E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAK Parti B planını devreye sokabilir---

AK Parti B planını devreye sokabilir

AK Parti B planını devreye sokabilir
05 Ağustos 2015 - 09:41 borsagundem.com

AK Parti, CHP’yle yürüttüğü hükümet kurma çalışmalarının sonuç vermeme ihtimaline karşı B planını hazırladı

İktidar yeni hükümet hazırlıklarına parti içinde oluşturduğu komisyonlarla başladı. CHP ile devam eden koalisyon görüşmeleri, MHP ile olan temasları ikinci plana düşürse de diyalog ‘teke tek’ sürdürüldü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, sık sık durum değerlendirmesi yaptı. İkili, geçen hafta ise ‘CHP ile görüşmeler bitene kadar temaslarını dondurma’ kararı aldı. Bu temas, AK Parti-CHP koalisyonu olasılığının bitmesi durumunda kaldığı yerden devam edecek. 

KOALİSYON DEĞİL, AZINLIK

AK Parti kurmayları CHP ile koalisyon görüşmelerinin 10 Ağustos’a kadar olumlu ya da olumsuz sonuçlanacağı hesabını yapıyor. Görüşmelerin olumsuz sonuçlanması durumunda ise önümüzdeki hafta B planı devreye girecek. Bu plana göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den randevu isteyecek. İki liderin süreci başlatması aşamasında planın mimarları Faruk Çelik ve Semih Yalçın altyapı çalışmalarını sürdürecek. AK Parti, MHP’ye koalisyon ortaklığı önerisiyle değil, ‘sınırlı ve süreli’ azınlık hükümeti önerisiyle gidecek.

TEK ŞART ERKEN SEÇİM

AK Parti yönetimi, bu yaklaşımda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘koalisyon ortaklığı ve geçici seçim hükümetinde HDP ile olmama’ konusundaki keskin tavrının etkili olacağını planlıyor. MHP, seçim şartıyla AK Parti azınlık hükümetine destek verirse, ‘çerçeve’ net olarak çizilecek. Türkiye’nin G-20 zirvesine evsahipliği yapacak olması nedeniyle de seçimin tarihinin 22 Kasım olacağı iddia ediliyor. Kulislerde konuşulan başka bir iddia ise bu hükümetin ömrünün beklenenden daha uzun olma olasılığı... Bu durumda mart ayında seçim yapılabileceği, hükümetin ömrünün 7 ay süreceği ve o zaman da ‘şartların’ daha kesin olabileceği değerlendiriliyor.

AZINLIĞIN AÇMAZLARI

Kulislerde azınlık hükümetini zora sokabilecek başlıklar da dile getiriliyor. Çözüm Süreci bu ortaklıkta en çok sıkıntıya uğrayacak proje olacak. 17-25 Aralık operasyonu ve Meclis’te 4 eski bakanla ilgili soruşturnma sürecinin başlatılmasının, bu planın en sıkıntılı başlıkları olduğu belirtiliyor. AK Parti açısından diğer büyük açmaz ise sık sık MHP lideri Bahçeli’nin gündeme taşıdığı ‘Saray tartışması’ olarak gösteriliyor. Bu konularda ortak bir karar oluşturulabilirse, azınlık hükümetinin altyapısı da şekillenecek.

GÜVENOYLAMASI AŞILACAK

Azınlık hükümetine karar verilmesi durumunda, MHP güvenoylamasındaki tavrını ‘oylamaya katılmayarak’ gösterecek. MHP’nin güvenoylamasına katılmaması, AK Parti hükümeti açısından kurtarıcı olacak. Muhalefet, MHP’siz güvensizlik oyu için gerekli 276’yı bulamayacağı için hükümet bu barajı MHP’nin dolaylı desteği ile aşmış olacak. AK Parti’nin milliyetçi kanadının desteklediği azınlık hükümeti senaryosuna, Saray’ın da sıcak baktığı biliniyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın isteğinin, AK Parti yönetiminde erken seçim olduğu da dile getiriliyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • veli05 Ağustos 2015 17:43

    bir seçimin ülkeye maliyeti en az eski parayla 1.5 ila 2 katrilyon yazık oluyor bu ülkeye.

  • seçmen05 Ağustos 2015 12:46

    bu kadar mı oyun tezgah kumpas düşünülür bu parti neymiş be

  • yorumcu05 Ağustos 2015 12:20

    Öpe öpe CHP ile koalisyon yapacaksınız yada millet sizi sandığa gömecek bu gidişle. Anapın başına gelenlerden umarım AKP ders çıkarmıştır. Ego manyaklıkla ülke biryere kadar yönetiliyor hep beraber gördük...

  • kerem 05 Ağustos 2015 11:21

    b planını devreye sokacakmış.. millet de kendilerini enayi yerine koyanlara sandıkta öyle bir sokacak ki..

  • erol05 Ağustos 2015 10:17

    Memleketi düşünen yok maalesef, İktidar olmak adına kumpas, varyete, ayak oyunları vs. vs. vs. ....