Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin [email protected] Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin

Türk dizileri turizmi olumlu etkiliyor

24 Haziran 2014, 13:41 - -

İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ender Demir ve Zagreb Üniversitesi’nden Dr. Davor Labas ile birlikte bir yıldan fazla süredir üzerinde çalıştığımız “Türk TV Dizilerinin Türkiye İmajı ve Turizme Etkileri: Doğu Avrupa Örneği” başlıklı araştırmayı geçenlerde tamamladık. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri çerçevesinde desteklenen araştırma, son yıllarda ihracatı giderek artan Türk TV dizilerinin Türkiye’nin imajının yanı sıra turizmi de olumlu etkilediğini ortaya koyuyor.

Balkan ülkelerini kapsayan araştırmanın sonuçlarına göre, Türk TV dizileri Ortadoğu ülkelerinde olduğu gibi Balkan ülkelerinde de büyük ilgi görüyor. Türk TV dizilerine olan ilgi, turizm sektörünü de olumlu etkiliyor. Araştırmanın sonuçları, son yıllarda Balkan ve Ortadoğu ülkelerinden gelen turist sayısındaki artışın önemli bir nedeninin diziler olduğunu gösteriyor. Gerçekten de 2006 yılından sonra dizi ihraç edilen ülkelerden gelen turist sayısındaki artışın toplam turist sayısındaki artıştan daha yüksek olduğu görülüyor.

Anket sonuçları

Araştırma kapsamında dört Balkan ülkesinde (Makedonya, Hırvatistan, Bulgaristan ve Sırbistan) toplamda 2 binden fazla kişiyle anket yapıldı. Oldukça çarpıcı sonuçlar ortaya koyan anket çalışmasına göre; Türk TV dizileri Balkan ülkelerinde hayli ilgi görüyor, büyük ölçüde biliniyor, Türkiye’nin bilinirliliğini ve imajını olumlu etkiliyor ve ayrıca Türkiye’ye olan ilgiyi de artırıyor. Makedonya’da en yüksek ve Hırvatistan’da en düşük olmakla birlikte, anket yapılanların neredeyse yarısı bir Türk dizisi izliyor. Bir Türk dizisi bilme oranı ise Makedonya’da yüzde 90’a yakınken, diğer üç ülkede yüzde 80’ler civarında.

Dizileri daha çok kadınların izlediği anlaşılıyor. Düzenli olarak Türk dizisi izleyen kadınların oranının Makedonya ve Bulgaristan’da yüzde 47, Sırbistan’da yüzde 33 ve Hırvatistan’da yüzde 17 olduğu görülüyor. Düzenli dizi izleyen erkeklerin oranı her dört ülkede de daha düşük. Öte yandan, düzenli olarak Türk dizisi izleyenlerin izlemeyenlere kıyasla Türkiye hakkında daha olumlu düşüncelere sahip olduğu anlaşılıyor.

Henüz Türkiye’yi ziyaret etmemiş ve düzenli olarak Türk dizisi takip edenlerin yüzde 80’den fazlası (sadece Sırbistan’da yüzde 70) Türkiye’yi ziyaret etmek istiyor. Bu oran, düzenli olarak Türk dizisi izlemeyenlerde daha düşük seviyelerde.

Ürün yerleştirme

Olumlu etkilerine rağmen, Türk dizilerinin henüz ekonomik ve ticari açıdan önemli bir etki yaratmadığı da görülüyor. Bu çerçevede, yurtdışında yayınlanan Türk TV dizilerine ihraç ürünleri yerleştirilmesinin, bilinçli bir şekilde marka-ürün tanıtımı yapılmasının, Türkiye’nin bu ülkelere ihracatı bakımından faydalı olacağı söylenebilir. Ayrıca, dizilerin yarattığı etkinin ekonomik, ticari, kültürel ve diplomatik açıdan kullanılabileceği de ileri sürülebilir.

Bu amaçla, önce dizilerin nelere muktedir olduğunun anlaşılması şart. Sonrasında, ilgili bakanlıklar ve kurumlar ile dizi yapımcılarının işbirliği yapması gerektiği ortada.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster