E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'den İsrail'e çok sert eleştiri---

ABD'den İsrail'e çok sert eleştiri

ABD'den İsrail'e çok sert eleştiri
02 Ekim 2014 - 00:59 borsagundem.com

İsrail'in Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait arazilere el koymasına Beyaz Saray tepkisi: Bu gelişmeler İsrail'i en yakın müttefiklerinden uzaklaştırır

ABD yönetimi, İsrail'in Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait 5 dönüm araziye el koymasını kınayarak, bu gelişmenin, "İsrail'i en yakın müttefiklerinden bile uzaklaştıracağı ve Filistinlerle barış çabalarına bağlılığı konusunda soru işaretleri uyandıracağı" mesajını verdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde konunun sorulması üzerine, ABD'nin, İsrail'in Doğu Kudüs'teki bu hassas bölgeye yönelik planlarını ilerlettiğine dair haberlerden "derin endişe duyduğunu" belirtti. Earnest, bu adımın, İsrail'in dile getirdiği, Filistinlilerle bir daimi statü anlaşmasını müzakere etme hedefine aykırı düştüğünü ve bu bölgede ihale ya da inşaatlara girişilmesi halinde bunun "çok rahatsız edici" bir mesaj vereceğini kaydetti.

Sözcü Earnest, "Bu gelişme, sadece uluslararası camiadan kınama almaya yarar, İsrail'i en yakın müttefiklerinden bile uzaklaştırır, sadece Filistinlilerle değil, (İsrail) Başbakan Netanyahu'nun ilişkiler inşa etmek istediğini söylediği Arap hükümetleriyle de olan atmosferi zehirler. Ayrıca İsrail'in Filistinlilerle müzakere edilmiş barışçıl bir çözüme olan nihai bağlılığı konusunda soru işaretleri yaratır" dedi.

ABD'nin ayrıca, İsrailli Yahudi yerleşimcilerin Doğu Kudüs'te Filistinlilerin yaşadığı Silvan'daki binalara el koymasını kınadığını belirten Earnest, bu el koymanın, "tanımı gereği gündemi İsraillilerle Filistinliler arasındaki gerilimleri kızıştırmak olan bir dernekle bağlantılı bireylerce" yapıldığını belirtti. Earnest, "Bu dernek tarafından girişilen provokatif eylemler, gerilimin zaten yüksek olduğu bir zamanda gerginliği sadece daha da artırır. Kudüs'ün nihai statüsüne önceden hüküm verilemez ve bu sadece taraflar arasındaki doğrudan müzakereler yoluyla meşru şekilde belirlenebilir. Bu hassas zamanda, tarafları, güveni yeniden oluşturmaya, sükuneti teşvik etmeye ve barış yoluna geri dönmeye yönelik çabalarını ikiye katlamaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Earnest, ABD Başkanı Barack Obama'nın bugün Netanyahu ile Beyaz Saray'daki görüşmesinde, konuyla ilgili ABD'nin kaygılarını gündeme getirdiğini bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de "Bu gelişme, sadece uluslararası camiadan kınama almaya yarar' derken, siz kınıyor musunuz peki?" sorusu üzerine, "Evet, (bu gelişmeyi) kınıyoruz" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nadi02 Ekim 2014 03:26

    Bu haber eski eski Filistin'de gidenler bilir gece İsrailli gider Filistin'in boş arazisine evini yapar oturur artık orası İsrail toprağıdır Filistin diye bir toprak parçası kalmamıştır neden çünkü bir mahalle düşünün içinde çoğunluk İsrailli sakin var Filistin lide var ama parmak sayısı kadar o yüzden boş konuşmayalım ha birde şu güncel konjonktürde ayrılmak isteyen ingiliz vatandaşı arkadaşlarımız var ülkemizde onlar kendilerini biliyor ayrıldıkları vakit İsrail tepelerine binecek Türk milletinin aslı tutumunu çok arayacaklardır