E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiUkrayna ekonomisi daralacak---

Ukrayna ekonomisi daralacak

Ukrayna ekonomisi daralacak
03 Eylül 2014 - 07:14 borsagundem.com

IMF, Ukrayna'daki ekonomik krizin artan jeopolitik gerilimle derinleştiğini belirterek, bu yılki küçülme oranını yüzde 5'ten yüzde 6,5'e revize etti

Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukrayna'daki ekonomik krizin, artan jeopolitik gerilimle derinleştiğini ve ülke ekonomisinin 2014'te yüzde 6,5 oranında küçülmesinin beklendiğini açıkladı.

IMF, Ukrayna ekonomisine ilişkin yıllık gözden geçirme raporunda, "ülkenin doğusundaki tansiyonun tırmanmasıyla ekonominin daha da kötüleştiğine, ödemeler bilançosundaki dengesizliğin ve mali baskıların arttığına" dikkati çekildi. Raporda, Ukrayna hükümetinin, IMF destekli programı uygulamaya koymasına karşın, mayıs sonu itibarıyla karşılanması beklenen performans kriterlerinden sadece birini yerine getirebildiği ifade edildi. Hükümetin 2014 hedeflerinin bazılarına ulaşmasının mümkün olmayacağı görüşüne yer verilen raporda, ekonominin gidişatının Rusya ile yaşanan krizin çözümüne bağlı olduğu belirtildi.

Ukrayna ile yapılan 17 milyar dolarlık stand-by anlaşması çerçevesinde verilecek 1,39 milyar dolarlık ikinci krediyi 29 Ağustos'ta onaylayan IMF, raporunda ülkenin doğusundaki çatışmaların devam etmesi durumunda fonlama ihtiyacının 19 milyar dolar daha artabileceğini dile getirdi. Bunun yanı sıra, ülkeye verilecek üçüncü ve dördüncü kredilerin birleştirilerek, aralık ortasında ödenmesinin planlandığı bildirildi.

Raporda, Ukrayna'nın bu yıl 3,4 milyar dolar bütçe açığı vereceği öngörülürken, ülkenin milli gaz şirketi Naftogaz'ın da finansal yardıma ihtiyacı olduğunu yorumu da yer aldı. Rus gaz şirketi Gazprom ve Naftogaz arasındaki ihtilafın fiyatları artıracağı ve doğal gaz arzını olumsuz etkileyeceği ileri sürüldü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)