E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYunanistan'a not tehdidi---

Yunanistan'a not tehdidi

Yunanistan'a not tehdidi
28 Ocak 2015 - 21:11 borsagundem.com

Standard & Poor's Yunanistan'ın kredi notunu negatif izlemeye aldı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Yunanistan'ın kredi verenlerle görüşmelerinin ertelenmesi halinde kredi notunun düşürülebileceğini açıkladı.

S&P'den yapılan açıklamada Yunanistan'ın B/B kredi notunun, siyasi belirsizlik nedeniyle negatif izlemeye alındığı ifade edildi. Karara gerekçe olarak ise, Yunanistan'da yeni göreve gelen hükümetin ekonomik ve bütçe noktalarında savunduğu görüşlerin, önceki hükümet ve kredi veren kuruluşların arasında anlaşılan taslağa uymaması gösterildi.

S&P'nin açıklamasında ayrıca, yeni hükümetin kurumlarla bir anlaşma sağlayamaması halinde, Yunanistan'ın fonlama pozisyonunun ve kredi değerliliğinin zayıflacağı belirtildi. Açıklamada, Yunanistan'ın AB, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu ile müzakerelerinin aksaması halinde ülkenin borcunu ödeme imkanını azalacağı gerekçesi ile notun düşürülebileceği de dile getirildi.

Yunanistan'da yeni kurulan Syriza hükümeti, seçim kampanyası boyunca ülke borcunun silineceğini vaat etmiş, ancak kredi veren kurumlar bunun söz konusu olmayacağını açıklamıştı. Yeni Maliye Bakanı Yanis Varoufakis Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalması gerektiğini düşünse de, kurtarma planlarını tuzak olarak niteleyen bir isim.

Başbakan Alexis Tsipras ve Varoufakis kredi veren kurumlarla çatışmaya girmeyeceklerini belirtseler de, piyasalar bugün diğer Avrupa hükümetleri ile uzun sürebilecek bir savaşı öngörerek, ciddi kayıplar yaşadı.

Yunanistan hisse senetleri ve tahvilleri, yeni bakanların bazı devlet varlıklarının satışının duracağını ve asgari ücretin artacağını açıklamalarının arından bugün sert düşüşler kaydetti. 3 yıllık tahvil faizi 2.66 yüzde puanı artarak yüzde 16.69'a çıktı. Gösterge ASE Endeksi ise bugün yüzde 9.2 gerileyerek, 2012'den bu yana en düşük seviyeye indi. En çok kayıp yasayan hisse senetleri bankalar oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)