E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'nin yeni büyükelçisi kim olacak---

ABD'nin yeni büyükelçisi kim olacak

ABD'nin yeni büyükelçisi kim olacak
24 Nisan 2014 - 06:14 borsagundem.com

Ricciardone, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Türkiye'den ayrılıyor. Yerine gelecek isim Washington'da konuşulmaya başlandı

Türkiye’yi sarsan 17 Aralık Rüşvet Operasyonu sonrası Ak Parti yönetiminin hedefi haline gelen ABD’nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone, ağustosta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası emekli oluyor. Hürriyet'te Tolga Taniş imzasıyla yer alan haberde Türkiye'ye gelecek isimle ilgili Washington'da konuşulanlar aktarıldı. 

NORMALDEN FAZLA KALDI

Büyükelçi, ayrılma kararıyla ilgili Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Türkiye’de kalan aylarımın her gününü heyecanla beklerken, bu sonbaharda başlayacak yeni görevimde Türk ve bölgedeki diğer dostlarımla yakın iletişimde kalmak için de sabırsızlanıyorum. Vedalara başlamak için çok erken, o işi yaza bırakacağız. Mevcut resmi görevimdeki son günüme daha aylar olduğuna göre, tüm dikkatimi önümde bulunan çok yoğun işlere vermiş durumda kalacağım” dedi. Üst düzey bir Amerikan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ise Hürriyet’e yaptığı açıklamada Ricciardone için şunları söyledi: “Büyükelçi, Ankara’da sıra dışı profesyonellik ve Türkiye halkı için derin duygusal yakınlık sergiledi. Ayrılması, büyükelçilerin normal rotasyonunun bir parçası. Aslında Büyükelçi Ricciardone, ABD hükümetinin hayati bir NATO müttefiği ve kadim ortak Türkiye ile ilişkisine verdiği değer nedeniyle normal ayrılma zamanının bile ötesinde kalmayı kabul etmişti.”

ORTADOĞU ÇALIŞACAK

Büyükelçi, eylül sonunda NATO’ya en yakın düşünce kuruluşu olarak bilinen Washington’ın köklü kurumlarından Atlantik Konseyi’nin başkan yardımcılığını üstlenecek. Ricciardone’nin Türkiye’deki tecrübesine rağmen Türkiye araştırmalarını değil, “Refik Hariri Ortadoğu Merkezi Direktörü” unvanıyla Ortadoğu bölümünü yönetmesi bekleniyor. Atlantik Konseyi Başkanı Fred Kempe, “Ortadoğu’nun tarihindeki en kritik dönemlerinden birinde, Ricciardone’nin dünyanın pek de kolay olmayan bölgelerinde edindiği liderlik tecrübesi Atlantik Konseyi’ne güç katacaktır” dedi.

YENİ BÜYÜKELÇİ JOHN BASS

Diplomatik kaynaklar, Ricciardone’nin yerine atanacak muhtemel ismin ise halen Dışişleri Bakanı John Kerry’nin özel kalem müdürlüğünü yürüten, ABD’nin eski Tiflis Büyükelçisi John Bass olduğunu aktardı. Üst düzey bir Amerikan Dışişleri yetkilisi, “Bass’ın Türkiye büyükelçiliği için bir sonraki aday olacağını teyit edebilirim” dedi. Bass’ın adaylığı henüz Beyaz Saray tarafından duyurulmadı. Bass’ın adaylığının daha sonra ABD Senatosu’ndan onay alması gerektiğinden, konu hassas sayılıyor. Türk-Amerikan ilişkileri gergin olması ve Ermeni Soykırımı iddialarının anıldığı 24 Nisan haftasına denk gelmesi nedeniyle, yeni büyükelçinin kim olacağı sorusuna Washington’da kimse yanıt vermek istemiyor. Ricciardone’nin Ankara Büyükelçiliği de uzun süre sürüncemede kalmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • güle güle yavrum güle gül...24 Nisan 2014 09:14

    imparatorluğun çöküşünü izleyecektiniz heeee...hadi bakalım kim çöktü herkes gördü...adamı böyle gönderirler işte..