SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıBEDELLİDEN GELEN BORÇLARA GİDECEK-
SORU : Bedelli sermaye artırımı Afyon üzerindeki etkisi hakkında bilgi verir misiniz? Gönderen : Hasan koçal12.02.2020, 20:05

Şirketlerin bedelli sermaye artırımına gitmesinin temelde iki nedeni vardır. Birincisi mali yapının zayıflığı ve bedelliden elde edilecek fonun borçlarının kapatılmasında kullanılması. İkincisi ise gerçekleştirilecek bir yatırımın finanse edilebilmesi. Birinci olasılıkta mali yapıyı düzeltme çabası öne çıkarken asıl amaç şirketin toparlanmasıdır. Böylesi sermaye artırımları sonrasında mali yapıda bir toparlanma gözlense de gelirin artmasına doğrudan bir katkısı beklenmemeli. Neticede amaç geliri artırmak değil zordaki mali yapıyı düzeltmektir. Yapılacak yatırıma kaynak bulma hedefiyle gerçekleştirilen bedelli sermaye artırımındaysa yatırımın tamamlanmasının ardından gelir ve kârlılığın artmasına doğrudan bir katkı beklenmeli. Böylesi bir olasılıkta hissedarların kazanç elde etme ihtimali de artıracaktır. Bu itibarla bedelli sermaye artırımlarında yatırımcıların bu yönü öne çıkarmalarında yarar vardır. Afyon Çimento’nun sermaye artırımını da bu çerçevede değerlendirmek yerinde olacaktır. Firma geçtiğimiz ocak ayında aldığı kararla 100 milyon TL olan çıkarılmış sermayesinin, tamamını nakit karşılamak üzere yüzde 300 bedelli artırarak 400 milyon TL’ye çıkaracağını duyurdu. Kararla 1 TL nominal değerli hisse için rüçhan hakkı 1 TL’den kullandırılacak. Yeni pay alma hakkının kullanılmaması halindeyse ana hissedar Çimsa, kalan payları alma taahhüdünde bulundu. Şirket bedelli sermaye artırımından elde edeceği fonu ise finansal borçların kapatılmasında kullanacak. Bu anlamıyla ortada herhangi bir yatırımın olmadığını not etmek yerinde olacaktır. Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin mali yapısı incelendiğinde 2018 faaliyet döneminde kârı azaldığı gözleniyor. 2019 dokuz aylık bilançosunda ise zarara döndü. Yılın son çeyreğinde önemli bir gelişme olmaması halinde firmanın yıl sonunda da zarar açıklaması sürpriz olmayacak. Mevcut şartlarda mali yapısı daha güçlü firmaların takip edilmesinde yarar var.

BU HİSSE İLE İLGİLİ DİĞER SORULAR (5)

AFYON CIMENTO AFYON

Alış0,00

Satış14,45

Gün İçi En Düşük13,97

Gün İçi En Yüksek14,66

PD/DD1,46

FK5,82

Fiyat14,45

Değişim-0,28%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI