SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

SORU : Son bir kaç gündür alımlarla yükselen Karsan bugün neden düştü? Hiç bir haber bulamadım. Tamamen spekülatif mi yoksa? Cevabınız için şimdiden teşekkürler. Gönderen : Vehbi Akbaş 25.03.2019, 07:02

Borsada işlem yaparken günlük hareketlere fazla takılmamalı. Önemli olan uzun vadede nasıl bir seyir izlediğidir. Netice her hisse günlük işlemlere bağlı olarak iner ve çıkar. Asıl önemli olansa uzun vadedeki yönelimini tespit edebilmektir. Bunun için en önemli gösterge şirketin mali durumudur. Eğer şirket gelir ve kârlılık noktasında istikrarlı bir büyüme sergiliyorsa buna bağlı olarak hissenin uzun vadede yükselme potansiyeli de artacaktır. Öte yandan zarar eden bir durum söz konusuysa o taktirde de düşme potansiyeli ağırlık kazanacaktır. Karsan’ın mali yapısı incelendiğinde ise 2017 yılındaki kârlılığı bir tarafa bırakacak olursak sürekli zarar eden bir yapı ile karşı karşıya kalındığı görülecektir. Son açıklanan 2018 yıl sonunda da zarar etti ve brikmiş geçmiş yıl zarar toplamı 451,3 milyon TL’ye ulaştı. Şirketin özsermayesi her ne kadar eksiye dönmese de sermayesinin altında bulunuyor. Bu anlamıyla zayıf bir mali yapıya sahip bulunuyor. Mali yapı daha yakından incelendiğinde dönem sonunda zarar açıklamasında finansal giderler kaleminden gelen giderin etkili olduğu gözleniyor. Firmanın yüksek borç yapısı esas faaliyetten elde edilen kârı eritiyor. Kârlı bir yapıya sahip olamaması hissenin fiyatını da olumsuz yönde etkiliyor. Şubat 2012’den bu yana borsada işlem gören hisse, taban seviyelerde bulunuyor ve arada gerçekleştirdiği yukarı ataklar bir süre sonra yerini düşüşe bırakıyor. Bu anlamıyla yukarı çıkışlar da sınırlı kalmakta. Son günlerdeki hareketliliği de bu kapsamda değerlendirmek gerekiyor. Tüm bunlardan ayrı olarak hissenin harekete geçtiği 12 Mart 2019 gününden sonra Fas’ta açılan toplam 350 adet otobüs ihalesine teklif verdiği duyuruldu. İhaleyle ilgili henüz bir gelişme söz konusu olmazken bunun dışında hissenin fiyat hareketini etkileyecek önemli bir gelişme bulunmuyor.

BU HİSSE İLE İLGİLİ DİĞER SORULAR (5)

KARSAN OTOMOTIV KARSN

Alış0,00

Satış10,09

Gün İçi En Düşük9,81

Gün İçi En Yüksek10,24

PD/DD3,91

FK78,70

Fiyat10,09

Değişim3,38%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI