E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiZeybekçi: Orak bile Çin'den geliyorsa...---

Zeybekçi: Orak bile Çin'den geliyorsa...

Zeybekçi: Orak bile Çin'den geliyorsa...
30 Ocak 2015 - 03:28 borsagundem.com

Çin malı istilası, Ekonomi Bakanı'nı çileden çıkardı. Zeybekçi, "Köyde kullandığımız orak bile Çin'den geliyorsa iş zıvanadan çıkmıştır" dedi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’ye mobilya, deri konfeksiyon, kerpeten, pensenin bile yurtdışından geldiğini belirterek, “Köyde kullandığımız orak bile Çin’den geliyorsa iş zıvanadan çıkmıştır” dedi. Neşe Karanfil'in Hürriyet'teki haberine göre Türk geleneksel halıların bile Çin’de üretildiğini kaydeden Zeybekci, bunlar üzerinde bir çalışma yaptıklarını söyledi. Elektronik sektörü ile ilgili çalışmaların bitme noktasına geldiğini ifade eden Zeybekci, cep telefonu ve tabletin Dünya Ticaret Örgütü’ne havale edildiğini söyledi.

NEREDEN ÇIKTI

Lüks tüketimin vergilendirilmesine ilişkin ilk sinyal geçen yıl ekim ayında yayımlanan 2015-2017 Orta Vadeli Program’da ortaya çıktı. Orta Vadeli Program’da, yurt içi tasarrufları artırmak amacıyla uluslararası yükümlülükler gözetilerek lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları tespit edilerek caydırıcı vergilendirme yapılacağı belirtildi. Lüks tüketimi olan ancak vergisi olmayan ürünler bir yandan taranırken, diğer yandan da yurtiçine giren ve tüketimi yoğun olan lüks ürünlerle ilgili Ekonomi Bakanlığı bir çalışma başlattı. Bu çalışmada Türkiye’ye aşırı sübvansiyonlu gelen ürünler incelenmeye başlandı. Başta cep telefonu ve bilgisayar olmak üzere bu ürünler üzerindeki işçilik, montaj ve diğer maliyetlerle fiyat farkının nasıl artırıldığı araştırıldı.

ELEKTRONİK TAMAM

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Hürriyet’e elektronik sektörü alanında çalışmaların bitirilme aşamasına geldiğini belirterek, “Soruşturması bir noktaya geldi, iki-üç aya kadar hepsi bitecek” dedi. Zeybekci’nin verdiği bilgiye göre cep telefonu ve tablet ile ilgili soruşturma bitti ve gönderildi. Bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bakkal dükkanından ciklet alır gibi bir tane daha alıyor” diyerek cep telefonu satışları ile ilgili eleştirisini gündeme getirmişti. Öncelikle soruşturmanın yapıldığını, daha sonra dosyanın Dünya Ticaret Örgütü’ne gönderildiğini anlatan Zeybekci, karar çıkması halinde de sonucun Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu anlattı. Eğer Dünya Ticaret Örgütü’nden karar çıkarsa Bakanlar Kurulu’na sunulacak kararla örneğin Çin’den gelen cep telefonlarının ithalatına ek vergi getirilebilecek. Bu da satış fiyatını artıracak. Antidamping ithal edilen ülkeye ek vergi anlamına geliyor. Ancak bunun için soruşturma açılması gerekiyor. Bu sonuca göre söz konusu ülkeye uygulanan gümrük vergisi artırılabiliyor.

220 milyar dolar ithalat

Geçen yılın ilk 11 ayında 220 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Elektrikli makina ve cihazlar, ses kaydetme, televizyon kategorisinde kasım ayında 1,5 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Ocak-kasım döneminde ise bu kalemde geçen yıla göre yüzde 0,8 artışla 16 milyar 242 milyon dolarlık ithalat yapıldı. 2014’ün ilk 9 ayında 9.2 milyar liralık akıllı telefon satışı gerçekleşti. 2013’ün ilk 9 ayında akıllı telefonlar için 7.3 milyar liralık harcama yapılmıştı. 2013’ün ilk 9 ayında 9 milyon adet akıllı telefon satılmıştı. Bu rakam 2014’ün ilk 9 ayında 8.6 milyon adet oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)