E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaNeden DüştüTürk Demir Döküm'de 6 saatte özel durum ---

Türk Demir Döküm'de 6 saatte özel durum

Türk Demir Döküm'de 6 saatte özel durum
03 Temmuz 2014 - 11:19 borsagundem.com

Türk Demir Döküm hisselerinde yaşanan sert hareketlerin arkasından borsadan ayrılma kararı çıktı

Türk Demir Döküm hisselerinde son 1 haftalık süreçte yaşanan sert fiyat hareketlerinin nedeni, dün akşam KAP'a yapılan açıklama ile ortaya çıktı. Hisseler 5,19 TL'den başlayan ani ve sert yükselişle kısa sürede 6,86 TL'ye kadar yükseldi. Yatırımcılar  ve borsa çevrelerinde yükselişin nedeni merak edilirken, 02/07/2014 (DÜN) tarihinde 1. seansta Borsa İstanbul otomatik seans durdurma sistemi tarafından olağandışı miktar-fiyat hareketleri nedeniyle kapatılan Türk Demir Döküm pay sırası, Şirketten yapılan açıklama ile yeniden açıldı. Türk Demir Döküm'den KAP'a yapılan açıklamada olağandışı fiyat hareketleriyle ilgili olarak kamuya açıklanmamış bir durum olmadığı belirtildi. Seans durdurma uygulamasının ardından açılan hisse sırasında bu kez sert düşüş yaşandı. Hisse sırası 6,86 TL ile 5,98 TL arasında dalgalandıktan sonra 6,30 TL'den kapandı.

6 saatte ortaya çıkan özel durum

Ancak yine dün akşam Borsa kapandıktan sonra gelen yazı ise piyasa çevrelerinde soru işaretlerine neden oldu. Şirketin hakim ortağı tarafından yapılan açıklamada (Vaillant) yüzde 3,78'i halka açık olan hissede 300 lot alım yapılarak Türk Demir Döküm'ün diğer ortaklarını ortaklıktan çıkarmaya hak kazandığı belirtildi. Bununla birlikte hakim ortak Vaillant'ın 1,00 TL nominal değerli pay için 5,2873 TL'den ayrılma hakkı belirlediği ve borsa kotundan çıkmak için Borsa İstanbul'a başvuracağı açıklandı.

Yatırımcılar  ve Borsa cephesinde ise Borsa kotundan ve Sermaye Piyasası Kanunu kapsamından çıkmak isteyen bir Şirket'in bu kararını özel durum olarak görmemesi ve karar öncesi hisselerde olağandışı fiyat hareketlerinin yaşanması, çeşitli soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden oldu.

Türk Demir Döküm'den KAP'a yapılan açıklama şöyle:

''1 Temmuz 2014 tarihi itibariyle, hakim ortağımız Vaillant Saunier Duval Iberica S.L ("VSDI"), Türk Demir Döküm Fabrikaları A.Ş.'nin ("TDD") çıkarılmış toplam 54.000.000 TL sermayesinin 51.940.357,147 TL'sine dolayısıyla toplam sermayesinin ve oy haklarının %96.1858 'ine sahip idi ve Seri II 27.1 No.'lu Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakları Tebliği ("Tebliğ") uyarınca hakim ortak konumunda bulunmaktaydı.

VSDI tarafından 2 Temmuz 2014 saat 17.31'de, (i) VSDI'nin 2 Temmuz 2014 tarihinde TDD'ye ait toplam 300 TL nominal değerli ek pay satın aldığı ve Tebliğ'in geçici 1. maddesi uyarınca TDD'nin diğer ortaklarını ortaklıktan çıkarmaya hak kazandığı ve (ii) yine 2 Temmuz 2014 tarihinde diğer ortaklarımızın ortaklıktan çıkarılması hakkını kullandığı hususlarında bilgilendirilmiş bulunuyoruz. Bu kapsamda, VSDI tarafından ortaklıktan çıkarma sürecinin tamamlanması için gerekli işlemlerin tarafımızca yerine getirilmesi talep edilmiştir.

Ayrıca VSDI tarafından, ortaklıktan çıkarma bedelinin Tebliğ'in 7. maddesi uyarınca toplam 1,00 TL nominal değerli pay için 5,2873 TL olarak belirlendiği Şirketimiz'e bildirilmiş bulunmaktadır. VSDI'nin başvurusunun değerlendirilmesinin ardından Şirketimiz, tüm gerekli koşulların sağlanmış olması kaydıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na VSDI ile ilgili ihraç belgesinin onaylanması için başvuracaktır.

Şirketimiz, tüm gerekli koşulların sağlanmış olması kaydıyla, Tebliğ uyarınca borsa kotundan çıkarılmak için Borsa İstanbul A.Ş.'ye başvuracak ve akabinde Sermaye Piyasası Kurulu tarafından re'sen Sermaye Piyasası Kanunu kapsamından çıkarılacaktır.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ah gurbet12 Temmuz 2014 02:01

    lutfen arkadaslar mimere vede spkya suc duyurusunda bulunun hakkimizi aramamiz lazim gerekirse dava acalim nedir buya resmen soygunculuk 10dan al 5den ver milletin zararini kim karsilayacak

  • dx06 Temmuz 2014 00:18

    Yatırımcı Bet,ben de eski bir Tudof yatırımcısıyım ama dediğiniz gibi değil bence çünkü her sene zarar açıklardı ve onca sene beş kuruş temettüsünü görmedim.Kaldı ki halka açıklık oranı çok düşmüştü ve maniplasyona çok açıktı.Büyük fonlar bu kadar az halka açık şirketlerin hissesini almazlar.Umarım zararda değilsinizdir.Herşey gönlünce olsun

  • Makdul yatırımcı05 Temmuz 2014 21:40

    3 kuruş verip yatırımcıyı kovuyorsa kendisi de aynı fiyata şirketi satmayı kabul etmeli! Binlerce Türk yatırımcısı Almanlara yem edilmemeli. Daikin'e teklif edilsin anında alır 10 TL'ye Demirdöküm'ü. Airfel'e 2 katını saydı alırken.

  • Tarık05 Temmuz 2014 12:31

    BİST bu hisse yükselirken işlem durduruyor da düşüşde neden durdurmuyor. Tek umudumuz SPK. Aman goldaş gibi yatırımcıyı harcama.

  • hakan03 Temmuz 2014 13:57

    ortaklıktan cıkarma teblıgının bastan hatalı yazıldıgı sırketın yuzde 5 ve altı halka acık kısmını yuzde 100 u ıcın fıayt belırlemesıdır.buna spk adıl bedel adını koymus dunyada orneklerı yoktur.adil bedel bu olamaz fıyatı sadece borsa degerılyle olusturmaz kucuk yatırmıcıya ıhanetten ote degıldır.spk bu teblıgı bırannce ıyılestırmelı.

  • satın alım amaçları değişiktir 03 Temmuz 2014 13:43

    yabancılar bazen rakibi bitirmek için alım yapar ve o şirketi bitirir piyasadan siler

  • Yatırımcı03 Temmuz 2014 13:05

    Demirdöküm borsanın ilk şirketlerinden. Vehbi Koç'un göz bebeği idi. 2007 yılında Alman Vaillant firmasına satışından önce sürekli kar eden, temettü veren, bedelsiz pay veren bir şirketti. Satın almadan sonraki 5,77 € (güncel kurla 16,75 TL) çağrı neticesinde Vaillant'ın şirketteki hissesi %96 seviyesine ulaştı. Ne olduysa Vaillant'a satışından sonra oldu. Vaillant önce şirketin Avrupa'ya olan ihracatını sınırlandırarak büyümesini durdurdu. Sonra sürekli anlaşılmaz bir biçimde şüpheli alacaklar kalemi ile bilançolarda zarar gösterdi. 6 yıl içerisinde yalnızca İngiltere'deki "Heatline" marka isim hakkını sattığı 2012 yılında çok cüzi miktarda bir kar bildirdiler. Öyle ki çıkarılmış sermayesi 54 milyon TL olan Demirdöküm'ün 2014 ilk çeyrek bilançosundaki birikmiş şüpheli alacak kalemi 110 milyon TL seviyesine ulaştı; Yani sermayesinin 2 katı şüpheli alacak zararı yazdı şirket. Bu rakam ciro içerisinde anormal bir oran. Son 3 yıldır Antalya'dan kalkıp bizzat şirketin İstanbul'daki genel kuruluna katılıyorum. İlk kez bu sene yöneticileri ne yaptığını bilir ve bu seneki performanstan umutlu gördüm. İlk çeyrek bilançodaki %50 ciro artışı gayet güzeldi. Seneye iyi bir başlangıç yaptıklarını söylüyorlardı. Ekte şirket hissesinin borsa endeksi ile karşılaştırmalı grafiğini gönderiyorum. Göreceğiniz gibi hisse üzerine son 3 senedir inanılmaz bir baskı uygulandı. Borsa endeksi rekorlar kırarken biz Demirdöküm (TUDDF) yatırımcısı olarak hep mağdur olduk ve sabrettik. Her zaman arkasında bir Alman devinin olduğunu teknolojisi ve Türkiye'deki büyük pazar payı, marka bilinirliği ile toparladığında eski parlak günlerine döneceğinden emindim. Şirkete defalarca yarın ileride şirket kar etmeye başladığında bizi ve borsaya açıklığı angarya görüp borsadan çıkıp çıkmayı düşünüp düşünmeyeceğini sordum ve her defasında Vaillant büyük şirket, öyle bir düşüncesi yok, olsa da zaten sadece 2 milyon lot var dolaşımda hisse başına 10-15 ne olursa ödeyip satın alır borsadan çıkar şeklinde yanıt aldım. Çok ilgili bir yatırımcıyım, araştırırım, sürekli şirketten bilgi talep ederim. Kendimi şirketin ortağı olarak görür hatta şirket için projeler, fikirler üretir ve bunları şirkete iletirim. Hisse grafiğinden gördüğünüz gibi şirket son 5 yılın en dip seviyesinden yeni yürürlüğe giren tebliği kullanarak yıllarca hisseye, şirkete güvenmiş yatırımcının elinden, 300 lot gibi traji-komik bir hisse alımı yaparak hisselerini gasp etmeye çalışmakta dün gönderdiği haber ile. SPK bu tebliği çıkarırken nasıl olurda böyle ard niyetlerin olabileceğini göz önünde bulundurmaz? Hakim ortak istediği fiyata hisseyi indirip bir ay orada tutarak borsadan hisseleri çekebilir mi yani? Şirket bu hareketiyle kanımca son 3 senedir hisse fiyatının düşmesinin kendi manipulasyonu olduğunu itiraf etmiş bulunmakta. Türkiye'de yatırımcının hakkını koruması gereken kurum olan SPK böyle birşeye nasıl izin verir? Borsa Gündem olarak sesimiz olmanızı arz ederim.