SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

SORU : Enerji hisselerinden hangisini önerirsiniz? Akenerji hissesini alayım mı? Bilgilendirirseniz memnun olurum. Gönderen : Mehmet Söyler08.04.2019, 22:36

Borsada yatırımda bulunurken takip edilen firmanın mali durumu kadar içinde yer aldığı sektör ve ülkenin genel ekonomisini de göz önüne almakta yarar var. Bu anlamıyla yatırımda bulunulması düşünülen firmanın içinde yer aldığı sektörün büyüyen bir yapıya sahip olup olmadığı takip edilmeli. Söz konusu gözlem aynı zamanda firmanın ileriye dönük performansı hakkında ipucu verecektir. Ak Enerji’yi değerlendirirken de bu bakış açısını korumak gerekiyor. Şirketin içinde yer aldığı sektörün performansını gösteren BIST Elektrik Endeksi incelendiğinde Ocak 1997’den bu yana arada yukarı yönlü çıkışları olsa da daha ziyade yatay ve dalgalı bir seyir izlediği görülecektir. Elektrik Endeksi 1998 yılında en yüksek 6.327’ye kadar çıkarken sonrasında hızla değer yitirdi ve şimdilerde 3.157 seviyelerinde bulunuyor. Arada geçen uzun zaman diliminde yükselmesi bir yana sürekli geriledi. Şüphesiz bunda sektörde yer alan firmaların kârlı bir yapıya sahip olamamasının etkisi bulunuyor. Sektörün kârlı bir yapıya kavuşamaması şirketlerin mali yapısını daraltırken performanslarını da ister istemez olumsuz yönde etkiledi. Ak Enerji de bu olumsuzluktan etkilenen firmalardan. Şirket geçen süre zarfında zarar üretmekten kurtulamadı. Son açıklanan 2018 yıl sonu bilançosunda ise zarar daha da arttı. Şirketin birikmiş geçmiş yıl zarar toplamı 1,4 milyon TL seviyesinde bulunuyor. Oluşan zarar firmanın özsermayesinin sermayesinin altına kaymasına yol açtı. Şirketin artan gelirine rağmen özellikle finansal giderlerdeki artış yıl sonunda zararın büyümesinde etkili oluyor. Bu durum ister istemez hissenin fiyatını da geriletiyor. Hisse, 2010 yılından bu yana sürekli olarak geriliyor. Yaşanan düşüşün ardından geçtiğimiz yıl nominal değerinin altına kaydı. Şimdilerde 57 kuruştan işlem görmekte. Ancak hissenin bu seviyelerde tutunması fazla anlamlı kabul etmemeli.. Asıl önemli olan yükselebilmesidir ki bu da kârlı bir bünyeye kavuşması ile mümkün olabilecektir. Mevcut şartlarda henüz firmanın kâra geçeceğine dair bir işaret alınabilmiş değil.

BU HİSSE İLE İLGİLİ DİĞER SORULAR (5)

AK ENERJI AKENR

Alış0,00

Satış25,04

Gün İçi En Düşük21,72

Gün İçi En Yüksek26,52

PD/DD1,32

FK3,62

Fiyat25,04

Değişim3,81%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI