E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiŞimşek vergilerin yüksek olduğunu kabul etti---

Şimşek vergilerin yüksek olduğunu kabul etti

Şimşek vergilerin yüksek olduğunu kabul etti
25 Nisan 2015 - 14:30 borsagundem.com

Mehmet Şimşek, akaryakıt ürünlerinden, otomotive kadar bir çok üründe vergilerin yüksek olduğunu kabul ettiğini ifade etti

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe kaygısı olmasa dahi, yüksek vergilendirmenin Türkiye'nin uzun dönem menfaatine olduğunu söyledi. Akaryakıt ürünlerinden, otomotive kadar bir çok üründe vergilerin yüksek olduğunu kabul ettiğini ifade eden Şimşek, "Ben bunu doğru buluyorum." dedi.
 
Şimşek, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti'ne ziyarette bulundu. Ziyarette konuşan Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay, partilere eşit mesafede olduklarını, seçimden sonra da icraatların takipçisi olacaklarını söyledi. Bakan Şimşek de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yüksek vergi oranlarına ilişkin konuşan Şimşek, geçen sene enerji ithalatına 55 milyar dolar ödediklerine dikkat çekti. Türkiye'nin doğal gazın yüzde 98'ini ithal ettiğine vurgu yapan Şimşek, "Petrolün de yüzde 92-95 arası ithal ediyor. Bütün birincil enerji kaynaklarının, kömür de dahil olmak üzere yüzde 74'ünü ithal ediyor. Bu bir Türkiye gerçeği. İthal ettiğimiz bir ürünü bir biz politika aracı olarak, cari açığı kontrol açısından, velev ki bir bütçe kaygısı olmasa dahi, yüksek vergilendirme Türkiye'nin uzun dönem menfaatinedir." şeklinde konuştu.
 
Vergi dağılımını anlatan Şimşek, "Biz bugün topladığımız 100 liralık verginin 23 lirasını eğitime, 20 lirasını sağlığa harcıyoruz. 20 lirasını Sosyal Güvenlik Kurumu'na aktarıyoruz. Yani, milletten aldığımız vergileri, milletimize hizmet olarak sunuyoruz. Ülke tarihinde 10 yıl çok değil. 2002 yılına gidin. Bu ülke, Türkiye Cumhuriyeti hazinesi, bütün esnaflardan, bütün çalışanlardan, bütün işçisinden, memurundan, tüketicisinden, işadamından, ithalattan aldığı bütün vergilerin yüzde 86'sını devletin faizine ödüyordu. Yani 100 lira vergi topluyordu. Bugün, Allah'a şükürler olsun ki, biz topladığımız 100 liralık verginin sadece 14 lirasını faize, 86 lirasını yatırıma, hizmete aktarıyoruz. Bu bir politika tercihidir." ifadelerini kullandı.
 
İthal ettikleri ürünlerde vergilerin yüksek olduğunu kaydeden Şimşek, "Ama bunu Türkiye'nin uzun dönem menfaatine olduğu için yapıyoruz. Popülizm yapmıyoruz. Doğrudur, akaryakıt ürünlerinde, otomotivde, çünkü satılan her 100 arabanın yaklaşık 80'i ithaldir. Alkollü içkilerde, sigarada, yani ithal ettiğimiz cep telefonlarında Türkiye'de vergiler yüksektir. Ama ben bunu doğru buluyorum. Niye? Çünkü bizim petrolümüz yok, biz ekmeğimizi taştan çıkaran bir ülkeyiz. Biz milletten topladığımızı tekrar milletin uzun dönem hizmeti için harcıyoruz, harcayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mahmut25 Nisan 2015 17:39

    Yurtiçinde üretilen otomobillerin vergisi indirilemez mi?

  • Sütçü Ramiz25 Nisan 2015 17:16

    Olurmu sayın Şimşek vergi az bence artırın 940 lira alıyoruz

  • H.A.25 Nisan 2015 15:09

    doğrudur sayın mehmet bey katılıyorum. ithal mallardaki vergileri düşürmeyin kesinlikle teşekkür ederim yüce rabbim sizleri korusun

  • Vatansever25 Nisan 2015 14:40

    iyi güzelde ,geldiğinizde 3 yıl dişinizi sıkın dediniz, 12 yıl bitti nedir bu insanımızın fakirliği nezaman rahat edeceğiz???

  • a25 Nisan 2015 14:37

    bizi soyuyorsunuz, siyasette yeni birilerini denemek lazım. en azında hem bu kadar vergi alıp hem de vatandaşa zulmetmezler belki biraz daha hoşgörülü olurlar