E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAbe'den Ortadoğu'ya destek sözü---

Abe'den Ortadoğu'ya destek sözü

Abe'den Ortadoğu'ya destek sözü
17 Ocak 2015 - 16:47 borsagundem.com

Japonya Başbakanı Abe Ortadoğu ülkelerine 2,5 milyar dolarlık yardım yapılacağının sözünü verdi

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Ortadoğu ülkelerine 2,5 milyar dolar yardım yapılacağı taahhüdünde bulundu. 
Ortadoğu turunun ilk durağı Mısır'a ulaşan Başbakan Abe, Japon işadamlarının bulunduğu bir heyetle Kahire'de düzenlenen Mısır-Japonya İş Forumu'na katıldı. 

Başbaka Abe, forumda yaptığı konuşmada, Mısır'da sağlanacak kalkınmanın ülkenin mevcut ekonomi potansiyelini ortaya çıkaracağını belirterek, "Japonya, Ortadoğu ülkelerine alt yapıyı destekleyen ve askeri alanları kapsayan 2,5 milyar dolar yardım yapacak" dedi. 

Başbakan Abe, ülkesinin daha önce de eğitim, kültür, turizm ve barış koridoru projesi alanlarında Mısır'ın yanı sıra Ürdün, Filistin ve İsrail'e yaptığı yardımları hatırlatarak, "Mısır, Ortadoğu ve Japonya arasındaki dostluğu yeniden canlandırmak için Mısır ile Japonya arasında dayanışma adına yeni bir sayfa açılmalı" diye konuştu. 

- IŞİD'la mücadele için 200 milyon dolar yardım vaadi 

Japonya Başbakanı Abe ayrıca, IŞİD terör örgütüyle mücadele eden bölge ülkelerine 200 milyon dolar verileceğini taahhüdünde bulundu ancak konu hakkında ayrıntılı bilgi vermedi. 

Ülkesinin Mart ayında yapılması planlanan Mısır Ekonomi Zirvesi'ne katılmak için hazırlandığını söyleyen Abe, Mısırlı yetkilileri de Mart ayında Japonya’da düzenlenecek Dünya Afet Risklerini Azaltma 3. Konferansı’na davet etti. 

Mısır Serbest Bölgeler ve Yatırım Genel Kurumu Başkanı Ahmed Fehmi, 2014 sonunda yaptığı açıklamada, ülkede faaliyet gösteren 61 Japon şirketinin yaklaşık 203 milyon dolar değerinde yatırımı olduğunu belirtmişti.  

- Mısır'a 360 milyon dolarlık kredi

Mısır ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Kahire'deki cumhurbaşkanlığı sarayında bir araya gelen Japonya Başbakanı Abe, düzenlenen ortak basın toplantısında, ülkesinin "elektrik ağlarının yenilenmesi ve İskenderiye'deki Burcu'l Arab Havaalanı'nın genişletilmesi" projelerinde kullanılmak üzere Mısır'a yaklaşık 360 milyon dolar değerinde düşük faizli kredi vereceğini kaydetti. 

Başbakan Abe, Mısır'ın terörle mücadele konusunda elinden gelen çabayı gösterdiğini ifade ederek, "Son zamanda artan 'aşırılık' olgusunun önüne geçilmesi gerekiyor. Mısır'ın bölgeye örnek olabilmesi için istikrara kavuşması gerekiyor" dedi.

Öte yandan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ise uluslararası terörle mücadelede birlik olunması konusunda Japonya Başbakanı Abe'yle ittifak halinde olduğunu dile getirerek, Mısır'da Japon yatırımların arttırılması ve turizm sirkülasyonunun yeniden sağlanması çağrısında bulundu. 

Japonya Başbakanı Abe, Ürdün, İsrail ve Filistin'i de kapsayan yaklaşık 6 gün sürecek Ortadoğu turuna Mısır'dan başladı. A.A

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)