E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'de İran'a yeni yaptırım tasarısı---

ABD'de İran'a yeni yaptırım tasarısı

ABD'de İran'a yeni yaptırım tasarısı
30 Ocak 2015 - 02:37 borsagundem.com

ABD Senatosu Bankacılık Komitesi, İran’a yeni yaptırım öngören tasarıyı kabul etti. Tasarı, İran ile müzakereler bitene kadar Genel Kurul'a gelmeyecek

ABD Senatosu Bankacılık Komitesi, İran’a yeni yaptırımlar getirilmesini öngören tasarıyı onayladı.

Senato’nun Bankacılık Komitesi’nde ele alınan Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin eski başkanı olan Demokrat Partili New Jersey Senatörü Bob Menendez ile İran’a yaptırımların savunuculuğunu yapan Cumhuriyetçi Senatör Mark Kirk tarafından hazırlanan "Nükleer Silahsız İran Tasarısı 2015" adlı tasarı, 4’e karşı 18 oyla kabul edildi.

Tasarıya göre, Tahran yönetimi ile BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya arasındaki İran’ın nükleer programına yönelik müzakerelerin sona ereceği 30 Haziran'a kadar İran’ın bir anlaşmaya yanaşmaması halinde, bu ülkeye yeni ekonomik yaptırımlar getirilebilecek. 

Tasarı, müzakerelerin sone ereceği tarihe kadar İran’a yeni yaptırımların getirilmesini gerektirmiyor. Ancak bir anlaşmanın sağlanmaması halinde ise müzakerelerin başladığı 2013'ten itibaren gevşetilen yaptırımlar yeniden yürürlüğü sokulacak. Sonrasında da yaptırımların her ay artırılması öngörülüyor.

Öte yandan tasarının, İran ile müzakerelerde siyasi çerçeve anlaşması için öngörülen son tarih olan 24 Mart’a kadar Senato Genel Kurulu’nda oylanması beklenmiyor.

SENATÖR MENENDEZ

Tasarının hazırlayıcılarından Senatör Menendez de oylama öncesi açıklamasında bugün tasarının lehine oy kullansa da 24 Mart’a kadar bekleyerek bir siyasi çerçeve anlaşmasının mümkün olup olmadığını görmek istediklerini vurguladı. Menendez, “Tasarının 24 Mart’tan önce Genel Kurula getirilmesi durumunda tasarıyı destekleme niyetinde değilim” ifadesini kullandı. 


SENATÖR RICHARD SHELBY

Senato Bankacılık Komitesi Başkanı Senatör Richard Shelby de oylamanın ardından yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

“Bankacılık Komitesi’nin, İran’ın müzakerelerin sona ereceği tarihe kadar bir anlaşmaya yanaşmaması halinde, ilave yaptırımlar getirecek tasarıyı her iki parti üyelerince onaylamasından memnuniyet duyuyorum. İran’ın kabul edilebilir bir anlaşmaya mecbur bırakılması için daha fazla eylemin gerekliliği aşikar. Bu kritik tasarıyı güçlü şekilde desteklememin sebebi budur.”

ABD’de yönetim kanadı ise müzakerelerin devam ettiği bir ortamda İran’a yeni yaptırımlar getirilmesinin müzakerelerden istenilen sonucun alınamamasına neden olacağına dikkati çekiyor.

ABD Başkanı Barack Obama da geçtiğimiz haftalarda yaptığı "Birliğin Durumu" konuşmasında, şu anda Kongre'den geçebilecek yeni yaptırımların diplomasinin çökmesini neredeyse garanti edeceğini, Amerika'yı müttefiklerinden uzaklaştıracağını ve İran'ın nükleer programına yeniden başlamasına neden olacağı uyarısında bulunmuştu. Obama, "Bu mantıklı değil. Bu nedenle bu gelişmeyi tersine çevirme tehdidini içeren herhangi bir yaptırım tasarısını veto edeceğim. Amerikan halkı bizden sadece son çare olarak savaşa gitmemizi bekliyor ve bu akla bağlı kalmaya niyetliyim" diye konuşmuştu.

Demokrat Senatör Menendez ve 9 diğer Demokrat senatör de, geçtiğimiz günlerde, İran konusunda Obama’ya mektup yazarak, Kongre’deki tasarıyı müzakerelerde siyasi çerçeve anlaşması için öngörülen son tarih olan 24 Mart’a kadar oylamayacaklarını bildirmişti.

Kongre'deki Cumhuriyetçiler ise İran'a yeni yaptırımları destekliyor.

Tahran yönetimi ile Batılı ülkeler arasında İran’ın nükleer programına ilişkin yürütülen nükleer müzakereler daha önce iki kez uzatılmıştı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)