E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPutin faizlerin düşmesini istedi---

Putin faizlerin düşmesini istedi

Putin faizlerin düşmesini istedi
18 Eylül 2014 - 15:14 borsagundem.com

Rusya Başkanı Vladimir Putin, yatırımcı için faiz oranlarının düşürülmesini istedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, reel sektörün canlanması ve yatırımların gelişmesi için faiz oranlarının düşürülmesini istedi. 
Ekonomik sorunların ele alındığı Devlet Konseyi toplantısında konuşan Rus lider, “Reel sektörün gelişimi için yerel ve federal seviyede politikaların belirlenmesi gerekiyor. Bunun için de ben önceliğin faiz oranlarının düşürülmesi ve iş çevrelerinde rekabet ortamının geliştirilmesine verilmesini istiyorum.” dedi.
Batılı ülkelerin yaptırımları olmadan da bunun hayati öneme sahip olduğunu kaydeden Rus lider, “Bunu daha önce de konuştuk. Kredi faizleri projelerin karlılık oranlarından yüksek oluyor. Ekonomik adımlar da bu yüzden anlamsız hale geliyor.” eleştirisi getirdi.
Putin hükümeti sanayi yatırımların kredilendirilmesinde faiz oranlarının düşürülmesi için gerekli adımların atılmasını istedi. Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev’i görevlendiren Putin, çalışmaların yapılmasını reel sektörün gelişimi ile ilgili diğer önerileri de beklediklerini söyledi.
Reel sektörde rekabet ortamının oluşturulması ve iş çevrelerinin iyileştirilmesini isteyen Putin, bunun için uzun vade yerine 1,5-2 yıl içinde sonuç alınabilecek adımlar atılmasını talep etti. 
Önümüzdeki 1,5-2 yıl içinde gerçek bir başarı beklediğini ifade eden Putin, “Burada başarı sadece hükümetin değil, yerel yönetimlerin de çalışmasına bağlı. Yerel yönetimlerin bu planının en verimli şekilde uygulanması için ellerinden gelenin en iyisini yapmasını istiyorum.” çağrısı yaptı.
Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımların Dünya Ticaret Örgütü prensipleri ile çeliştiğini ifade den Putin, Rusya’nın karşı yönde adım atmadığını, sadece koruyucu tedbirler aldığını söyledi. Putin, “Batılı ülkelerin yaptırımlarına karşılık biz koruyucu tedbirler aldık. Partnerlerimizi cezalandırmak ya da baskı uygulamak hedefimiz değil. Biz öncelikle kendi kalkınmamız ve çıkarlarımızı düşünüyoruz.” dedi. 
Ukrayna krizi nedeni ile yaptırımların uygulandığı Rusya’da ekonomik büyümede kısmi düşüşler yaşanıyor. Dolar 38,5 rubleye kadar yükselirken, nakit çıkışlarının da 100 milyar doları bulmasından endişe ediliyor. 
Petrolün varil fiyatının 100 doların altına inmesi ve doğalgaz fiyatlarında yüzde 20’lere varacak düşüş beklentileri bütçenin de açık vermesine neden olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)