Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Fon Piyasaları yenilendi

27 Temmuz 2015, 07:54 - -

Sektörün usta ve akademisyen ismi, “Fon Avcısı” Doç. Dr. Serra Eren Sarıoğlu, Borsagundem.com Yazı Ailesi’nde…  

 

**

Sevinçliyiz; büyüyoruz…
Heyecanlıyız; fon dünyasında otorite bir akademisyenle güçleniyoruz…
Gururluyuz; Gündem Medya Grubu olarak okurlarımızı yeni ve renkli bir kalemle buluşturuyoruz…
Doç. Dr. Serra Eren Sarıoğlu’nu size getiriyoruz…

İnternet ekonomi dünyasında cesaretin simgesi, borsa haberciliğinde rakipsiz, etkisi ve gücü herkes tarafından onaylanan Borsagundem.com bilindiği gibi Yazı Ailesi’yle de tanınan, çok okunan, öne çıkan bir portal.

 

Borsagundem.com Yazı Ailesi’nde yeni bir isim

Sektörün ‘dört köşe’ yazarlarının tam aksine, çomak sokan, sorgulayan, tepki koyan, eleştiren, öneren, yön veren, çarpıcı açılımlarla ses getiren bu Aile, yeni bir ismiyle devleşiyor. Profesyonel tecrübesini Borsagundem.com’dan sektöre taşıyacak ama aynı zamanda Finansgundem.com okurlarıyla da paylaşacak olan Doç. Dr. Serra Eren Sarıoğlu, bugünden itibaren aramıza katılıyor.

 

Konusunda tartışmasız bir uzman

Türkiye’de notlandırma yetkisi alan ilk kuruluş olan ve yatırımcılara destek adına fonlara 1 ile 5 arasında yıldızlar vererek ‘en başarılı-en başarısız’ olanları gözler önüne seren Ludens’in kurucu ortağı Doç. Dr. Serra Eren Sarıoğlu, “Para ve Sermaye Piyasaları, Menkul Değer Yönetimi, Portföy Yönetimi, Şirket Değerleme İşletme Finansı, Finansal Yönetim, Mühendislik Ekonomisi, Sermaye Piyasaları ve Menkul Kıymet Değerleme,  Portföy Yönetimi, Varlık Değerleme… ” konularında tartışmasız bir uzman…

 

Sermaye Piyasaları için önemli çalışmalar

Sektöre adım attığı ilk yıllarda kartvizitine, ‘Yatırım Danışmanlığı’ ve ‘Finansal Analist’liği ekleyen Sarıoğlu’na ‘Doktor’ unvanı kazandıran “Değişkenlik Modelleri ve İMKB Hisse Senetleri Piyasası’nda Değişkenlik Modellerinin Kesitsel Olarak İrdelenmesi” tezi, başarısını ikiye katladı. ‘Doktora Tezi’, İktisadi Araştırmalar Vakfı’nın düzenlediği yarışmada ilk beş tez arasına girerek ödül aldı.

Halen İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans Anabilim Dalı Öğretim Üyeliği görevinde bulunan Doç. Dr. Serra Eren Sarıoğlu’nun, özellikle “Risk Modelleme, Portföy Yönetimi, Varlık Değerleme” konularında yoğunlaşan çalışmaları, Sermaye Piyasalarına ışık tutan önemli başvurular arasında yeralmakta.

 

İlk yazı bugün

Yetkileri kadar yetenekleriyle de parmakla gösterilen değerli akamedisyen Doç. Dr. Serra Eren Sarıoğlu, vizyoner bakışıyla, yıldız fonları, fon dünyasındaki yenilikleri artık bu köşeden anlatacak, sıcak gelişmeleri Borsagundem.com için yorumlayacak…
Ve işte;
“Fon Avcısı” işbaşında!
Bomba gibi ilk yazıyla…

 

**

FON PİYASALARI YENİLENDİ!

Doç. Dr. Serra Eren Sarıoğlu                                                                                 

Ludens İleri Finansal Hiz.ve Dan.    

Sizlerle birlikte olacağımız bu sayfalardaki yazılarımızın ilkini paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Yazılarımızda yatırım ve emeklilik fonları piyasası hakkında güncel gelişmeleri ve ekonomik ve sosyal olayların bu piyasalara etkilerini anlatmaya çalışacağız.

Türkiye’de yatırım fonları sektörü halen emekleme aşamasında. SPK’nın verilerine göre, bu yılın Nisan ayı itibariyle yatırım fonlarında katılımcı sayısı yalnızca 3,2 milyon kişi. Yaklaşık 38 milyar TL’lik toplam portföy büyüklüğü, gayri safi milli hasılanın %3’ü civarında. Gelişmiş ülkelerde bu oranın %40’lara kadar çıktığını görmekteyiz. Yatırım fonları sektörünün büyüyememesinin en önemli sebeplerinin başında, yatırımcının birikimlerini bu piyasada değerlendirmemesi sayılabilir. Yatırımcının sermaye piyasalarına olan güven eksikliği belki de yatırımların başka finansal araçlara yapılmasına neden olmakta. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir “yatırımcı güven anketi” sonuçları, aslında birçoğumuzun bu konuda bildiklerini doğrular nitelikte. Yatırımcı sermaye piyasalarına güvenmemekte ve birikimlerini bu piyasalarda değerlendirmekten imtina etmekte. Fon sektörünün büyüyememesinin bir başka nedeni, yakın bir zamana kadar piyasalara ulaşmanın ve işlem yapmanın zor ve karmaşık olmasıydı. Ancak bu senenin başında Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu’nun (TEFAS) devreye girmesi ile artık bu durum değişti.

 

PEKİ, TEFAS NEDİR? BÜYÜLÜ BİR EL Mİ?

 

TEFAS aslında piyasadaki tüm fonların alınıp satılması için oluşturulmuş elektronik bir merkezi platform. Yatırımcılar ne yapacak peki? Bu platformu kullanarak nasıl alım-satım yapacak? Yatırımcıların eskiden yaptıklarından farklı bir şey yapmalarına gerek yok. Burada görev bankalara düşmüş: Altyapılarını TEFAS’a göre düzenlemek durumundalar. Yatırımcı yine hesabının olduğu bankaya gidecek. Eskiden bankadaki hesabı ile ancak o bankaya ait yatırım fonunu satın alabiliyorken, artık herhangi bir bankadaki hesabını kullanarak istediği kurumun yatırım fonunu alıp satabilecek. Bunun anlamı, yatırımcı artık piyasadaki iyi yönetilen fonlara rahatça erişebilecek.

Fona yatırım yapacak veya fonunu değiştirmek isteyen yatırımcılar için hangi fonu/fonları seçmenin avantajlı olacağını bilmek oldukça önemli. Bu noktada da yatırımcının vade tercihi, getiri beklentisi ve risk alma isteği işin içine giriyor. Ayrıca ekonomik konjonktürü takip etmek de pozisyon almak açısından elzem.

Yazılarımızda dünyada ve Türkiye’de yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmelerin fon piyasasındaki beklenen etkilerini analiz ederek sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

 

YATIRIM FONLARINDA ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEME İLİŞKİN BEKLENTİLER

 

Bildiğiniz gibi dolar bu senenin başından beri yükseliş trendinde. Dolardaki yükseliş beklentisinin devam etmesiyle, dolar cinsinden yatırım yapan fonlar geçen aylarda elde ettiği avantajı sürdürebilir. Doların değer kazanmasının olumlu etkisini hisseden bir diğer fon türü altın fonuydu. Altının değeri son bir yılda % 11 civarında düşmüş olmasına rağmen, dolardaki artışla altın fonlarına yatırım yapanlar % 17 oranında kazandı. Bu fonların da dolara bağlı olarak önümüzdeki dönemde değer kazanmaya devam etmesi beklenebilir.

Geçtiğimiz bir yılda %9’luk değer artışı ile değişken fonlar da iyi bir yatırım alternatifi oldu. Ancak mevduat faiz oranlarındaki artışla (3-aya kadar vadeli mevduat faizi %10,68 oldu) beraber bu fonlar cazibesini yitirebilir. Yine de, aktif yönetim uygulayan ve piyasa koşullarına göre doğru pozisyon alan portföy yöneticilerinin yönettiği değişken fonlar tercih edilebilir.

Dolarda beklenen değer artışı gerçekleşirse, bu durum hisse senetleri piyasasında satışa ve değer kaybına neden olur. Buna bağlı olarak da hisse fonları riskli duruma gelebilir. Tabii, yine burada aktif ve başarılı fon yöneticilerinin yönettiği hisse fonlar diğerlerinden ayrışabilir ve bunlara yatırım yapılabilir. Peki, aktif ve başarılı fonları nasıl tespit edeceğiz? Bunu da bir sonraki yazımızda inceleyeceğiz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)