SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıZARAR AZALSA DA SÜRÜYOR-
SORU : Doğtaş Kelebek mobilya hakkında düşünceniz nedir acaba? Yükselir mi? Cevaplarsanız sevinirim. Gönderen : Sadiye30.01.2020, 20:45

Borsada, hisselerin stabil kalması gibi bir durum söz konusu değildir. Piyasanın durumuna bağlı olarak yukarı ya da aşağı hareketlerde bulunulması işin doğası gereği söz konusu olabilmektedir. Asıl önemli olan ise düzenli bir çıkışın gerçekleşebilmesidir. Borsaya işlem yapanların temel beklentisi ise her hissede güçlü bir çıkış yakalayabilmektir. Ancak unutmamak gerekir ki hisselerin performansı şirketin mali yapısından pek de bağımsız değildir. Şüphesiz zaman zaman mali yapı ile alakalı olmayan ve ekonomik verilerle örtüşmeyen hareketler olabilmektedir. Ancak bu tür hareketlenmeler daha ziyade spekülatif ya da suni işlemlerin varlığı halinde gündeme gelmekte ve bir süre sonra hisse tekrar doğal mecrasına dönmektedir. Ancak böylesi durumlarda çoğu zaman bireysel yatırımcılar mağduriyet yaşamakta. Bu nedenle istisnai hareketleri ayrık tutmak kaydıyla belirleyici olanın firmanın mali yapısı olduğu unutulmamalı. Doğtaş Kelebek’i de bu çerçevede değerlendirmekte yarar var. Şirketin mali yapısı incelendiğinde ise pek de iç açıcı olmadığı görülecektir. 2017 yılı hariç son beş yılda sürekli zarar eden bir tablo söz konusu. Açıklanan 2019 dokuz aylık bilançosunda da zarar azalmakla birlikte devam ediyor. Mevcut görüntü şirketin yıl sonunda da zarar açıklama ihtimalinin hayli yüksek olduğu yönünde. Son bilançosuna göre birikmiş geçmiş yıl zarar toplamı 171,3 milyon TL seviyesinde ve öz sermayesi sermayesinin altına gerilemiş durumda. Böylesi bir durumda hissede uzun vadeli bir çıkış beklemek fazlaca iyimser bir yaklaşım olacaktır. Hissenin fiyat hareketi takip edildiğinde ise nominal değerinin altında işlem gören hissenin son üç aydaki hareketiyle birlikte yükseldiği görülüyor. Ancak bu çıkışın daha ziyade piyasadaki olumlu havanın etkisine bağlı olduğu unutulmamalı. Zaten endeksteki gevşemeye bağlı olarak hissede de satışların ağırlık bulduğu gözlenmekte. Şirket yetkililerinin basına yansıyan açıklamalarında firmanın 2020’de yüzde 20 büyüme hedefi öne çıkıyor. Beklenti olumlu olmakla birlikte asıl önemli olanın kâra geçebilmek olduğu unutulmamalı. Bu nedenle zarar eden firmalar yerine güçlü ve büyüyen şirketlerin takip edilmesinde yarar var.

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI