E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiRubledeki çöküş Türk ihracatçısına da yansıdı---

Rubledeki çöküş Türk ihracatçısına da yansıdı

Rubledeki çöküş Türk ihracatçısına da yansıdı
17 Aralık 2014 - 12:46 borsagundem.com

Türkiye'nin özellikle yaş meyve sebzedeki önemli pazarlarından Rusya'da rublenin değer kaybı, Türk ihracatçılarını olumsuz etkiledi

İhracatçılar, Rusya'ya gerçekleştirdikleri yaş sebze meyve ihracatında, rublenin sert değer kaybından olumsuz etkilendi.

Batı Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Dr Salih Çalı, İstanbul Yaş Meyve Sebze  İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Ünal, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak ve Doğu Karadeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan olmak üzere 5 birlik başkanı ortak açıklama yaptı.

Rusya'nın Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere ve ABD’ye gıda ithalatında ambargo uygulamasının Türk ihracatçı ve üreticisini umutlandırdığı belirtilen açıklamada, Türkiye'nin özellikle yaş meyve sebzedeki önemli pazarlarından Rusya'nın para birimi rublenin dolar karşısında değer kaybetmesinin Türk ihracatçılarını mağdur ettiği vurgulandı.

Türkiye'nin yanı sıra çevredeki birçok ülkenin de Rusya pazarına girmesiyle sıkıntı yaşanmaya başlandığı ve "umutların boşa çıktığı" ifade edilen açıklamada, iİhracatçıların uğradığı zararın bir nebze olsun telafisi için acil önlem gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Rusya’nın Avrupa Birliği üyesi ülkelerden yaş meyve sebze alımını durdurması ile birlikte Rusya’nın yaş meyve sebze ihtiyacının karşılanmasında çok önemli bir konuma sahip olan Türkiye’de gerek üretici gerek ihracatçı bazında yüksek beklentiler oluşmuş ve iç pazarda üretim bazında fiyatlar olması gerekenin çok üzerine çıkmış, ihracatçılarımız ürünleri yüksek fiyatlardan satın almak durumunda kalmışlardır. Ancak ambargo dolayısıyla oluşan beklenti nedeniyle ürün fiyatlarının katlanması, arz ve talep dengesinin bozulması ve diğer tedarikçi ülkelerden Rusya pazarına beklentilerimizin çok üzerinde ürün arzının gerçekleşmesi sebebi ile ihracatçılarımız yüksek fiyatlarla aldığı ürünleri Rusya pazarında büyük zararlarla satmak zorunda kalmıştır.                                                   

Diğer taraftan rublenin ambargo sonrası geçen zamanda yüzde 60-70’lere varan değer kaybı ve Rusya pazarında ruble ile 3 aya varan vadelerde satış yapıyor olmasından dolayı ihracatçılarımızın alacaklarının yüzde 60-70 oranında erimiş olması, ihracatçılarımızı iflasın eşiğine getirmiştir. Özetle 3 ay önce 38 rubleye karşılık 1 dolar alırken, şu anda 80 rubleye ancak 1 dolar alınmaktadır. Ambargo vesilesi ile AB üye ülkelerinin ürünlerini yine AB sınırlarında satmak durumunda kalması, AB pazarında da ticaretimizi baltalamıştır. Öte yandan Türkiye için önemli pazar konumundaki ülkelerde, Ortadoğu’da, özellikle Irak’ta ve Ukrayna’da yaşanan ekonomik ve siyasi karışıklıklar da ihracatı olumsuz etkilemektedir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet17 Aralık 2014 14:54

    bunlar, ihracatcılar bu kadardamı cahiller??? Kardeşim dünya parası avro yada dolardır maalesef..Bitti...

  • gelişmemiş bir ülkeyiz17 Aralık 2014 13:02

    yemin ederim bıktık. herşeyin ekonomimizi alaşağı etmesinden, bedavadan betondan, ihaleden zengin olanlardan bıktık. teknolojik malzemeler üretelim. İyi meyve sebzeyi biz vatandaş yiyelim. tavuk, meyve sebze satarak bir ülke geçinir mi? gelişmemiş ülkeler böyle yapar.

  • ergn17 Aralık 2014 12:54

    Tüm ihracatçılara domino taşı gibi yansıyacak...Büyük bir kriz kapıda gibi.