SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıZARARIN KAYNAĞI FİNANSAL GİDERLER-
SORU : Gıdanın önem arz ettiği bu dönemde Penguen Gıda’nın zarar açıklamasının nedeni nedir? Bu hissenin geleceği için görüşleriniz nedir? Gönderen : Veysel Özbay07.07.2020, 17:22

Pandemi tedbirlerinin en sıkı uygulandığı dönemde gıda ürünlerine yönelim arttı. Hatta oluşan tedirginliğin de etkisiyle yer yer tüketicilerin dayanıklı tüketim ürünlerinde stoklamaya dahi gittikleri gözlendi. Bu anlamıyla gıda ürünlerinde özellikle mart-nisan döneminde yoğun bir alım yaşandı. Ancak talebin karşılanması telaşın gereksizliğini ortaya çıkarırken tüketicilerin de sakinleşmesine olanak tanıdı. Bu dönemde gıdaya yönelimdeki artıştan kaynaklı olarak özellikle perakende ticareti yapan firmalarla gıda şirketlerinin satışlarında ciddi miktarda artış yaşandı. Ancak yoğun ilginin özellikle yılın ikinci çeyreğinde oluştuğunu göz ardı etmemeli. Bu itibarla söz konusu firmaların ikinci çeyrekte gelirlerindeki artışın daha da artması şaşırtıcı olmayacaktır. Gelirdeki artış önemli olmakla birlikte kârlılığın daha önemli olduğu ise göz ardı edilmemeli. Penguen Gıda’yı da bu perspektiften değerlendirmek gerekir. Firmanın 2020 ilk çeyrek bilançosu incelendiğinde önceki yıla benzer bir zarar yaşandığını gözlemekteyiz. Yılın ilk üç ayında satışları yüzde 114,5 arttı. Maliyet kaleminde ise yüzde 88,3 oranındaki artış ile firma esas faaliyetlerinden kâr etse de finansal giderlerdeki artış nedeniyle dönem sonunda önceki yılın aynı dönemi gibi zarara döndü. Şirketin gelirlerini artırması tek başına kâra geçmesi için yetmiyor. Ayrıca borçluluk yapısını da kontrol altına alması önemli. Aksi taktirde zarar devam edecektir. Şirket ise geçtiğimiz nisan ayında aldığı kararla 55,6 milyon TL olan sermayesini yaklaşık yüzde 214,75 nakit artırarak 175 milyon TL’ye yükseltecek. Bu şekilde elde edeceği fonla, bankalardan aldığı kredilerin ödemelerini kapatmayı hedefliyor. Kredilerin kapatılması döviz ağırlıklı borçları nedeniyle oluşan kur riskini minimize ederken finansal giderleri de azaltma imkanı bulacaktır.

PENGUEN GIDA PENGD

Alış0,00

Satış8,32

Gün İçi En Düşük7,44

Gün İçi En Yüksek8,32

PD/DD1,01

FK0,00

Fiyat8,32

Değişim9,91%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI