E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiGüney ve Doğu Akdeniz'de büyüme yavaş---

Güney ve Doğu Akdeniz'de büyüme yavaş

Güney ve Doğu Akdeniz'de büyüme yavaş
18 Eylül 2014 - 12:10 borsagundem.com

EBRD, Güney ve Doğu Akdeniz'de toparlanmanın yavaş olmaya devam ettiğini açıkladı

EBRD, doğu ve güney akdeniz bölgesi için 2014 ekonomik beklentilerini yılın ilk çeyreğinde Mısır, Tunus ve Fas'ta ilk çeyrekte gözlenen düşük performansın etkisiyle aşağı çektiğini duyurdu.
EBRD'nin Mayıs ayı raporunda yüzde 3.0 olarak öngörülen 2014 büyüme beklentisi bugün yayınlanan raporla yüzde 2.6 seviyesine düşürüldü.
Bölgedeki üretim artışının 2015 yılında yüzde 3.7 seviyesine yükselmesi bekleniyor  zira bu dönemde euro bölgesindeki muhtemel toparlanmanın, bazı ülkelerdeki siyasi gelişmelerin, ekonomik reformların ve özellikle enerji teşviklerindeki azalmanın bölge ülkelerine destek vermesi bekleniyor.
EBRD 2014 büyüme beklentisini Mısır için yüzde 2.5'ten yüzde 2.2'ye, Fas için yüzde 3.5'ten yüzde 0.7'ye ve Tunus için yüzde 3.4'ten yüzde 2.9'a düşürdü.
Ürdün'ün büyüme beklentisi ise değişmeyerek yüzde 3.4 olarak korundu.

EBRD, Orta Avrupa'nın büyüme beklentisini yukarı çekti

Avrupa Yeniden İnşaa ve Kalkınma Bankası EBRD, Polonya ve Macaristan'da görülen beklentilerin üzerindeki büyümenin Orta Avrupa'nın görünümünü yükselttiği ve bu nedenle Orta Avrupa'nın büyüme beklentisinin yukarı yönlü revize edildiği ifade edildi.
EBRD, bölge ülkelerinde talepte gözlenen toparlanmanın pozitif görünüm üzerinde etkili olduğu belirtilse de Rusya'nın AB'nin gıda ürünleri için getirdiği yasağın bölge ekonomileri üzerinde olumsuz etki yapabileceği ifade edildi.
EBRD, Polonya için 2014 büyüme beklentisini yüzde 2.8'den yüzde 3.0'a çıkardı. Ülke ekonomisinde yılın ilk yarısında gözlenen ihracat patlaması ve daha güçlü sanayi üretiminin alınan kararda etkili olduğu belirtildi. Rusya'ya yönelik ihracatın Rusya tarafından engellenmesinin büyüme üzerindeki etkilerinin sınırlı olacağı zira Polonya ekonomisinin
Rusya'ya yönelik gıda ihracatının toplam GSYİH içindeki payının yüzde 0.2 ile sınırlı olduğu dile getirildi.
Macaristan'ın 2014 büyüme beklentisi ise yüzde 1.6'dan yüzde 2.8'e yükseltildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)