SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

SORU : Deras’ın halka arzına iki kat talep geldi diyenlere soruyorum. Bu halka arzdan hisse alanlar piyasalar olumlu havadayken ilk işlem gününde niye koşarak gidip zararına hisse sattılar? Arada zarar gören yine küçük yatırımcı mı oldu. Gönderen : Abdullah Kurt14.07.2019, 16:05

Borsanın büyüdüğü ve geliştiği zamanlarda halka arzdan hisse almak daha kârlı olacağı düşüncesiyle yatırımcıların tercih ettiği bir yaklaşım yöntemidir. Büyüyen borsalarda aksine önemli bir durum olmadığı sürece halka arz olan her şirketin hissesi prim yapabilmekte. Öte yandan piyasaların büyümediği dahası daralmanın yaşandığı dönemlerde halka arzların ne denli fırsat yarattığı soru işaretidir. Böylesi durumlarda halka arzdan alanlar ilk fırsatta elindekini çıkarmanın yoluna giderken hissenin fiyatı da kısa sürede halka arz rakamının altına inebilmektedir. Bir diğer husus ise halka arzın gayesidir. Eğer firma elde edeceği kaynağı yatırıma dönüştürme amacıyla halka arza gidiyorsa hissenin artma potansiyeli de güçlenecektir. Diğer taraftan elde edilecek fon mevcut borçların kapatılması için halka arz söz konusuysa bu taktirde ortada büyüyen bir firma da olmayacağından hissenin uzun vadede yükselme ihtimali zayıflayacaktır. Derlüks Deri’yi bu çerçevede değerlendirmek hissenin fiyat hareketini anlamaya olanak tanıyacaktır. Verilen biliye göre halka arzdan 24 milyon TL’yi aşan net bir gelir söz konusu ve bunun yüzde 80’i finansal borçlara gidecek. Firma yetkililerinin açıklamasına göre finansal borçların 12,5 milyon TL’lik kısmı ödendi ve geri kalan kısmı için de çalışmalar sürüyor. Bu anlamıyla elde edilen kaynağın şirketin mali yapısının toparlanmasına aktarılırken yatırım ayağı arka planda kalmakta. Öte yandan hisse, 2,66 TL’den halka arz edilirken 4 Temmuz 2019 tarihli ilk açılış fiyatı 2,76 TL oldu. Ancak alıcılardan ziyade satıcıların ağırlık bulması nedeniyle kısa sürede fiyatı geriledi ve 12 Temmuz 2019 tarihinde hisse 2,06 TL’den kapanışını tamamladı. Satıcıların aktif pozisyonlarını sürdürmesi hissenin yönünü aşağı çevirmesinde etkili oldu. Düşüşe rağmen gerek fiyat kazanç oranı gerekse piyasa defter değeri ortalamaların üzerinde bulunuyor. Bu nedenle hisse üzerinde baskının devam etme olasılığı hiç de düşük değil.

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI