E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİstanbul'un imalat sanayisi daraldı---

İstanbul'un imalat sanayisi daraldı

İstanbul'un imalat sanayisi daraldı
02 Eylül 2015 - 04:15 borsagundem.com

İstanbul imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) ağustos ayında sektörde daralmaya işaret eden 48.5 değerini aldı

Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası için hazırlanan ve ilk defa bu ay yayımlanmaya başlayan İstanbul PMI, Temmuzda gördüğü 75 ayın, yani altı yıldan uzun bir sürenin, en düşük seviyesi olan 46.3’ten 48.5’e yükseldi. PMI bu yükselişe rağmen daralmaya işaret eden 50’nin altında kalmayı sürdürdü. Türkiye’nin en büyük kentinde imalat sektörünün nabzını 2006 başına kadar tutan endeksin tarihsel ortalama değeri 50.7 olurken, sene başından bu yana 50’nin altında seyrettiği görülüyor.

Siparişlerde gerileme

İstanbul imalat sanayinin aldığı yeni siparişlere bakıldığında yıl başından bu yana süregelen daralmanın devam ettiği görülüyor. Yeni siparişler alt endeksi temmuzdaki 44.9 düzeyinden 48.8’e yükselmesine karşılık daralmanın sürdüğüne işaret etti. Şirketler zayıf talep ve siyasi belirsizliğin siparişlerde baskı yarattığını belirtti.
Sektörün yeni ihracat siparişlerindeki daralma ise dokuzuncu ayına girerken, bir önceki ayki 48 düzeyinden 49.2’ye yükselen alt endeks daralmanın gücünü yitirdiğine işaret etti.
Siparişlerdeki gerilemeye paralel üretimdeki daralma da sekizinci ayına girdi. Buna karşılık temmuz ayında 44.1 değerini alarak son 76 ayın en sert daralmasını kaydeden üretim alt endeksi 47.8’e toparlanarak üretimdeki daralmanın hafiflediğine işaret etti.
Girdi fiyat enflasyonu mart ayından bu yana ilk defa güç kazanırken, imalatçılar fiyat artışlarının hızlanmasında TL’nin değer kaybının etkili olduğunu belirtti. Fabrika çıkış fiyatları da girdi fiyatlarındaki artışa paralel mart ayından bu yana en hızlı yükselişi kaydetti.

‘Erken bir gösterge’

İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) yapılan protokol imza toplantısında konuşan Markit’in ekonomi endekslerinden sorumlu direktörü Richard Willis, İstanbul’un Türkiye ekonomisinin yüzde 40’ını oluşturduğunu belirterek Türkiye’de imalat sanayinin geneli hakkında erken bir gösterge olabileceğini belirtti.
Willis, “İstanbul Türkiye’de olan herşeyin erken bir göstergesi. Bu açıdan İstanbul PMI’ı Türkiye PMI’dan erken yayımlamayı İSO ile değerlendirdik” dedi.
Markit’in ilk defa tek bir kent için imalat sanayi endeksi derlediğine dikkat çeken Willis, “Dünya üzerinde pek az kent (ülkedeki) ekonominin bütününe yön verebiliyor. İstanbul bu nitelikteki az sayıda kentten biri. Ayrıca büyük de bir imalat sanayi var, bu açıdan bakıldığında dünya üzerindeki ender örneklerden” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)