E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi​Zeybekci ihracat rakamlarını değerlendirdi---

​Zeybekci ihracat rakamlarını değerlendirdi

​Zeybekci ihracat rakamlarını değerlendirdi
01 Ağustos 2014 - 22:55 borsagundem.com

"İhracatın büyümenin motoru olmayı bu çeyrekte de sürdüreceğine ve 2014 yılı için öngördüğümüz orta vadeli ihracat hedefine ulaşacağımıza inanıyorum"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İhracatın büyümenin motoru olmayı bu çeyrekte de sürdüreceğine ve 2014 yılı için öngördüğümüz orta vadeli ihracat hedefine ulaşacağımıza inanıyorum" ifadesini kullandı.

Zeybekci, yazılı açıklamasında, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) bugün açıkladığı temmuz ayı ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İhracatın geçen yılın aynı ayına göre değişmeyerek 12 milyar 539 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmesinin bayram etkisi ve Irak'taki mevcut durumun yarattığı gerilemeden kaynaklandığını belirten Zeybekci, ihracatçı birlikleri kayıt rakamları ve TÜİK'in açıkladığı 6 aylık ihracat rakamları birlikte değerlendirildiğinde 7 aylık ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 artarak 92 milyar 711 milyon dolara ulaştığını, 12 aylık ihracatın ise 156,2 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Sektör bazında ihracat rakamları
Temmuz ayında sanayi ürünleri ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 artarak 10 milyar 597 milyon dolar olduğunu belirten Zeybekci, söz konusu ihracatın ocak-temmuz döneminde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 6,2 artışla 73 milyar 338 milyon dolara yükseldiğini ifade etti.

Tarım ürünleri ihracatının temmuzda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 8,9 azalarak 1 milyar 536 milyon dolara düştüğünü ifade eden Zeybekci, söz konusu ihracatın bu yılın ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 5,5 artarak 12 milyar 479 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

Madencilik ürünleri ihracatının temmuz ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 8,9 azalarak 406 milyon dolar olduğunu belirten Zeybekci, söz konusu ihracatın bu yılın ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 5,8 azalarak 2 milyar 778 milyon dolar gerçekleştiğini bildirdi.

Sanayi ürünleri grubunun toplam ihracat içindeki payının yüzde 84,5, tarım ürünlerinin payının yüzde 12,2, madencilik ürünlerinin payının ise 3,2 olduğuna dikkati çeken Zeybekci, ocak-temmuz dönemi genel olarak değerlendirildiğinde, sanayi ürünleri grubunun toplam ihracat içindeki payının yüzde 82,8, tarım ürünlerinin payının yüzde 14,1, madencilik ürünlerinin payının ise yüzde 3,1 olduğunu belirtti.

Zeybekci, açıklamasında şunları kaydetti:
"Otomotiv sektörü ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 oranında artışla 1 milyar 994 milyon dolar ihracat gerçekleşti. 2014 Ocak-Temmuz döneminde otomotiv sektörü 2013 yılına göre yüzde 9,7 artışla 13 milyar 709 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirerek en çok ihracat yapılan sektör oldu.

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 2014 yılı temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 oranında artarak 1 milyar 727 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştı. 2014 yılı ocak-temmuz dönemi genelinde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,2 oranında artışla 11 milyar 159 milyon dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı gerçekleştirdi ve en fazla ihracat gerçekleştirilen ikinci sektör oldu.

2014 yılı temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 oranında artış gösteren kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 1 milyar 581 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Sektörün ihracat rakamı 2014 yılı ocak-temmuz döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 oranında artış göstererek 10 milyar 476 milyon dolara ulaştı ve sektör en fazla ihracat gerçekleştiren üçüncü sektör olmuştur."

Çelik sektörünün 1 milyar 60 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Zeybekci, elektrik, elektronik, makine ve bilişim sektörünün de 988 milyon dolarlık ihracat yaptığını vurguladı.

Ülke ve ülke grupları bazında ihracat
Temmuzda AB ülkelerine ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,3 artarak 5 milyar 918 milyon dolar seviyesine ulaştığını belirten Zeybekci, ocak-temmuz dönemi itibarıyla bu ülkelere yapılan ihracatın 2013'ün aynı dönemine göre yüzde 13,6 artarak 40 milyar 338 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Ocak-temmuz döneminde AB'nin ihracattan aldığı payın yüzde 45,5 olduğunun altını çizen Zeybekci, "Söz konusu veriler ışığında AB ülkelerine ihracatımızın genel ihracattan aldığı payın hem aylık hem kümülatif düzeyde arttığı görülmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatın temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 azalarak 1 milyar 970 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Zeybekci, bu ülkelere yapılan ihracatın ocak-temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 6,9 artarak 16 milyar 689 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatın genel ihracattan aldığı payın aylık düzeyde azalırken, kümülatif düzeyde arttığını vurgulayan Zeybekci, şöyle devam etti:

"2014 yılı temmuz ayında toplam 222 ülke/gümrük bölgesine yönelik ihracat yapılmıştır. Ocak-temmuz döneminde ise toplam 242 ülke ve gümrük bölgesine ihracat gerçekleştirilmiştir. 2014 yılı temmuz ayında 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 30 olmuştur. 2014 yılı ocak-temmuz döneminde 100 milyon dolardan fazla ihracat yaptığımız ülke sayısı ise 94'tür.

Temmuz ayında en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler sıralamasında ilk 5'te Almanya (1 milyar 331 milyon dolar), İngiltere (892 milyon dolar), İtalya (587 milyon dolar), Fransa (570 milyon dolar) ve Irak (570 milyon dolar) yer almıştır. 2014 yılı temmuz ayında en çok ihracat yaptığımız ilk 10 ülke sıralamasında 6. sırada Rusya Federasyonu, 7. sırada ABD, 8. sırada İspanya, 9. sırada İran ve 10. sırada Hollanda yer almaktadır.

2014 yılı ocak-temmuz döneminde en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler sıralamasında da ilk 5’te Almanya (8 milyar 866 milyon dolar), Irak (6 milyar 334 milyon dolar), İngiltere (5 milyar 631 milyon dolar), İtalya (4 milyar 274 milyon dolar) ve Fransa (3 milyar 935 milyon dolar) yer almıştır."

İller bazında ihracat
Zeybekci, temmuzda en çok ihracatın sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara'dan yapıldığını bildirdi.

Söz konusu ayda 14 ilin 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini belirten Zeybekci, ocak-temmuz döneminde ise 46 ilin 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirme başarısı gösterdiğinin altını çizdi.

Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte, beklentilerin üzerinde, yüzde 4,3 büyüme kaydettiğine dikkati çeken Zeybekci, milli gelire net ihracatın katkısının 2,70 puana ulaşarak 2012'nin ikinci çeyreğinden beri ihracatın büyümeye yaptığı en yüksek orana ulaştığını bildirdi.

Zeybekci, söz konusu büyümede özellikle Avrupa ile artan dış ticaretin önemli etkisi olduğunu belirterek, "Yine göstergeler cari açıktaki düzelmenin sürdüğünü, cari açığın finansman tarafının da küresel gelişmelerle paralel şekilde iyileştiğini göstermektedir. Küresel ekonomide 2013 sonunda gözlenen toparlanma ve özellikle ABD ve AB piyasalarında ortaya çıkan olumlu havanın global ticarete olduğu gibi ülkemiz dış ticaretine önemli katkılar sağlayacağını öngörüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Çevre ülkelerde yaşanan olumsuzluklara rağmen, ihracatçıların çalışmalarına büyük bir özveriyle devam ettiğini ifade eden Zeybekci, "Özellikle en büyük ihracat pazarımız olan AB pazarında ihracatımızda yaşanan artışlar 2014 yılı orta vadeli program hedefine ulaşmamızda en büyük katkıyı sağlayacaktır. İhracatın büyümenin motoru olmayı bu çeyrekte de sürdüreceğine ve 2014 yılı için öngördüğümüz orta vadeli ihracat hedefine ulaşacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)