SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

SORU : Soda’nın bilançosuna bakarak favök’ü hesaplar mısınız? Bir de favök nasıl hesaplanır? Gönderen : Ece Demirci10.04.2019, 20:55

Faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr olarak tanımlanan FAVÖK, şirketin net esas faaliyet kârına amortisman giderlerinin eklenmesiyle bulunur. Söz konusu kalem daha ziyade vergi ve yatırım gibi maliyetlerin göz ardı edilerek kârın ne olduğunun tespiti amacıyla hesaplanmakta. Soda’nın 2018 yıl sonu bilançosunda göre FAVÖK’ü 957,5 milyon TL. Geçmiş yıl verileri incelendiğinde FAVÖK değerinin sürekli arttığını görmekteyiz. Şirketin yıl sonu kârı da istikrarlı bir şekilde artıyor. Firmanın düzenli olarak kârını artırması hissenin fiyatını olumlu yönde etkiliyor. Hisse bir süre yatay hareket etmekte bilahare yükselmekte ve sonrasında sindirdiği çıkışın ardından tekrar yukarı ataklarda bulunarak uzun vadede yükselen trendini sürdürmekte. Son olarak Mayıs 2018’de gerçekleştirdiği atağın ardından Ağustos 2018’den bu yana zirvesinde dalgalı bir seyir izliyor. Şimdilerde 7,21 TL’den işlem görüyor. Şirketle ilgili kamuya yapılan en son açıklama ise üretim fabrikasında gerçekleşen gaz sızıntısıyla ilgili. 7 Nisan 2019 günü şirketin fabrikasında yan ürün üretiminin gerçekleştirildiği ünitede gaz sızıntısından kaynaklı 36 çalışanın etkilendiği ve gerekli sağlık kontrollerinden sonra çalışanların taburcu edildiği belirtildi. Aynı açıklamada benzer bir arızanın yaşanmaması için gerekli önlemlerin alındığı ifade edilirken üretimin bu arızadan etkilenip etkilenmediğine dair bir bilgi verilmedi.

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI