E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYunanistan'ın çıkışı Euro Bölgesini etkiler mi?---

Yunanistan'ın çıkışı Euro Bölgesini etkiler mi?

Yunanistan'ın çıkışı Euro Bölgesini etkiler mi?
23 Nisan 2015 - 13:47 borsagundem.com

IHS Global Insight Kıdemli Ekonomisti Iscaro, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasının bölgeyi önemli derecede etkilemeyeceğini söyledi

IHS Global Insight Kıdemli Ekonomisti Diego Iscaro, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasının (Grexit) bölgeyi önemli derecede etkilemeyeceğini belirterek, "Yunanistan gibi kurtarma paketine karşı olan siyasi oluşumların yoğun olduğu ülkelerin bölgedeki üyelikleri test edilebilir" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Iscaro, Grexit senaryosunun gerçekleşmesi durumunda bu durumun  Euro Bölgesi üzerindeki etkilerinin sınırlı olacağını kaydederek, kurtarma fonu (ESM),  ikincil piyasadan tahvil alım programının (OMT) ve parasal genişlemenin (QE) olası bir Grexit'in meydana getirebileceği olumsuz etkilere karşı kalkan olacağını dile getirdi.

Iscaro, söz konusu araçların tahvil piyasası üzerindeki etkileri de sınırlandıracağını aktararak, Grexit sonrasında  Avro Bölgesi ülkelerindeki tahvil getirilerinin artabileceğini ancak,Yunanistan gibi kurtarma paketine karşı olan siyasi oluşumların yoğun olduğu ülkelerin de bölgedeki üyeliklerinin test edilebileceğini vurguladı.

Kreditörlerle anlaşma sağlayamaması durumunda, ülkenin temerrüde düşebileceğini ya da Euro Bölgesi'ndeki varlığının sona erebileceğini ifade eden Iscaro, ancak temerrüde düşmenin Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkacağı anlamına gelmediğini belirtti.

İngiltere'de büyümenin Avrupa'daki belirsizlikten olumsuz etkilenebileceğini söyleyen Diego Iscaro, sterlinin euroya karşı güçlenmesinin de ülkenin ihracatını olumsuz etkileyebileceğini, Grexit'in İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE)  faizleri artırmasını da geciktirebileceğini dile getirdi.

DekaBank Başekonomisti Ulrich Kater ise Grexit'in ekonomiden ziyade politik etkilerinin olabileceğini, Grexit'in finansal piyasalar için sindirilebilir bir durum olduğunu ancak, Yunanistan'ın ekonomiden ziyade politik ve jeopolitik olarak daha ön planda olduğunu vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)