunları kaydetti:

"Türkiye ile ben kardeşlik ilişkisi istiyorum. Hamaset çok eskilerde kaldı. Bu ülkede gelecekte federal yapının eşit bir ortağı olarak AB içinde yaşayabilecek bir varlık olacaksak, artık bu bebek, yavru ayağa kalkması lazım. Kendi ayakları üzerinde duran, kendi kendine yeten, yönetebilen bir Kıbrıs Türk varlığı sadece Kıbrıs Türklerini çıkarına değil aynı zamanda Türkiye'nin de çıkarınadır. Böyle bir varlık karşısında eşit muhatap bulacağı için çok daha sağlıklı ilişkiler kurabileceği için Rum tarafının da istemesi gereken bir varlıktır. Dolayısıyla böyle bir talep Türkiye ile kavga nedeni olmaz. Olmamalıdır. Niye olsun? Türkiye ile elbette en sağlıklı, kişilikli ilişkileri kuracağız. Elbette istişare içerisinde hareket edeceğiz."

Akıncı, Türkiye ile Yunanistan'ın bile bir coğrafya olarak düşünüldüğü, enerji iletim hatlarının yapılmasının planlandığı ortamda 9 bin kilometrekarelik Kıbrıs adasının üzerinde yaşayanların ortak çıkarlarına yönelik "Niçin planlama yapılmasın?" diye sordu.

Kapalı Maraş

Kapalı Maraş'ı insanlara ait yapmanın çok daha akıllı, çok daha barışçı, çok daha insancıl olduğunu söylediğini anımsatan Akıncı, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Ben insanların olsun diyorum. Onun yanında Mağusa Limanından doğrudan ticareti gerçekleştirelim, Ercan Havaalanına doğrudan uçuşları gerçekleştirelim diyorum. Bunları bir paket halinde oturalım konuşalım diyorum. Muhatabımız ile elbette bunları ele alacağız. Bunları sonuçlandırmak için var gücümüzle çalışacağız."

Akıncı'nın konuşmasının ardından iki beyaz güvercin uçuruldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)