E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİhracat beklentisi azaldı---

İhracat beklentisi azaldı

İhracat beklentisi azaldı
14 Temmuz 2014 - 12:28 borsagundem.com

Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Beklenti Anketi'ne göre, yılın üçüncü çeyreğinde, ikinci çeyreğe göre ihracat beklentisi azaldı

Ekonomi Bakanlığı'nın, yılın üçüncü çeyreğine ilişkin dış ticaret beklenti anketi açıklandı. Buna göre İhracat Beklenti Endeksi, yılın üçüncü çeyreğinde, ikinci çeyreğe göre 3 puan azaldı. Yılın ikinci çeyreğinde 116.7 olan Endeks, üçüncü üç aylık dönem için 113.7 seviyesinde gerçekleşti.

Söz konusu dönemde İhracat Beklenti Endeksine dahil edilen sorulardan gelecek 3 aydaki ihracat ve ihracat siparişi beklentileri ile şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyine ilişkin soruların endeksi azalış yönünde, son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyine dair sorunun ise endeksi artış yönünde etkilediği gözlendi. Bununla birlikte, endeksi oluşturan tüm sorulara ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda seyretti. Bu etkilerin sonucunda, İhracat Beklenti Endeksi üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı döneminin 12.7 puan üzerine yükseldi.

İthalat beklentisi arttı

Beklenti anketine göre, üçüncü çeyrekte, ikinci çeyreğe göre ithalat beklentisi arttı. İthalat Beklenti Endeksi, söz konusu dönemde 6.2 puan yükseldi. 2014'ün ikinci çeyreğinde 104.1 olan Endeks, üçüncü çeyrekte 110.3 seviyesinde gerçekleşti.

Bu dönemde ikinci çeyreğe göre, İthalat Beklenti Endeksi'ni oluşturan sorulardan gelecek 3 aydaki ithalat beklentisi ve son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların Endeksi artış yönünde, birim ithalat fiyatı beklentisi ile mevcut ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların ise azalış yönünde etkilediği gözlendi.

Öte yandan, gelecek 3 aydaki ithalat beklentisi ile son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda iken; birim ithalat fiyatı beklentisi ve mevcut ithalat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha düşük puanlarda seyretti.

Bu etkilerin sonucunda, İthalat Beklenti Endeksi yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı döneminin 3 puan altına geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)