E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürk çelikçinin tesellisi Meksika---

Türk çelikçinin tesellisi Meksika

Türk çelikçinin tesellisi Meksika
23 Nisan 2014 - 05:24 borsagundem.com

ABD’nin damping soruşturması kapsamında Türkiye’den ithal çeliğe yüzde 2.6, Meksika’dan ithal edilene yüzde 66.7 vergi koyması sektörü sevindirdi

ABD Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı soruşturma kapsamında Türkiye’den giden bazı ürünlere yüzde 2.6 vergi koyması, sektöre “umut” oldu. Hacer Boyacıoğlu'nun Hürriyet'teki haberine göre Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, “Yüzde 2 ihmal edilebilir bir rakam. Aynı soruşturma kapsamında Meksika’ya ise yüzde 20 ila 66 arasında vergi konuldu. Bu süreç böyle tamamlanırsa, Meksika’nın boşluğunu Türkiye doldurabilir” dedi. ABD, Türk çelik sektörünün 4. önemli pazarı.

HAKSIZ FİYATLAMA

ABD Ticaret Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Ticaret İdaresi tarafından geçen eylül ayında başlatılan soruşturmada Türkiye ve Meksika kökenli bazı firmaların sattığı bir takım demir çelik ürünlerinde damping yapıldığı sonucuna varıldı. ABD çelik üreticilerinin talebi üzerine başlatılan soruşturma, yapı endüstrisinde kullanılan ve inşaat betonunu güçlendirmeye yarayan çelik çubukların ülkeye ithalinde maliyet altı haksız fiyatlama yapıldığı iddiasını taşıyordu. Soruşturmada, Meksika kökenli firmaların yüzde 20 ila yüzde 66 arası damping yaptığı sonucuna varılırken, Türk firmalarında bu oran yüzde 2,6 olarak saptandı.

SON KARAR TEMMUZDA

Türk ve Meksika şirketleri damping iddialarını reddederken, ABD firmalarının iç pazarda büyük bir hakimiyeti olduğunu ifade etti. Bakanlık, kesin kararın verileceği 2 Temmuz öncesinde aldığı geçici kararla Türkiye’den yapılan ithalata yüzde 2.6’ya kadar damping vergisi, Meksika şirketlerine ise yüzde 66.7’ye kadar varan oranlarda vergi getirdi. ABD Ticaret Bakanlığı’nın vardığı sonuç, damping soruşturmasının ilk değerlendirmesini oluşturuyor. 
Türk demir-çelik sektörü ise, soruşturmanın ilk sonuçlarını ‘olumsuzluktan olumlu bir sonuç çıkarabiliriz’ sözleriyle değerlendirdi. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, ABD’li üreticilerinin ABD pazarında daha güçlü yer edinmek için açtıkları bir soruşturmanın söz konusu olduğunu söyledi. Kendilerinin de olayın başında bu soruşturmaya Türk firmalarının dahil olmasının doğru olmadığını ilettiğini belirten Yayan, “Gelinen noktada ilk sonuçlar açıklandı. İki firmamız İçdaş ve Habaş için vergi sıfır olacak.  Kalanlar için yüzde 2.64 gibi küçük bir rakam. Yüzde 2.64 ihmal edilebilir bir rakam” dedi.

4’ÜNCÜ BÜYÜK İHRAÇ PAZARI

Kesin sonuçların ise önümüzdeki aylarda belli olacağını kaydeden Veysel Yayan, “Ümit ederiz ki, nihai sonuçlar geldiğinde yüzde sıfır noktasına geliriz veya 2.64’ü geçmez. Ama Meksika’ya uygulanan rakamlar çok daha yüksek. Meksika’nın yüksek oranlı vergi ödemesi Türk çelik sektörüne olumlu yansıyabilir. Sadece   inşaat demiri değil, doğalgaz borularında da damping vergisi uygulanabilir. Amerika bizim 4. büyük ihraç pazarımız. Ortadoğu, Körfez, AB, Kuzey Afrika’dan sonra geliyor. Meksika’nın boşalttığı boşluk bu nedenle bizim için önemli olabilir” dedi. 

SORUŞTURMA İHRACATI DÜŞÜRDÜ

Soruşturmaya Türkiye’nin de eklenmesiyle ABD’ye olan ihracatta olumsuz yansımaların görülmeye başlandığını ifade eden Yayan, “2012 yılında ihracat 1 milyon 247 bin tondu. 2013 yılında ise 1 milyon 108 bin tona düştü. Soruşturmanın açılmasıyla birlikte, ikinci yarıdan sonra ciddi bir düşüş oldu. 250 bin ton civarında bir düşme oldu” dedi.

ABD TARAFLARI DİNLEYECEK

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Namık Ekinci karara ilişkin açıklamasında “ABD’nin adil bir yargılama yapacağına ve kararın damping yapmadığımız için lehimize sonuçlanacağına inanıyoruz. Temennimiz iki ülke arasındaki ticaretin haksız engellere takılmadan serbestçe devam etmesidir” dedi. Ekinci, ABD’deki Türk çelik boruları hakkındaki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini belirterek “Bu karar da henüz kesinleşmiş bir karar değildir.  Bu sonuçlar ön bir araştırmanın sonuçlarıdır. 15 Temmuzda yapılacak olan dinleme toplantısından sonra kesin karara varılacaktır. Biz bu konuda da ABD Ticaret Bakanlığının adil yargılama yapacağına ve kararın lehimize sonuçlanacağına inanıyoruz” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)