SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

SORU : Halk Sigorta hissesini ne yazık ki araştırma yapmadan aldım. Sonrasında malum hisse sürekli düşüş gösterdi. Benim öğrenmek istediğim konu halk sigorta hissesi günler aylar hatta yıllar itibariyle hiç hacim göstermemiş. en yüksek işlem hacmi yaklaşık 170 bin TL gibi çok komik bir rakam. Fiili dolaşımdaki hisse senedi sayısı olan 20.440.000 adete bakınca bu hacimlerin ne kadar anlamsız olduğu ortaya çıkıyor. Bu hissede neden alım satım olmuyor. Hisseler acaba Halk Bankası’nın elinde de Halk Bankası mı satışa çıkartmıyor? Küçük yatırımcının bile bu hissedeki günlük işlem hacmi potansiyeli çok daha yüksek iken neden böyle bir işlem hacmi ve neden böyle bir politika ile karşı karşıyayız? Bunu öğrenmek istiyorum. Bu sadece benim değil forumlarda göreceğiniz üzere yüzlerce küçük yatırımcının sorusudur. Gönderen : Tuğrul Kolat18.02.2019, 19:55

Mayıs 2012’den bu yana borsada işlem gören Halk Sigorta, dalgalı bir seyir izleyerek hareket ediyor. Hisse düzeltilmiş verilerle bir ara 2,23 TL’ye kadar yükselse de daha fazla çıkamadı. Özellikle Temmuz 2014’ten bu yana 80 kuruş ile 1,70 TL fiyat aralığında gidip geliyor. Arada destek ve direnç bölgeleri aşılsa da bu durum kalıcı olamamakta ve bir süre sonra tekrar yatay kanal içine dönmekte. Son olarak geçtiğimiz kasım ayında geçekleştirdiği çıkışla birlikte 1,75 TL’ye kadar yükseldiği gözleniyor. Ancak geçekleşen sert çıkışın gerekçesi olabilecek herhangi bir haber ya da gelişme bulunmuyor. Söz konusu hareketi daha ziyade spekülatif olarak değerlendirmek yerinde bir yaklaşım olacaktır. Sonrasında da aynı hızla gerilemesi söz konusu durumu destekler nitelikte. Halihazırda sermayesinin yüzde 6’sı borsada işlem gören şirketin halka açık kısmının yüzde 93,68’i Halk Yatırım’ın, yüzde 2,83’ü ise İş Yatırım’ın saklamasında bulunuyor. Bu itibarla hissenin toplu olduğunu söylemek pek de yanlış olmayacaktır. Gerek hissenin iki aracı kurumda toplanmış olması gerekse Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda bulunması işlem hacmini ister istemez daraltmakta ve aktif bir piyasanın oluşumuna engel olmakta. Son bir yıldaki işlem hacmi sadece 14 bin TL seviyelerinde bulunuyor. Düşük hacim hissede kısa süreli sert iniş çıkışlara yol açabilmekte. Ortaklık yapısına bakıldığında da hissenin toplu olduğu görülüyor. Sermayenin yüzde 89,18’inin Halk Bankası’na, yüzde 6,14’ünün Halk Yatırım’a aitken kalan yüzde 4,68 pay diğer hissedarlara ait bulunuyor. Borsada işlem yaparken firmanın kârlılığı kadar hacminin de takip edilmesinde yarar var.

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI