E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAkiller'den Öcalan mesajı---

Akiller'den Öcalan mesajı

Akiller'den Öcalan mesajı
20 Ekim 2014 - 05:37 borsagundem.com

Akil İnsanlar Heyeti'ndeki isimler Dolmabahçe toplantısından çıkışta soruları yanıtladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Kürt sorununa çözüm süreci kapsamında Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde biraraya geldiği Âkil İnsanlar Heyeti'yle toplantısı saat 12.30'da başladı. 10 saat 15 dakika süren toplantının ardından heyet üyeleri çıkışta soruları yanıtladı. 

Heyetten Celalettin Can ve Doğu Ergil'in gazetecilere yaptığı açıklamalara göre 'aralarında istisnalar olmakla' beraber heyet üyeleri çoğunlukla, Abdullah Öcalan'ın görüşlerinin aracılar üzerinden değil de doğrudan doğruya, süzgeçten geçirilmeden kamuoyuna iletilmesinin sağlaması gerektiğini söylediler. "Öcalan'la İmralı'da biz de görüşelim" dediler. Çözüm sürecine ilişkin sivil inisiyatifin gelişeceği belirtildi. 52 kişinin katıldığı toplantının çıkışında görüşleri açıklayan heyet üyelerinin yaptığı açıklamalar şöyle: 

CELALETTİN CAN: ÖCALAN'IN DOĞRUDAN MESAJ VERMESİ KONUŞULDU

"Abdullah Öcalan'ın konumu tartışıldı. Öcalan'ın mesajlarını aracılar üzerinden değil de doğrudan doğruya kendisiyle muhatap olunarak Türkiye kamuoyuna kendisinin hiçbir süzgeçten geçirilmeden ifade etmesi konuşuldu. 

Akillerin mutabakat ettiği nokta buydu. Görebildiğim kadarıyla başta Başbakan olmak üzere bu görüş tepkiyle karşılanmadı. 'Öcalan ile sadece heyet görüşmesin biz de görüşelim' dedik. Öcalan'ın kendisi de kiminle istiyorsa görüşmesi. İstisnalar vardı ancak Akillerin ortak görüşü buydu. Başbakan gerek Kobani gerek İmralı ile ilgili söylediklerimizi dinledi olumsuz bir tepki almadık." 

PROF. DR. DOĞU ERGİL: SİVİL İNİSİYATİF GELİŞECEK

"Birbirine sürten iki sert zemin Türk Silahlı Kuvvetleri ile Kürt silahlı kuvvetleri, siyasi bir örgüt olan devlet ile Kürt siyasetinin temsilcileri birbirilerine çok güveniyor gözükmemektedir. Güven ortamının sağlanması, iki sert zeminin birbirini yıpratmaması için aranın açılması ve bu araya da sivil inisiyatifin girmesi şiddetin sesi ile aklın sesi ile bir gelecek oluşturmak dile getirildi toplantıda. Hükümetin çeşitli komisyonlar kurularak sivil toplumların önde gelenleri ve kamu önderleri bir araya gelerek sivil inisiyatifin boşluğu doldurması arzusunu gördük. Artık bu iş resmi şahsiyetlerle, Öcalan ve yakın çevresi üzerinden süren değil onların da merkezinde bulunduğu daha geniş çaplı bir mutabakat arayan süreç başlayacağına inanıyoruz. 

Çözüm Süreci isteği vardı bir türlü sürece dönüşüp yapı kazanamadı. Bu sefer yapı kazanacağına dair eğiliminin güçlendiğini gördüm. Bizim de taşın altına elimizi koyacağımızın taahhüdünü verdik. Bundan önce de burada birkaç kere toplandık ancak pratiğe yönelik önerilerin de dile getirildiği bu kadar nitelikli bir toplantıya ilk defa şahit oluyorum. Akil İnsanların da ciddi bir tecrübe edindiğini gördüm ve umudum arttı."

FUAT KEYMAN: ŞU ANDA MÜMKÜN GÖRÜLMÜYOR

Toplantıyla ilgili bilgiler paylaşan Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Fuat Keyman, Akil İnsanlar Heyeti'nin İmralı ile doğrudan görüşme taleplerinin hükümet tarafından olumsuz karşılandığını anlattı. Keyman, “Kamu düzeniyle çözüm sürecinin bir arada gitmesinin doğal olduğu söyleniyor. Ama kamu düzeni sağlanmadan normalleşme sağlanmadan, akil insanlar grubu olarak daha spesifik örneğin -İmralı’yla görüşme gibi çalışmaların yapılmasında- devletin bu konudaki iradesinde sanki bir zayıflama olabileceği algısı yaratabileceği için şuanda mümkün görünmüyor. Şu anda temel aktörler yine AK Parti hükümeti ve Öcalan. Ondan sonra HDP, Kandil ve sonradan akil insanlar olmak üzere sivil toplum örgütleri olarak görünüyor. Ama esas aktörler görüşmelere devam edecekler.” diye konuştu.

TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Can Paker ise “Oradaki düşüncemiz bizim bütün siyasi aktörlerle bu arada tabii Abdullah Öcalan’la da konuşmaktı tabi. Başbakanın daha doğrusu hükümetin görüşü şu anda önce kamu düzeninin sağlanması ondan sonra onu üçüncü göz olarak ifade ediyorlar. Ondan sonra böyle bir üçüncü göz yapısı olabilir. Ama şuanda bizden bekledikleri gerek bireysel olarak gerekse ortak olarak objektif olarak kamuoyuyla paylaşmak.” şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)