E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem2 ocağa daha ateş düştü---

2 ocağa daha ateş düştü

2 ocağa daha ateş düştü
06 Mart 2015 - 03:46 borsagundem.com

Dünyada ‘Uçan tabut’ diye tabir edilen F-4’ler pilotlarımıza mezar olmaya devam ediyor. Konya'daki kazayla 9 gündeki şehit sayısı 6'ya yükseldi

Eskişehir 1’inci Ana Jet Üssü’nden dün sabah ‘elektronik harp eğitimi uçuşu’ için havalanan F-4E 2020 uçağı Konya’da düştü, 2 pilot şehit oldu. Böylece Malatya’da 24 şubat günü düşen iki RF-4E/TM uçağında 4 pilotun şehit olmasının ardından, dün meydana gelen kazada F- 4E 2020 uçağında da 2 pilotumuz şehit düştü. Böylece 9 gün içinde düşen 3 uçağımızda toplam 6 pilotumuzu kaybettik.

1’inci Ana Jet Üs Komutanlığı 112’nci Filo’da görevli Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Tanış ile Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Delikanlı, 08.58’de F- 4E 2020 tipi savaş uçağı ile havalandı. Saat 09.50’de Konya’nın merkez Karatay ilçesine bağlı Ortakonak Mahallesi semalarına geldiğinde bir anda irtifa kaybetmeye başlayan uçak, Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nın atış poligonu yakınlarında düz araziye çakıldı. İnfilak eden uçaktaki pilotlar şehit oldu.

Kazanın duyulması üzerine kent merkezine 22 kilometre, Konya-Aksaray Karayolu’na 3 kilometre uzaklıktaki kaza yerine çok sayıda ambulans, itfaiye, polis ve askeri ekip sevk edildi. İtfaiye alevleri söndürürken, pilotlardan birinin cenazesi enkaza 100 metre uzaklıkta, diğeri de enkazda bulundu. 

F 4-E 2020 tipi uçağı kullanan Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Tanış ile Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Delikanlı’nın ilk belirlemelere göre “SAM füzelerinden (Karadan havaya füze) kaçış eğitimi” yaptıkları bildirildi. İki pilotun da şehit düştüğü kazayla ilgili ilk raporlar Genelkurmay Karargâhı’na ulaştı. Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü, Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı: “İlk değerlendirmelerimiz pilotlarımızın SAM füzelerinden kaçış eğitimi yaparken manevra sırasında düştükleri yönünde. Pilotlarımız tecrübeli ve harbe hazırlık öğretmenlerimizdi. Şehit Kurmay Yüzbaşı Delikanlı, bu eğitim parkurunda 28 kez, diğer şehidimiz Kurmay Yüzbaşı Tanış da aynı parkurda 53 kez eğitim yapmışlardır.”

BİLİNMEYEN NEDEN

Genelkurmay uçakla ilgili şu açıklamayı yaptı: “1’inci Ana Jet Üs Komutanlığı / Eskişehir’den, 5 Mart 2015 günü saat 08.58’de, planlı eğitim uçuşu için kalkış yapan 112’nci Filo’ya ait 1 adet F-4E 2020 uçağı, saat 09.50’de Konya Atış Sahası’nda henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğramıştır.”

‘Temel Reis’li terminatör

KONYA’da düşen F-4E tipi savaş uçağı, modernizasyonu 1997-2003 yılları arasında İsrail ve Türkiye tarafından yapılmış Türk Hava Kuvvetleri’nin uçaklarından birisi. Bu jetler modernizasyondan sonra ‘F-4E 2020 Terminatör’ olarak adlandırıldı. ‘Terminatör’ler modernizasyon sonrası ‘Popeye 1 (Temel Reis)’ füzesini de taşıma kabiliyetine kavuştu. 54 adet F-4E uçağının aviyonik modernizasyonunu kapsayan ve toplam değeri 632 milyon dolar olan sözleşme, İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI) firması ile 1997 yılında imzalandı. Sözleşme uyarınca 54 jetin 26’sı İsrail, geri kalan 28’i ise Türk Hava Kuvvetleri’nin Eskişehir’de bulunan 1’inci Hava İkmal ve Bakım Merkezi’nde modernize edildi.

2020’YE KADAR ENVANTERDE

Uğur Ergan'ın Hürriyet'teki haberine göre modernizasyonla birlikte uçaklar, İsrail ELTA firması tarafından üretilen 144 kilometre menzile sahip EL/M-2032 atış kontrol radarı, EL-OP 976 geniş açılı HUD, uçuş ve muharebe kontrol levyesi HOTAS sistemi, UHF/VHF telekomünikasyon antenleri, geliştirilmiş INS/GPS ataletsel/uydu seyrüsefer, çok fonksiyonlu gösterge ekranları, uçuş kayıt sistemi (AVTR), yeni radar ikaz alıcısı (RWR) ve elektronik harp sistemi (ECM) ile donatıldı. Uçağın gövdesi üzerinde yapısal gövde tadilatları yapılarak fiziki ömürleri ortalama 6 bin uçuş saati dolayında uzatıldı. Bu uçakların Hava Kuvvetleri envanterinde 2020 yılına kadar bulunması planlanmış durumda. 2020’den sonra Terminatörlerin yerini F-35’lere bırakması öngörülüyor. 

Görgü tanığı: Uçak düşmeden ateş çıktı

Görgü tanıklardan Mehmet Can, bir anda uçağın irtifa kaybettiğini gördüğünü söyledi. Uçak düşmeden önünden ateş çıktığını belirten Mehmet Can, “Ben çardaktan dışarı çıktığım sırada uçak aşağı doğru inerken, önünden roket atar gibi iki ateş çıktı. Ondan sonra patlama oldu. İki alev topu indi aşağı, sonra patladı. Yanına yaklaşamadık” dedi.

2 ocağa daha ateş düştü

ŞEHİT 2 pilotun aileleriyle birlikte kaldığı Eskişehir’deki askeri lojmanlara acı haberin ardından ateş düştü. Şehitlerden Mustafa Tanış’ın eşinin de öğretmen olarak Eskişehir’de görev yaptığı belirtildi. Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Delikanlı’nın ailesinin ise İstanbul’da oturduğu öğrenildi. Delikanlı’nın babası, acı haberi duyunca fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Şehidin nişanlı olduğu, bu yaz düğün yapılacağı öğrenildi. Delikanlı’nın cenazesi bugün Ataköy Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından Edirnekapı Hava Şehitliği’ne defnedilecek. 

Uçaktan değil eğitimin doğasından kaynaklı dediler

BAŞBAKAN Davutoğlu, New York’ta F4 kazasıyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye’nin çok daha sofistike uçaklarla bu eğitimi yapma imkânı var. Bana verilen ilk bilgide, doğrudan uçaktan kaynaklanan bir problemden çok, eğitimin kendisinin doğasında olan bazı faktörlerin etkili olabileceği gündeme getirilmişti ama tabii bütün tetkikler yapıldıktan sonra bu konu açıklığa kavuşacak. Çünkü bu eğitimler bazen doğrudan savaş tatbikatları olduğu için zor bazı manevraları da içerebiliyor. Gerektiğinde bu eğitim faaliyetlerinin dışında tutulabilir.”



Acılı babadan ağır sözler

HAVA Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Tanış’ın babası Hayri Tanış, oğlunun şehit olduğu haberi üzerine feryat ederek “Yazmazsanız şerefsizsiniz” dedi ve ekledi: “Saray yapacaklarına uçan tabutları değiştirsinler. Benim ocağım söndü, başka ocaklar sönmesin. Vatan sağolsun diyorlar, neden önlem almıyorlar.” Şehit Tanış’ın Yenimahalle’deki baba ocağında acı haberi komutanlar getirdi. Aldıkları haberle yıkılan baba Hayri Tanış ile anne Yurdagül Tanış ayakta durmakta güçlük çekti. Baba Tanış’ı yakınları sakinleştirmeye çalıştı. 9 aylık torunlarına bakmak için Eskişehir’e gitme hazırlığı yaparken evladının şehit olduğu haberini alan anne Yurdagül Tanış’ın sözleri ise yürekleri dağladı. Acılı anne, “Bir gün önce oğlumla telefonda konuştuk. ‘Anne neden bugün gelmediniz’ diye sordu. Ben nasıl anneyim. Çağırdığında keşke gitseydim. Ortaokuldan sonra çıktı evimizden. 12 yaşından bu yana da hasretim. Doyamadım evladıma” diyerek ağladı.

AİLE ‘MURAD’I 

Ailesinin, üç kızdan sonra dünyaya gelen şehit pilot için ‘Murad’ adını kullandığı öğrenildi. Uzun tedavilerin ardından 9 ay önce Miraç Berna adından bir kız çocuğu olan şehit pilotun, eğitim için bu ay içinde Almanya’ya gideceği kaydedildi. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de aileye taziye ziyaretinde bulundu. Komutanlara da başsağlığı dileyen Destici, kaza hakkında bilgi aldı.   

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)